Jako sam slaba na pite, prhko tijesto koje miriše na maslac i puno voća koje curi dok je još topla. Pa kada uz to još dodam kuglicu sladoleda, nitko sretniji od mene.
Stiglo nam je ljeto, i konačno je izbor voća sve veći.
Marelice, domaće, slatke su mi jako drage. Uz američku pitu za koju imate recept ovdje, danas stiže recept za još jednu :)
Tijesto
kalup 20cm
150gr brašna ( oštrog )
75gr maslaca
50gr šećera u prahu
1 buron vanilin šećer
2 žumanjka
malo hladne vode ili mlijeka
* za klasični kalup povećajte brašno na 250gr i maslac 125gr
U posudu prosijte brašno, dodajte maslac narezan na kockice, pa trljajte prstima maslac u brašno dok ne dobijete smjesu nalik krušnim mrvicama. Dodajte šećer, vanilin šećer i žumanjke i hladne vode ili mlijeka koliko vam je potrebno da umijesite tijesto ( 2-3 žlice ).
Oblikujte tijesto u kuglu, pa spljoštite u disk, zamotajte prozirnom folijom i stavite u hladnjak na pola sata.
Kalup premažite maslacem i pobrašnite, tijesto razvaljajte pa pomoću valjka prebacite u kalup, izbockajte vilicom i vratite u hladnjak na 15 min.
Zagrijte pećnicu na 180C, pecite tijesto na slijepo 10 minuta.
Nadjev
800gr - 1 kg marelica
2 žlice gustina
2-3 žlice meda
2 žlice smeđeg šećera
malo limunovog soka
pola žličice cimeta
Marelice narežite, posipajte ostalim sastojcima i promiješajte.
Rasporedite marelice preko tijesta.
Mrvičasti pokrov ( crumble )
pola šalice zobenih pahuljica
5 žlica brašna
4 žlice smeđeg šećera
6 žlica maslaca
50gr sjeckanih badema
*ovaj mrvičasti pokrov možete raditi "od oka " od sastojaka koje imate, pa umjesto badema mogu ići lješnjaci, možete koristiti integralno brašno i sl.
Za veliki kalup povećajte i količinu pokrova.
Pomiješajte suhe sastojke i dodajte maslac narezan na kockice, pa ga utrljajte prstima dok ne dobijete mrvičastu smjesu. Crumble rasporedite preko marelica.
Pecite pitu sat vremena na 180C, dok vam se ne zazlati i nadjev ne počne ključati.
Poslužite ju toplu sa kuglicom sladoleda :)
prekrasan, sezonski kolač :)
OdgovoriIzbrišihvala :)
Izbrišija ne znam ko bi mu odoleo i kao što kažeš,sa kuglom sladoleda od vanila pravi raj ya nepce.
OdgovoriIzbrišija sigurno ne :) to je stvarno najbolja kombinacija :)
IzbrišiApsolutni hit! Davim se ovog ljeta u marelicama :)
OdgovoriIzbrišihvala :) i ja :)
IzbrišiNajboljši kulinarični blog ! Čestitke!!!!! Nataša
OdgovoriIzbrišiNataša hvala Vam od srca :) <3
IzbrišiDivno i recept i fotke!
OdgovoriIzbrišiHvala :)
IzbrišiSuper izgleda. Baš me zaintrigiralo oštro brašno u tijestu. Moram ovo isprobati.
OdgovoriIzbrišiHvala :) ja ubiti u vecini slucajeva koristim ostro brasno, pogotovo za prhko tijesto :)
IzbrišiUpravo se peče :D Nego, zanima me kak izvadite pitu iz kalupa i stavite tak lijepo na tanjur? :D
OdgovoriIzbrišiPredobro! Upravo smazali cijeli tart, recept je odlican!��
OdgovoriIzbriši