srijeda, 2. travnja 2014.

Torta od sira i malina / Raspberry Cream Cheese Cake





Sjedim za laptopom, a u glavi takva praznina. Sada bi ja trebala napisati nešto pametno, i tako pijem čaj, oko mene dim cigarete i gledam u ovaj prazan list i ništa. Pa onda da ne pišem nepovezane bezvezarije, ja ću se odmah baciti na recept a vi nemojte zamjeriti :)


Torta od sira i malina

Biskvit
(za kalup 23 cm )
230gr maslaca sobne temperature
250gr šećera
50gr smeđeg šećera
4 jaja
1 burbon vanilin šećer
390gr brašna
1 prašak za pecivo
dobar prstohvat soli
250ml mlaćenice
korica limuna
300gr malina ( sviježih ili smrznutih, ako koristite smrznute nemojte ih odmrzavati ) može i drugog voća
2 žlice brašna



Zagrijte pećnicu na 180C. 
Kalupu dno obložite papirom za pečenje, pa premažite maslacem i dno i stranice.
Miksajte maslac dok ne postane kremast, dodajte šeećer i burbon vanilin šećer i miksajte.
Dodajte jaja, jedno po jedno, između miksajte dok se ne sjedini, i na kraju dodajte koricu limuna.
Prosijte brašno, prašak za pecivo i sol.
Ako nemate mlaćenice, u mlijeko dodajte žlicu bijelog octa i ostavite 5minuta.
Smjesi jaja i maslaca dodajte naizmjenično suhe sastojke i mlaćenicu, započnite i završite sa suhim sastojcima.
Maline posipajte za dvije žlice brašna i promiješajte pa dodajte u tijesto. Nemojte previše miješati, da se ne raspadnu i ne oboje biskvit.
Tijesto podijelite u dva kalupa i pecite 20-30 minuta, provjerite čačkalicom.
* ako nemate dva kalupa, možete peći u jednom, vrijeme pečenja će se produžiti na skoro sat vremena.




Krema od sira
900 - 1000gr krem sira ( abc ili vivis )
350 ml slartkog vrhnja
1 burbon vanilin šećer
5 žlica meda ( probajte pa dodajte po ukusu )
* med možete zamijeniti sa šećerom u prahu

Sir malo izradite sa spatulom da omekša, pa mu dodajte med i burbon vanilin šećer, dobro promiješajte.
Slatko vrhnje istucite u šlag pa umiješajte spatulom u sir.

Svaki biskvit prerežite na pola, stavite prvi na tacnu, premažite kremom i ponovite postupak.
Ukrasite po želji i uživajte :)






Broj komentara: 15:

  1. Mateja moja, torta je toliko lijepa da su riječi zbilja suvišne.
    Prekrasno izgleda i fotke su jako lijepe i nježne. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga Andrea hvala ti puno :) kada to cujem od tebe..bas mi puno znaci :)

      Izbriši
  2. Torta izgleda savršeno :) morat ću isprobati ovaj recept,čini se savršenim za ove proljetne dane...

    OdgovoriIzbriši
  3. Torta super izgleda, ali se meni i ovaj stalak jako sviđa

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti :) ja sam sad nakon nekoliko mjeseci otkrila da malo ukoso hah, ali je sladak ovako tockast :)

      Izbriši
  4. Sve jako lijepo s romatičnim štihom još samo da sačekam maline i evo finog i slatkog zadatka.

    OdgovoriIzbriši
  5. Za nas dalmatince jel može objašnjenje -šta je mlacenica?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mlacenica ili stepko ili kiselo mlijeko :) mozete ju i sami napraviti tako da u salicu mlijeka dodate zlicu bijelog octa i ostavite 5-10 minuta :) nadam se da sam pomogla

      Izbriši
  6. Koliko treba povećati sastojke ako zelim peci u kalupu od 26 cm?

    OdgovoriIzbriši