četvrtak, 11. srpnja 2013.

Pita od marelica / Apricot Pie



                                        Please, scroll down for English version






Najljepše je doma...
Nisam tri puta lupila crvenim cipelicama, nego provela 4 sata u busu, ali nakon više od mjesec dana lijepo je biti doma.
Taj poznati miris doma, dvorište, obitelj, i trava je zelenija, a nekako je odmah i mir u meni.
Neznam dali je tako i Vama, ali nekada je baš lijepo biti doma, sjesti na terasu i ne raditi apsolutno ništa.



Nakon što prošle godine marelica nije bilo ni za pojesti, ove godine ih je toliko da neznamo kud bi s njima.
Završile su i u pekmezu, knedlama, škrinji, i još ih je baka prodavala.
Slatke, mirisne, prave domaće, nešpricane, ma milina.
Samo da znate, ima ih još, hah, pa biti će sutra i galette, sladoled, a mislim da će i ova pita biti ponovljena, da dočeka mamu za vikend.









Dan upotpuni i čaša finog ledenog čaja.

















Pita od marelica 

Tijesto ( kalup 22cm )
280gr brašna
190gr maslaca
1 žlica šećera
pola žličice soli
70ml hladne vode
1 jaje za premazivanje tijesta
1 žlica šećera za posipanje tijesa


Pomiješajte brašno, šećer i sol, dodajte ohlađeni maslac narezna na kockice, miksajte u multipraktiku dok ne dobijete mrvice, ako nemate multipraktik trljajte maslac i brašno prstima dok ne dobijete sitne mrvice.
Dodajte vode, malo po malo dok ne umijesite tijesto ( i ovo možete u multipraktiku ako ga imate ).
Nemojte odjednom uliti vodu, jer može biti da vam neće biti potrebna sva voda, ako vam se čini da vam je tijesto presuho dodajte još malo vode.
Oblikujte kuglu, podijelite ju na dva dijela, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku sat vremena.

Nadjev :
1kg marelica
2 žlice gustina
2 pune žlice meda
2 žlice smeđeg šećera
pola žličice cimeta
sok jednog limuna ( ako koristite domaće jako slatke marelice, ako nisu jako slatke smanjite kolicinu limuna)

Marelice očistite od koštica i narežite, posipajte sa ostalim sastojcima i promiješajte.




Pećnicu zagrijte na 180C.
Tijesto razvaljajte na pobrašnjeloj podlozi, pomoću valjka prenesite u kalup kojeg ste premazali maslacem.
Rasporedite nadjev po tijestu.
Razvaljajte drugu polovicu tijesta, sada pustite mašti na volju :) Možete samo prekriti tijestom nadjev i rubove utisnuti prstima ili vilicom, i na sredina razrezati tijesto u križ, sunce, ili možda prethodno izrežite srce.
Ili možete kao ja napraviti ogradicu.
Tijesto premažite razmućenim jajetom i posipajte sa šećerom.
Pecite pitu 50ak minuta, dok nebude zlatne boje.
Ostavite ju da se pohladi prije serviranja.
Mi smo ju jeli toplu sa sladoledom od vanilije, ali je hladna jednako fina.



* za ledeni čaj nema nekog recepta, zeleni čaj, limun, malo pirea od marelica, med i metvica :)




Broj komentara: 20:

  1. kad dodu marelice, znas da je stiglo ljeto:) a moja mama ih uglavnom potrpa u dzem al cu joj ukrast malo za ovak neki lijepi desert :)))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Daa :) ukradi joj jer ova pita je prefina :)

      Izbriši
  2. Jako lijepa pita, sviđa mi se, moram probati! I fotke su ti jako lijepe, posebno one na kojima je i raspolovljena marelica :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti puno ;) probaj, stvarno je odlicna :)

      Izbriši
  3. fotke su prekrasne :) pitu ću svakako probati prviti,javim rezultat ;)

    OdgovoriIzbriši
  4. sutra radim piti vec sam isprobala kolac od tresanja superrrrrrr i zebru
    super su fotke :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bas mi je drago da ti se svida :) hvala ti :)

      Izbriši
  5. Fotke su ti predivne, a pitu cu isprobati, odlicno izgleda :)

    OdgovoriIzbriši
  6. baš je krasna pita, obožavam marelice
    i fotkice su divne

    OdgovoriIzbriši
  7. obožavam pite! :)) iako nikad nisam probala s marelicama,al ovo bi moglo sa nektarinama,njih obožavamo :) ostale slikice su također divne! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I ja ih baš volim, sa marelicama je baš posebna, ali mislim da bi bila fina i sa nektarinama :) hvala vam ;)

      Izbriši
  8. Pita je prelijepa, ali meni je jako kisela zbog ovolikog soka od limuna,drugi put cu ga iskljuciti iz recepta.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bas mi je zao sto vam je ispala kisela, ja sam radila sa domacim marelicama koje su jako slatke pa je bilo taman, pa ako nisu jako slatke izbacite ili smanjite kolicinu :) hvala na isprobavanju i na dojmovima:)

      Izbriši
  9. isprobano! pita je savršena ali je i meni bila malo prekisela. nema veze - tijesto je super. zapravo, sve je super (uz šećer :))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. drago mi je da vam se svidjela :) ovisno je o slatkoci same marelice, nase doma su jako slatke, zato prilagodite kolicinu secera sebi :)

      Izbriši