petak, 6. ožujka 2015.

Mousse torta sa želeom od maline




Dugujem vam ovaj recept odavno. Ova tortica je krasila stol za sekin rođendan i oduševila je sve okusom i izgledom.
Nemojte se uplašiti recepta, malo je poduži ali nije ništa komplicirano.
Oduzeti će vam vremena ali će se isplatiti :)




Jaconde biskvit 

(preuzeto sa stranice 3,2,1 peci )

125gr sitno mljevenih badema
100gr šećera
30gr brašna
4 jaja
25gr maslaca
20gr šećera

Pripremite lim od pećnice, obložite ga papirom za pečenje.
Zagrijte pećnicu na 180C.
Miksajte bjelanjke sa šećerom.
Maslac otopite i ostavite da se malo ohladi pa ga umutite sa žumanjcima.
Izmješajte bademe, brašno i šećer (20gr ).
Žumanjke dodajte u bjelanjke i na kraju nježno umiješajte smjesu badema, brašna i šećera.
Rasporedite smjesu preko papira za pečenje i pecite 15min.

Kada se biskvit ohladi, izrežite krug promjera 23cm ( od ostatka biskvita napravite kuglice ).

Na pladanj za posluživanje stavite biskvit i obruč za tortu. Obruč obložite papirom za pečenje ili prozirnom folijom, tako da ga možete lakše maknuti kada se torta stisne, a i slojevi će vam se lijepo vidjeti ako ostavite tortu "golu".


Žele od malina

300gr malina
pola paketića želatine (5gr ) ili 3 lista želatine
30gr šećera

Maline odmrznite usitnite u pire u blenderu ili sa štapnim mikserom.
Procijedite ih da se riješite koštica.
Želatinu pripremite prema uputama na pakiranju.
Malinama dodajte šećer i stavite na vatru, zagrijte i dodajte želatinu.
Uzmite zdjelu, kalup ili posudu promjera 18 - 20 cm, obložite prozirnom folijom i ulite smjesu od malina. Stavite u zamrzivač.





Mousse od tamne čokolade

280gr tamne čokolade
120ml mlijeka
350ml slatkog vrhnja
3gr želatine 

Čokoladu otopite na pari, mlijeko zagrijte, a u međuvremenu pripremite želatinu prema uputama na pakiranju.
U toplo mlijeko dodajte želatinu i miješajte dok se ne rastopi, pa dodajte otopljenoj čokoladi. Dobro izmiješajte dok se ne sjedini.
Slatko vrhnje istucite u šlag, ali ne skroz čvrsto, pa umiješajte ručno spatulom u čokoladu.

Preko biskvita rasporedite mousse od tamne čokolade i stavite u hladnjak da se stisne.

Kada se krema stisnula, i žele također, stavite ga na sredinu preko kreme i vratite u hladnjak.


Mousse od mliječne čokolade

200gr mliječne čokolade
100ml mlijeka
250gr slatkog vrhnja
3 gr želatine

* postupak je isti kao za prvu kremu ( mousse od tamne čokolade )


Kremu rasporedite preko želea od malina i vratite u hladnjak da se dobro ohladi.

Kada se torta dobro ohladila, skinite obruč i maknite papir za pečenje.
Tortu možete ostaviti golu ili ukrasiti.




Mirror glazura 

150ml hladne vode
200gr šećera
100gr kakaa
150ml slatkog vrhnja
10gr želatine

Želatinu pripremite prema uputama.
Vodu, šećer i kakao zagrijte do vrenja, dodajte slatko vrhnje i vratite na vatru da opet zavrije.
Maknite sa vatre, procijedite i dodajte želatinu.
Ohladite do 25C, neka bude mlako pa prelijte preko torte ( kada tortu glazirate stavite ju na rešetku ).

Tortu po želji ukrasite voćem i čokoladnim pločicama. 


* za čokoladne pločice otopite čokoladu na pari ( i bijelu i tamnu  50gr bijele, 100 tamne ),
Pripremite papir za pečenje. Prvo papir prošarajte bijelom čokoladom, kada se stisne premažite tamnom čokoladom i ostavite da se stisne. Kada se čokolada stisnula, uzmite oštar nož i izrežite pločice ili čokoladu stavite u hladnjak tako da lijepo puca, razlomite i ukrasite tortu.



Broj komentara: 35:

  1. Fantastično! Svaka čast! Veliki pozdrav i sve najlepše, Bojana
    P. S. Inače, pravila sam torticu od čokolade i celih pomorandži... i sa bademima i sa orasima... bila je odlična... orasi joj daju bogatiji ukus, a sa bademima je malo sofisticiranija varijanta :) zaista, lep recept!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala vam od srca :) jako mi je drago sto ste isprobali i sto vam se svidjela tortica :)

      Izbriši
  2. torta je mrak... obožavam ove musiće bez jaja...i ja ih tak radim... ponekad ćak i bez želatine . a ova glazura....ma milina

    OdgovoriIzbriši
  3. OMG. :slin: Približava mi se rođoš, a ti stavljaš ovakve recepte. :O <3

    OdgovoriIzbriši
  4. Krasno izgleda! Več imam jednu slavljenicu kandidatkinju za ovu tortu!

    OdgovoriIzbriši
  5. Izgleda fantasticno!!!
    Koliki bi trebao biti okrugli kalup za pecenje, da nam ne ostaje visak biskvita?
    Hvala :)

    Elma

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala :) torta je slagana u kalupu od 23 cm, jedino da prepolovite smjesu pa pecete u kalupu :)

      Izbriši
    2. Hvala :)
      probat cu za mamin rodjendan u maju. Zao mi je sto nema niko od bliznjih prije rodjendan jer mislim da je toliko dobra da mora biti neki povod da se napravi :)
      Iako mi za jedenje slatkisa ne treba nikakav povod :D

      Izbriši
    3. nema na cemu :) ni meni ne treba povod :D svakako javite dojmove :)

      Izbriši
  6. Super mi izgleda ovaj recept! Zanima me nešto praktične prirode-kako tortu koja se glazira na rešetki poslije premjestiti na tanjur?
    Hvala :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ja sam ju premjestila pomocu dvije spatule za mazanje, ali mogu posluziti dva noza :)

      Izbriši
  7. Da li bi se mogla ova glazura koristiti na Sacher torti?

    OdgovoriIzbriši
  8. Da li bi se mogla ova glazura koristiti na Sacher torti?

    OdgovoriIzbriši
  9. Da li bi se mogla ova glazura koristiti na Sacher torti?

    OdgovoriIzbriši
  10. ovu glazuru možete koristiti prema vašim željama :) na svim tortama :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Što učiniti s kuglicama od viška biskvita?
    Unaprijed zahvaljujem na odgovoru! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Biskvit izmrvite, dodajte pekmez, nutelu, ganache ili što već želite i napravite kuglice, možete ih uvaljati u šarene mrvice ili umociti u čokoladu :) mozete napraviti cake popse, ukrasiti tortu ili ih pojesti odmah :)

      Izbriši
  12. ��hvala! I baci di dama su mljac mljac!!

    OdgovoriIzbriši
  13. Predivna i prefina torta. Da li umjesto malina mogu stavit jagode, tj. jel isti postupak oko izrade želea od jagoda? Lijep pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  14. Torta je odlicna!!! Radila sam ju mami za jucerasnji rockas, svi su trazili jos ☺☺��������i recept, naravno ☺

    OdgovoriIzbriši
  15. Dali bi se moglo sa narančama praviti?

    OdgovoriIzbriši
  16. Koje slatko vrhnje koristite u izradi moussa? Torta je u frižideru..jedva čekam sutra da je isprobamo!

    OdgovoriIzbriši
  17. Torta je isprobana i nakon što je svatko probao, svi su tražili još! Bravo i hvala za recept 😊

    OdgovoriIzbriši
  18. nadam se da je blog jos aktualan jer planiram veceras napraviti ovo divnu tortu i imam pitanje: postoji li razlog zasto peces biskvit na papiru umjesto u kalaupu? hvala!

    OdgovoriIzbriši