nedjelja, 31. svibnja 2015.

Bobičasta pita






Slaba sam na pite, u svim kombinacijama.
Ova ljepota sa bobicama je pravo otkriće, odlična i topla i hladna, i sa kuglicom sladoleda.
Kod pita je odlično i to što nema puno posla, umijesi se tijesto, ako imate Kiću to je još brže gotovo :)
ubacite u pećnicu i to je to.
Idealna je za vikend desert, u tjednu, za iznenadne goste, za pms :)
Zasučite rukave i svakako isprobajte ovu ljepoticu dok su jagode u sezoni, maline i borovnice možete koristiti smrznute.




Uskoro ću imati i pokoju zanimljivu novost, ali za početak će sljedeći tjedan biti jedno divno rođendansko darivanje :)



Tijesto

kalup 22 -24cm

280gr brašna
190gr maslaca
1 žlica šećera
prstohvat soli
50ak ml hladne vode ( tj koliko je dovoljno za umijesiti tijesto )
1 jaje za premazivanje tijesta
1 žlica smeđeg šećera


Punjenje

300gr jagoda
200gr borovnica
250gr malina
3 žlice gustina
burbon vanilija
cimet
1 žlica šećera ( po želji ) 




U zdjelu prosijte brašno, dodajte šećer i sol imaslac narezan na kockice, ako imate KitchenAid stavite paddle nastavak ( onaj koji izgleda kao sidro ) i upalite ga, nakon par minuta imate smjesu nalik na krušne mrvice, dodajte vodu malo po malo koliko vam je dovoljno da se umijesi tijesto.
Tijesto podijelite na dva dijela, oblikujte u kugle i spljoštite u diskove, pobrašnite i umotajte u prozirnu foliju. Stavite u hladnjak na sat vremena.
Ako radite ručno, trljajte maslac prstima u brašno dok ne dobijete smjesu nalik krušnim mrvicama.

Dok vam tijesto odmara, jagode operite i narežite na četvrtine, dodajte im maline i borovnice, dodajte vaniliju, cimet i gustin i naravno po želji šećer.

Pećnicu zagrijte na 180C.
Kalup za pitu premažite maslacem i pobrašnite.
Tijesto razvaljajte na pobrašnjeloj podlozi, pomoću valjka prebacite u kalup i utisnite, višak po rubovima ostavite za spoj pa kasnije odrežite.

Ubacite voće u tijesto.

Razvaljajte drugu polovicu tijesta, sada po želji izrežite trake i napravite ogradicu, možete kalupima za kekse izrezati srca i rasporediti preko voća ili skroz tijestom prekrijte voće i na sredini urežite križ ili izrežite krug da vam nadjev ne curi po rubovima, pita mora disati :)

Rubove utisnite vilicom i prstima napravite nabore.

Premažite razmućenim jajetom i posipajte šećerom.

Pecite 50ak minuta.

Poslužite toplu, mlaku, hladnu, kako god vam :)




4 komentara:

  1. Meni je zanimljivo sto u testo koristimo smedji secer. Ali zasto koristimo i beli? Mislim da bi bilo lepo hrckavo i sladje kad bismo koristili samo smedji. Volim sumsko voce!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Smeđi šećer je za posipati tijesto prije pecenja, ali i u samo tijesto možete staviti secer po zelji :)

      Izbriši