petak, 24. listopada 2014.

Kolač od mandarina i maslinovog ulja





Kada dođe pošiljka domaćih mandarina iz Primoštena, treba ih iskoristiti što više.
Slatke, mirisne i najbitnije ne špricane ljepotice su završile u ovom kolaču, tartu i mandaricinima. Ostale smo pojeli onako u hodu.
Za koji dan stiže i recept za tart koji je tako nježan, kremast i lagano citrusan, gostima se jako svidio :)
Guštajte u sezoni mandarina, ja sada čekam pošiljku domaćih limuna i naranča.





Kolač od mandarina

4 - 5 mandarina ( korica i sok )
170gr šećera
1 grčki jogurt ( 150gr )
3 jaja
pola šalice maslinovog ulja
200gr brašna
1 prašak za pecivo
prstohvat soli
nekoliko mahuna kardamoma ( izvadite sjemenke i usitnite u mužaru ), ili 1/4 žličice mljevenog 
pola žličice burbon vanilin šećera





Zgrijte pećnicu na 180C.
Kalup za kruh obložite papirom za pečenje i premažite maslacem.
Pomiješajte brašno, prašak za pecivo, vaniliju i sol.
Miksajte jaja sa šećerom kojem ste dodali koricu mandarine i kardamom. Dodajte sok mandarine i jogurt i miksajte.
Na laganoj brzini umiksajte suhe sastojke i na kraju spatulom umiješajte ulje.
Smjesu izlijte u kalup i pecite 50ak minuta, provjerite čačkalicom.
Ostavite da se ohladi par minuta i uživajte:)
Poslužite uz tučeno slatko vrhnje sa malo meda i korice mandarine.



Broj komentara: 18:

  1. Odgovori
    1. :) zbilja divno :) nadam se da ces pribaviti bio mandarine pa da probas :)

      Izbriši
  2. Great photo.. it probably taste great too

    OdgovoriIzbriši
  3. Gdje se može nabaviti kardamom i što koristiti kao njegovu zamjenu ukoliko ga nema :)?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga Mirna mozete ga pronaci u vecim supermarketima i naravno ducanima specijalziranima za zacine :) ukoliko ga nemate slobodno ga izostavite :)

      Izbriši
  4. Pravila sam kolac vise puta i izvrstan je, ali imam jedan problem koji me izludjuje (perfekcionist sam :P). Naime, svaki put mi se kolac raspukne cijelom duzinom. Znas li mozda zasto i kako da mi se to vise ne dogadja?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala ti puno na isprobavanju :) ta pukotina inace nije nista neobicno kod ovakve vrste kolaca :) probaj drugi put da ti svi sastojci budu sobne temperature :)

      Izbriši
  5. Hvala puno na odgovoru! :) Pokušat cu i tako.

    OdgovoriIzbriši
  6. draga Mateja
    tvoje fotografije kolača od mandarina i maslinovog ulja me izluđuju već duže vrijeme.Mogu satima hipnotizirano gledati u njih i sanjariti.....
    Ali sinoć sam konačno isprobala tvoj recept i naišla na problem....kolač se fino pekao,malo popucao,krasno mirisao....no poslije ,nakon što se ohladio kada sam ga narezala nije bio ovako lijep kao tvoj...pečen,rahli.
    Iznutra je izgledao teško,masno,....gumeno,"sirovo".
    U čemu je problem?
    Radila sam sve po receptu i redoslijedom kojim si napisala sam stavljala sastojke....budući da nisam baš vješta kuharica rado se držim recepta i ne volim improvizirati.
    Radila sam sa domaćim maslinovom uljem koje pravi moj otac.
    Ali nisam bila sigurna za točnu mjeru maslinovog ulja pa te molim da mi kažeš kolika bi to mjera bila "pola šalice"?
    Da li misliš na šalicu od 2,5 dcl?
    Ja sam stavila malo manje od 1 dcl maslinovog ulja i bojim se da sam pretjerala.
    Još jedno pitanje: biskvit mi je bio jako rijedak,kao kod palačinki,samo što je bio malo "težak"i ljepljiv kod miješanja kad sam na kraju stavila maslinovo ulje.Je li to u redu?Da bude tako rijedak biskvit?
    Maslinovo ulje se dodaje zadnje,to je OK?
    Pekla sam ga na srednjoj prečki,možda se treba staviti niže?
    Moje mandarine su imale puno soka,dobila sam 1,5 dcl od 4 srednje velikih.Previše???
    Možeš mi ,molim te, pomoći i reći u čemu sam pogriješila?
    Stvarno bi voljela napravit kolač kako treba kad već imam domaće ulje i mandarine kod kuće.....što mogu...zavele su me tvoje prekrasne fotografije....sve koje objaviš,ne samo od ovog kolača i zato ti želim još puno dobih recepata,kolača i divnih fotografija......pozdrav D.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti puno na javljanu :)
      šalica je 250ml, znaci oko 120ml ulja, ja sam koristila domace ulje takoder tako ne znam gdje je poslo po zlu :( bas mi je zao, pogotovo zato sto su mi se vec javile cure koje su probale i ispao je super :/ jesi provjerila cackalicom dali je peceno?
      ja sam koristila prve madarine i bile su sitnije, a soka je bilo malo vise od 100ml koliko se sjecam. Nadam se da ces probati opet i da ce ispasti odlican :)
      ps. ako vam je ulje jako, stavite pola domace pola obicno suncokretovo :)

      Izbriši
    2. puno hvala...naravno da ne odustajem i javim ti kako mi je ispalo...pozdrav D.

      Izbriši
  7. dali se može i narančama umjesto mandarina samo onda za ovu količina može samo dvije

    OdgovoriIzbriši