Ova slika je izazvala pravu pomamu na fb stranici :)
A kako i nebi, pa tko ne voli kombinaciju čokolade i karamele?
Već duže vrijeme mi je ovako nešto na pameti i konačno je došlo na red.
Nama se jako svidjela kombinacija, ali vi možete koristiti i tostirane bademe ili skroz izbaciti i uživati samo u kombinaciji čokolade i karamele.
Čokoladno prhko tijesto
200gr oštrog brašna
25gr kakaa
3 žlice šećera u prahu
150gr maslaca
2 žumanjka
burbon vanilin šećer
malo hladne vode
Pomiješajte brašno, kakao, šećer i vaniliju, dodajte maslac narezan na kockice i trljajte maslac u suhe sastojke dok ne dobijete smjesu nalik krušnim mrvicama.
Dodajte žumanjke i malo hladne vode koliko vam je dovoljno da umijesite tijesto.
Oblikujte tijesto u kuglu, spljoštite u disk, omotajte u prozirnu foliju pa stavite u hladnjak na 20 minuta.
Kalup premažite maslacem, posipajte brašnom i kakaom.
Tijesto razvaljajte na pobrašnjeloj podlozi i pomoću valjka prebacite u kalup.
Utisnite ga i izbockiajte vilicom.
Vratite ga u hladnjak na 15 minuta ili u zamrzivač na 5 minuta.
Zagrijte pećnicu na 180C.
Kada se tijesto ohladilo prekrijte ga papirom za pečenje i preko stavite slanutak, grah ili rižu kao uteg.
Pecite 10 minuta, maknite papir pa vratite u pećnicu na još 20 minuta.
Izvadite tijesto i ostavite da se hladi.
Karamel
300gr šećera
80ml vode
80gr maslaca
100ml slatkog vrhnja
žlica milerama
prstohvat krupne morske soli
150gr lješnjaka, tostiranih i oguljenih
Pripremite sve sastojke da vam budu pri ruci.
U lonac sa svijetlim dnom ( da vidite kako vam šećer mijenja boju ) stavite šećer i vodu i stavite na vatru. Kada zakipi više nemojte miješati. Gledajte kako vam šećer mijenja boju, prvo će biti žućkast, pa će krenuti prema lagano narančastoj. Vi čekate tamno narančastu boju koja ide na smeđu, to vam je boja konjaka npr. Pazite samo da vam šećer ne zagori, ako vam se čini da je zagorio radije bacite pa krenite ponovno.
Kada se šećer karamelizirao dodajte maslac i maknite sa vatre, dodajte i vrhnje i mileram i na kraju sol, promiješajte da se sjedini.
Ostavite karamel da se malo ohladi.
Lješnjake nasjeckajte na grubo i rasporedite preko tijesta ( dio ostavite za dekoraciju ).
Kada se karamel pohladio izlijte ga u tijesto i stavite u hladnjak da se stisne.
Čokoladni ganache
200gr tamne čokolade ( min 60% kakaa )
200ml slatkog vrhnja
Čokoladu nasjeckajte ili usitnite u multipraktiku.
Vrhnje zagrijte do vrenja pa prelijte preko čokolade.
Miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
Ostavite da se malo pohladi pa prelijte preko karamela i vratite u hladnjak.
Ostavite u hladnjaku 2 sata, ukrasite preostalim lješnjacima.
Prije posluživanja izvadite tart iz hladnjaka na sobnu temperaturu da bi ga lakše rezali.
Odličan tart , imam sličan recept ali bez karamela koji mi je tu de lux dodatak.
OdgovoriIzbrišihvala :) probajte sa karamelom, to je onda prava poslastica :)
IzbrišiTi si moj idol :-)
OdgovoriIzbrišihaha, hvala ti Vesna od srca :)
Izbrišiauu, divote!
OdgovoriIzbrišistvarno je :D
IzbrišiJoj koja lepota... baš bih mogla jedno parče sada :)
OdgovoriIzbrišiDraga, posluzi se slobodno :)
IzbrišiKombinacija je savršena, a tart je divan !!
OdgovoriIzbrišihvala ti :) nama se jako svidjela :)
IzbrišiStvarno je presjek fenomenalan, a mogu misliti ukus...
OdgovoriIzbrišiHvala :) okus hm, moras probati :)
IzbrišiOvo izgleda savršeno, mislim da sam našla svoju rođendansku tortu :) :)! Samo mala pomoć: kako "izbaciti" ispečeno tijesto na ukrasni tanjur budući da se peklo bez papira za pečenje?
OdgovoriIzbrišiHvala :) koristim kalup za tart sa odvojivim dnom :)
Izbriši