četvrtak, 4. travnja 2013.

Brzi čokoladni puding / Quick chocolate pudding


                                                Please, scroll down for English version






Dođem ja jedan dan doma, a tata u kuhinji kuha puding ( ? ) i to onaj iz vrećice.
Kaže on da mu se danima jede puding i odlučio ga je skuhati, neznam jeste li vi primjetili ali taj puding iz vrećice je postao neki bljedunjav, ili se to meni čini ?
Pa mislim si ja, sigurno bi bio finiji da stvarno ima čokolade unutra, taj prašak je po mojoj procjeni ništa drugo nego gustin, šećer, kakao i neke kvazi arome.






Čokoladni puding ( dovoljno za 5 zdjelica )
200gr tamne čokolade ( 52 % kakaa, može biti i sa većim udjelom kakaa ili mliječna )
50gr šećera ( ako koristite mliječnu čokoladu, svakako smanjite šećer )
30gr gustina
1 burbon vanilin šećer
prstohvat soli
600ml mlijeka + 100ml za razmutiti gustin
+ po želji ribana korica naranče, maline, bademi, pistacio....



Ulijte mlijeko u lonac i dodajte čokoladu razlomljenu na komadiće i koricu naranče, zagrijavajte dok se čokolada ne rastopi.
U međuvremenu pomiješajte gustin, šećer, sol, burbon vanilin šećer i dodajte oko deci mlijeka.
Kada se čokolada rastopila, dodajte smjesu gustina i šećera, miješajte pjenjačom da vam se ne stvore grudice i kuhajte dok ne zakipi i dok se puding ne zgusne.
Sipajte puding u pripremljene zdjelice i po želji posipajte sjeckanim bademima, pistaciom, ribanom čokoladom a ne morate s ničime ako ne želite.
Prekrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak ( mi smo degustirali i vruči ).
Kasnije mi je palo na pamet da nebi bilo loše dio mlijeka zamijeniti slatkim vrhnjem, da bude još svilenkastiji i kremastiji.

*ovaj puding se prilično često nađe na našem stolu, i u pravilu ako koristim čokoladu od 50% kakaa ne koristim šećer, stavim dvije žlice šećera u slučaju kada koristim čokoladu od 70% kakaa.
Također možete koristiti bademovo mlijeko ili od lješnjaka, riže i sl.












Broj komentara: 16:

  1. Vjerujem da je odličan. Ja već duže vrijeme si napravim gotovi prah koji mi služi za toplu čokoladu ili puding. I ja sam primjetio kako je postao bljedunjav puding, obična tvornička aroma s aditivima i konzervansima, a čak sam pronašao jedna stara pakiranja pudinga na kojima je gramaža bila mnogo veća nego li što je danas, drugim riječima smanjili su normativ,a povećali cijene.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. :) sve je bolje nego kupovno :) a znam da je prije bio baš taman puding, a isto se brzo skuha i ovaj kao i kupovni ;)

      Izbriši
  2. Bravo za domaći puding, nikada ga nisam radila, a jako mi se dopadaju sastojci :D

    OdgovoriIzbriši
  3. Ja sam djeci kad su bile malene znala umutiti žutanjke sa gustinom i vanilin šećerom i ukuhati u mlijeko. Super puding od vanilije

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sad si mi dala ideju, hvala ti :) Tražila sam zamjenu za čokoladni puding iz vrećice

      Izbriši
    2. Nema na cemu :) ovaj je puno bolji od tog iz vrecice :)

      Izbriši
  4. Je, istina je da postane bljedunjav. Nije mi ni okus dobar, morala bi ga prejako pošećerit da mi postane fin :/

    Al domaći je odličan. Prava čokolada, ne može bolje. :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Sigurno je neuporedivo bolji nego onaj iz kesice :) predivno izgleda!

    OdgovoriIzbriši
  6. Hvala Vam puno :) posjetila sam stranicu, i dodala blog :)

    OdgovoriIzbriši