petak, 27. lipnja 2014.

Tart od marelica sa mrvičastim posipom / Apricot crumble tart





Jako sam slaba na pite, prhko tijesto koje miriše na maslac i puno voća koje curi dok je još topla. Pa kada uz to još dodam kuglicu sladoleda, nitko sretniji od mene.
Stiglo nam je ljeto, i konačno je izbor voća sve veći.
Marelice, domaće, slatke su mi jako drage. Uz američku pitu za koju imate recept ovdje, danas stiže recept za još jednu :)


Tijesto 

kalup 20cm
150gr brašna ( oštrog )
75gr maslaca
50gr šećera u prahu
1 buron vanilin šećer
2 žumanjka
malo hladne vode ili mlijeka

* za klasični kalup povećajte brašno na 250gr i maslac 125gr

U posudu prosijte brašno, dodajte maslac narezan na kockice, pa trljajte prstima maslac u brašno dok ne dobijete smjesu nalik krušnim mrvicama. Dodajte šećer, vanilin šećer i žumanjke i hladne vode ili mlijeka koliko vam je potrebno da umijesite tijesto ( 2-3 žlice ).
Oblikujte tijesto u kuglu, pa spljoštite u disk, zamotajte prozirnom folijom i stavite u hladnjak na pola sata.

Kalup premažite maslacem i pobrašnite, tijesto razvaljajte pa pomoću valjka prebacite u kalup, izbockajte vilicom i vratite u hladnjak na 15 min. 
 Zagrijte pećnicu na 180C, pecite tijesto na slijepo 10 minuta.




Nadjev

800gr - 1 kg marelica
2 žlice gustina
2-3 žlice meda
2 žlice smeđeg šećera
malo limunovog soka
pola žličice cimeta

Marelice narežite, posipajte ostalim sastojcima i promiješajte.

Rasporedite marelice preko tijesta.

Mrvičasti pokrov ( crumble )

pola šalice zobenih pahuljica
5 žlica brašna
4 žlice smeđeg šećera
6 žlica maslaca
50gr sjeckanih badema

*ovaj mrvičasti pokrov možete raditi "od oka " od sastojaka koje imate, pa umjesto badema mogu ići lješnjaci, možete koristiti integralno brašno i sl.
Za veliki kalup povećajte i količinu pokrova.

Pomiješajte suhe sastojke i dodajte maslac narezan na kockice, pa ga utrljajte prstima dok ne dobijete mrvičastu smjesu. Crumble rasporedite preko marelica.
Pecite pitu sat vremena na 180C, dok vam  se ne zazlati i nadjev ne počne ključati. 
Poslužite ju toplu sa kuglicom sladoleda :)



Broj komentara: 14:

  1. ja ne znam ko bi mu odoleo i kao što kažeš,sa kuglom sladoleda od vanila pravi raj ya nepce.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ja sigurno ne :) to je stvarno najbolja kombinacija :)

      Izbriši
  2. Apsolutni hit! Davim se ovog ljeta u marelicama :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Najboljši kulinarični blog ! Čestitke!!!!! Nataša

    OdgovoriIzbriši
  4. Super izgleda. Baš me zaintrigiralo oštro brašno u tijestu. Moram ovo isprobati.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala :) ja ubiti u vecini slucajeva koristim ostro brasno, pogotovo za prhko tijesto :)

      Izbriši
  5. Upravo se peče :D Nego, zanima me kak izvadite pitu iz kalupa i stavite tak lijepo na tanjur? :D

    OdgovoriIzbriši
  6. Predobro! Upravo smazali cijeli tart, recept je odlican!��

    OdgovoriIzbriši