srijeda, 25. veljače 2015.

Frangipane tart sa višnjama





Čujte i počujte interneta nema još uvijek, moji zaostatci se gomilaju. Eto me kod mojih u gostima a mama pita "što kljucaš opet "?
Eto kljucam vam recept za ovu finu pitu dok maštam o ljetu, crvenim ljepljivim prstima i kavici na terasi dok sunce tuče.
Stvarnost je puno sivija, i to 50 nijansi sive se odvija vani dok ova kišurina lijeva.
Veseli me još jedna vrećica ovih ljepotica u škrinji i čuvam ih i sve mi ih šteta.
Neka i vama zamiriše kuća, skuhajte si šalicu kave ili čaja i obojite dan :)




Tijesto 

250gr brašna
125gr maslaca
2 žlice šećera
korica limuna
prstovat soli
2 žumanjka
malo hladne vode

U posudu stavite brašno, narežite maslac na kockice i utrljajte ga prstima u brašno dok ne dobijete smjesu nalik krušnim mrvicama. Dodajte sol, šećer i limunovu koricu i žumanjke, umijesite tijesto, po potrebi dodajte malo hladne vode. 
Tijesto oblikujte u kuglu pa spljoštite u disk, umotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na pola sata.

Kalup za tart premažite maslacem i pobrašnite.
Razvaljajte tijesto, prebacite u kalup i utisnite. Izbockajte ga vilicom i vratite u hladnjak na još 15 min.

Zagrijte pećnicu na 180C.
Preko tijesta stavite papir za pečenje i kuglice za pečenje ( slanutak, suhi grah ) i pecite 10 minuta.
Nakon 10 min maknite papir za pečenje i vratite tijesto na jos 5 minuta u pećnicu.


Frangipane nadjev

100gr mljevenih badema
70gr šećera
2 žlice meda ( po želji )
80gr maslaca
2 jaja
3 žlice slatkog vrhnja 
žličica cimeta
1 burbon vanilin šećer

+ oko 500gr smrznutih višanja ( ako stavljate samo na vrh 250 - 300gr )

Tijesto možete i premazati pekmezom od višanja, onda vam je za vrh dovoljno 250 - 300gr, ako ćete kuhati višnje onda pripremite 500gr. Ako koristite svježe ili iz kompota smanjite količinu, ja sam vagnula smrznute i sa košticama.
Višnje odmrznite i očistite od koštica.
Pola ostavite sa strane.

Drugu polovicu stavite u lončić, dodajte po želji šećera, cimeta i malo višnjevca.
Kuhajte dok ne omekšaju, usitnite ih sa štapnim mikserom.
Uzmite žličicu ili dvije gustina i malo vode pa izradite da nema grudica.
Vratite višnje na vatru, dodajte gustin i kuhajte dok se ne zgusne.
Kada se malo pohladi prelijte preko tijesta i poravnajte.

Za frangipane nadjev miksajte maslac dok ne postane kremast pa dodajte šećer i miksajte.
Dodajte i med,
Dodajte jedno po jedno jaje, između miksajte.
Dodajte bademe, cimet i vaniliju i miksajte kratko samo da se poveže i na kraju dodajte slatko vrhnje. Slatko vrhnje dodajte ako vam nadjev bude jako gust, konzinstencija bi trebala biti takva da možete lijepo premazati preko višanja.

Frangipane nadjev rasporedite preko nadjeva od višanja , i na kraju preko nadjeva rasporedite preostale višnje.

Pecite na 180C 30ak minuta. Tart je gotov kada se lijepo zazlati.





Broj komentara: 9:

  1. Obožavam! Imam i ja jedan paket višanja, vrijeme je da ih potrošim ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. :) onda je pravo vrijeme za korak prema zamrzivacu :)

      Izbriši
  2. Nema veće bezveznice neg kad food blogeru nema intenet veze, kao da mu uzmeš zalogaj iz usta! Biće to uskoro u redu, a mi ćemo do onda uživati u kolaču sa višnjama!

    OdgovoriIzbriši
  3. Ovo izgleda jako ukusno ali svakako nije frangipane, niti po sastojcima, niti po postupku.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala, ovo je jedna malo promjenjena verzija frangipana. Frangipan je kremasti nadjev od badema, secera i jaja :)

      Izbriši
    2. Hvala na odgovoru! Super vam je blog! Sretno!

      Izbriši