utorak, 24. ožujka 2015.

Čoko karamel torta





Jučer smo gledali film "Hector and the search for happiness " ubiti ja sam gledala a on je zaspao na mom ramenu.
Ovo je jedan od onih filmova, kada završi još ti se vrti po glavi i pitaš se.
Hector je u potrazi sa srećom, i mi svi smo u potrazi za srećom što je u konačnici krivo jer kroz potragu ne vidimo sreću, onu iskrenu i pravu.
Zato zastanite, osvrnite se i budite sretni, budite sretni svaki dan.
Nasmiješite se prolaznicima, zagrlite voljenu osobu, plešite bez glazbe i volite se.




Ako ste nezadovoljni, promijenite nešto, pomaknite se.
Nemojte da život prođe mimo vas, živite ga, dišite punim plućima.
Ovo sve pričam vama ali tako i sebi.
Otvori se Mateja, nemoj samu sebe kočiti i podcjenjivati.
Ako se prepustiš, možda će i tvoji snovi postati stvarnost.




Biskvit (24cm )

( može i brownie podloga )

150gr brašna
180gr šećera
50gr kakaa
1 žličica sode 
1 žličica praška za pecivo
dobar prstohvat soli
120ml mlaćenice
120ml vruće vode 
60ml ulja
burbon vanilija
2 jaja

* biskvit korišten u ovom receptu, samo mjere prilagođene.

Zagrijte pećnicu na 180C.
Kakao i brašno prosijati, dodati sol, sodu, prašak za pecivo i burbon vaniliju pa dobro promiješajte pjenjačom, Dodajte u suhe sastojke mlaćenicu, ulje, jedno po jedno jaje i miksajte na laganoj brzini cijelo vrijeme. Kada ste spojili sve sastojke miksajte još dvije minute.

Kalup 22-24 cm obložite papirom za pečenje i premažite maslacem.
Pecite 20 - 30 min, provjerite čačkalicom.

Kada se biskvit dobro ohladi, poravnajte ga.

* ja sam radila duplu smjesu od ove, pekla u dva kalupa, jedan biskvit i ostatke nakon rezanja sam potrošila na kuglice. 
* u ovu tortu bi se odlično uklopio biskvit bez brašna, recept možete pronaći ovdje.


Koristila sam iste kreme za mousse od tamne i mliječne čokolade kao i u sekinoj torti.
Recept i postupak pronađite ovdje.
Samo sam izbacila žele od malina i dodala mousse od karamele.

Mousse od karamele

300gr šećera
80ml vode
80gr maslaca
125ml slatkog vrhnja
krupna morska sol
1 i pol žličica želatine 
250ml slatkog vrhnja

Kod kuhanja karamela je bitno da su vam svi sastojci pri ruci.
U lonac sa svijetlim dnom ( da vidite kako vam šećer mijenja boju ) stavite šećer i vodu i stavite na vatru.
Kada zakipi više nemojte miješati. Gledajte kako vam šećer mijenja boju, prvo će biti žućkast, pa će krenuti prema lagano narančastoj. Vi čekate boju konjaka. Pazite da vam šećer ne zagori.
Kada se šećer karamelizirao dodajte maslac i maknite sa vatre, dodajte vrhnje i sol i promiješajte da se sjedini.
Pripremite želatinu prema uputstvu na pakiranju i umiješajte ju u vruči karamel.
Ostavite da se pohladi.

Ostatk vrhnja miksajte u šlag i ručno spatulom umiješajte u karamel.

Slaganje torte:

Na pladanj za posluživanje stavite biskvit i obruč za tortu koji obložite papirom za pečenje ili prozirnom folijom radi lakšeg odvajanja kada se torta stisne.
Premažite biskvit mousse kremom od tamne čokolade ( stavite u hladnjak dok pripremate ostale kreme ), premažite karamel mousse kremom ( vratite u hlanjak ) i na kraju rasporedite mousse od mliječne čokolade.

Po želji prelije čokoladnim preljevom i ukrasite macaronsima.
Recept za macaronse pronađite ovdje. Ovaj put su bili od čokolade i kave :)




Broj komentara: 16:

  1. prekrasna torta! i ja sama sebi uvijek jako slično ponavljam neke stvari :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Super post uz predivnu tortu.Sve najbolje i samo hrabro dok snovi ne postanu stvarnost :-)

    OdgovoriIzbriši
  3. Krasna torta. Nisam znala da postoji film, ja sam čitala knjigu.

    OdgovoriIzbriši
  4. Wow, svaka čast za ovu divotu! Bit će isprobana u nekoj skorašnjoj prilici ;)

    OdgovoriIzbriši
  5. Super je tortica, moze li mi reci sta je mlacenica? Hvala

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala :) mlacenica ili stepko, to vam je kiselo mlijeko :) mozete u salicu mlijeka dodati zlicu octa ili limunovog soka, moze i jogurta :)

      Izbriši
  6. Recept je isproban:) svi su odusevljeni. Bravo :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Poštovana Mateja, imam jedno pitanje....Da li bi se ovaj karamel mus mogao koristiti kao fil za tortu od običnih kora (jaja,šećer,orasi, malo brašna)...tj.plaši me da slučajno ne curi i slično... te obične kore su malo lakše od ovog vašeg biskvita,čini mi se... a radi se o torti za dečiji rođendan,preko koje ide i fondan... zbog toga imam dilemu. A nemam iskustva sa karamel kremom bilo koje vrste.
    Inače, moram da Vam napišem... Vaš blog je jedinstven,sa prelepim fotografijama i pouzdanim receptima! Žao mi je što Vas nema... żelim Vam sve najlepše, bojana!

    OdgovoriIzbriši
  8. Mogu samo da zamislim kako torta izgleda, ne bi me iznenadilo ni da stoji naglavačke s obzirom kakav Vam je recept. Svaka čast za spavanje na ramenu, ali Ga sklonite sa ramena kada pravite "tortu", teško je nositi još toliko kg pride. Što se mene tiče, mislim da bi Vam bolje uspeo da Ste napisali ljubavni roman. Moj savet; kada si zaljubljen piši o ljubavi a ne recepte. Kada siđete sa tog "oblaka ljubavi" onda sedite pa napište recept za tortu koja će nas sve oboriti s nogu. Mali savet; taj oblak je mali i često nema za dvoje, a lako se sklizne sa njega i završiš u ... SVE NAJBOLJE,ZALJUBLJENA DUŠICE. SREĆNO!

    OdgovoriIzbriši
  9. Savrsena kremasta torta! Bice kod nas na meniju za Uskrs :) . Hvala!

    OdgovoriIzbriši