ponedjeljak, 8. lipnja 2015.

Pavlova rolada sa jagodama i borovnicama





Ljeto je stiglo u grad.
Iako još nije kalendarski, vani je pakleno.
Ovaj produženi vikend je stigao u pravo vrijeme tako da sam odradila i prvo ovogodišnje namakanje u moru.
Eh to je život, kada legneš u hladovinu, dok te morski povjetarac draška.
Zatvorim oči i još sam tamo, ali eto stvarnost je stisnula i treba se pržiti na kontinentu još mjesec dana.

Ova rolada je pravi ljetni desert, lagana i voćna, brzo gotova.
Ako još niste probali, ne znate što propuštate.




Beze kora

5 bjelanjaka
200gr šećera
1 žlica octa
1 žličica gustina
malo vanilije ( burbon, vanilin šećer .. )

Pećnicu zagrijte na 180C.
Na lim od pećnice stavite papir za pečenje.

Bjelanjke miksajte dok ne postanu pjenasti.
Postepeno dodajte šećer ( na tri puta ) i miksajte dok se šećer ne rastopi.
Kada uzmete malo smjese i protrljate između prstiju ne smije vam se osjetiti šećer.

Dodajte ocat, gustin i vaniliju i ručno promiješajte.

Rasporedite smjesu preko papira za pečenje.

Pecite 10 minuta na 180C, smanjite na 160 i pecite još 10 - 15 minuta.
Kora se mora lagano zazlatiti ali ostati meka.

Dok se kora peče pripremite još jedan papir za pečenje i posipajte ga šećerom u prahu.

Kada je kora gotova prebacite ju sa gornjom stranom na papir sa šećerom i ostavite da se ohladi,
Kada se ohladi odvojite papir za pečenje.




Punjenje

250gr mascarponea
250ml slatkog vrhnja
1 žlica šećera u prahu
burbon vanilija
malo cimeta
jagode i borovnice

Jagode operite i narežite.
Miksajte mascarpone i slatko vrhnje, dodajte šećer, vaniliju i cimet.

Premažite koru sa kremom, rasporedite voće i zarolajte pomoću papira za pećenje.

Ukrasite po želji i dobro rashladite.




Broj komentara: 12:

  1. Fantastično :)))
    A još bi finije bilo sa listićima badema na papir za pečenje, pa tek onda smjesa za koru!

    OdgovoriIzbriši
  2. Odlicno izgleda i vrlo rado bih da pravim, e jedino sto mene ubija jesu upravo te beze korice. Pravu pavlovu sam nekako "svarila", isusim je kao puslice i OK, ali ove ovako da ostanu meke nikako. Meni ostanu strasno vodene. Sta uradim krivo?
    Hvala,
    Mila

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga Mila, nebi trebala kora biti vodena nikako, taman bude suha ali opet mekana da ju možete zarolati. Stvarno mi se nikada nije dogodilo da je vodena, vise je moguce da se presusi

      Izbriši
    2. Meni se ista stvar događala kod beze kora. Snijeg ne smije biti čvrst kad počnete dodavati šećer nego kremast i ja koristim šećer u prahu - žlicu po žlicu, jest da duže traje i šećer leti po kuhinji ali nemam straha da će splasnuti ili se razvodniti.

      Izbriši
  3. Odgovori
    1. Ne znam vam tocne dimenzije, nisam nikada mjerila, ali to vam je onaj lim koji dobijete uz pecnicu :)

      Izbriši
  4. Molim Vas kod miksanja mascarponea i slatkog vrhnja...je li se slatko vrhnje posebno izmiksa pa onda doda mascarpone ili se u mascarpone doda slatko vrhnje onako tekuce pa se tek onda miksa? Hvala

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pozdrav, možete posebno miksati šlag pa dodati mascarpone ili sve zajedno miksati :) ja najčešće sve zajedno miksam :)

      Izbriši
  5. Kada se ispeče i stavi na papir sa šećerom da li se urola vruće ili hladna

    OdgovoriIzbriši
  6. Nešto najbolje,najfinije i najbrže!!

    OdgovoriIzbriši