Pišem vam post suznih očiju.
Bez brige, nije se ništa tužno dogodilo, samo me ulovila prehlada. Cijelu zimu sam zdrava, i inače nemam problema i imam jak imunitet al me ovo ćudljivo proljeće pokosilo.
Zadnja tri dana samo kišem i okružena sam maramicama a onu ljutinu u nosu da ni ne spominjem.
Nadam se da vi nemate takvih problema :)
Nakupilo se postova za objavu, a ja sam sva nekako usporena i ne nalazim vremena, ali polako, biti će sve do kraja mjeseca sigurno. Nedostatak vremena je najviše nastao zbog ispita, imam osijećaj da se borim sa vjetrenjačama. Neću vas zamarati, ali eto studiranje nekada zbilja umori, onako psihički.
Ajmo mi radije na vedrije teme, kao što je ova fina rolada :)
Biskvit:
4 jaja
100gr šećera
80gr brašna
30gr kakaa
3 žlice vruće vode
Zagrijte pećnicu na 200C.
Odvojite žumanjke i bjelanjke.
Žumanjke miksajte sa šećerom dok ne postanu blijedi i pjenasti.
Kakao pomiješajte sa vrućom vodom pa dodajte smjesi žumanjaka i miksajte da se sjedini.
U tu smjesu prosijte brašno.
U tu smjesu prosijte brašno.
Bjelanjke istucite u snijeg i umiješajte spatulom u smjesu žumanjaka.
Na lim od pećnice stavite papir za pečenje i premažite ga uljem.
Rasporedite smjesu preko papira i pecite 6-7 minuta.
Vrući biskvit odmah zarolajte u vlažnu krpu ili zarolajte tako sa papirom za pečenje pa onda u vlažnu krpu i ostavite da se skroz ohladi.
Krema:
100gr bijele čokolade
1 burbon vanilin šećer
400ml mlijeka
50gr šećera
45gr gustina
+ malo mlijeka za razrijediti gustin
100ml slatkog vrhnja
200gr malina
2 žlice šećera
U lonac stavite mlijeko, vaniliju i bijelu čokoladu, zagrijavajte na laganoj vatri dok se čokolada ne otopi.
U zdjelici pomješajte gustin i šećer, pa dodajte malo mlijeka i promiješajte da dobijete jednoličnu smjesu bez grudica. Dodajte gustin i šećer u mlijeko i kuhajte dok mlijeko ne zavrije i smjesa se ne zgusne kao puding ili kuhana krema.
Maknite sa vatre, ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu pa stavite u hladnjak da se dobro ohladi.
Maline kuhajte sa šećerom dok se ne raskuhaju ( ako imate smrznute ) ako koristite sviježe samo ih usitnite u multipraktiku ili za štapnim mikserom u pire.
Kada se puding ohladio, 100ml slatkog vrhnja istucite u šlag pa umješajte u puding.
Odrolajte roladu, premažite ju kremom od bijele čokolade pa preko te kreme rasporedite preljev od malina i sviježe maline ako ih imate. Zarolajte, posipajte kakaom a ako želite još rastopite 50gr čokolade, pa prošarajte roladu :)
* ovakvu kremu tj puding od vanilije možete poslužiti i u čašama sa preljevom od malina i bez njega, samo smanjite količinu gustina na 35gr i možete dodati još 100gr bijele čokolade. Od kada sam probala raditi sama čokoladni puding, recept imate ovdje, kuham ga baš često :)
Nadam se da ti je ova fina rolada ubrzala oporavak :)
OdgovoriIzbrišiRolada je nestala isti dan, taman prije prehlade :) ali bi mi sada jedna kriska sigurno popravila dan :)
IzbrišiAjme ovo je kao stvoreno za Majcin dan!hvala!! Ozdravi brzo :*
OdgovoriIzbrišiHvala :) drago mi je da vam se svida :)
IzbrišiRolada super izgleda! Brz oporavak :)
OdgovoriIzbrišiHvala ti puno :)
Izbrišibrzo ozdravi, mateja, a ja sigurno bi uz ovu tvoju roladu, baš je krasna!
OdgovoriIzbrišiHvala draga :*
Izbrišiupravo sam danas pravila, s tim da sam ja stavila višnje umesto malina
OdgovoriIzbrišibaš je fino :)
ne znam kako, ali meni je to fila kao što je napisano ispalo daleko više nego što je potrebno, skoro duplo...
Hvala na isprobavanju, mozda sam ja nesto krivo zapisala kada sam radila, ali meni je i draze da mi ostane viska nego da pofali :) staviti cu svakako napomenu u receptu, hvala vam puno :)
IzbrišiEvo i ja sam probala. I meni isto s filom. Pa sam promislila da sam biskvit pekla mozda u premaloj tepsiji. Ali nema veze. Sad cu zacas izmutit jos jedan biskvit jee napravljena rolada je i tako za poklon. :)
OdgovoriIzbrišiHvala na isprobavanju, stvarno ne znam kako sam ja to izmjerila, mora da su mi krali kremu iz zdjele :D znaci taman ispadne i jedna za po doma :)
IzbrišiFora je bila u maloj tepsiji :). Drugi put taman kreme.
OdgovoriIzbriši