petak, 7. ožujka 2014.

Pita od malina i jabuka / Crumble Raspberry Apple Pie




Kada me nema ovako dugo doma, mojima već gadno padne šećer :)
Pa da ih razveselim i usput isprobam novi kalup, nastala je ova fina pitica.
Doma uvijek ima jabuka, i smrznutih malina, i ova kombinacija je pun pogodak, barem meni.
Na vama je da ju isprobate i razveselite svoje ukućane.



Pita od malina i jabuka 

Tijesto
200gr brašna
100gr maslaca
60gr šećera u prahu
1 burbon vanilin šećer
2 žumanjka
malo hladnog mlijeka

* za klasični kalup tart povećajte brašno na 250gr i maslac na 125

U posudu prosijte brašno, dodajte maslac narezan na kockice, pa trljajte prstima maslac u brašno dok ne dobijete smjesu nalik krušnim mrvicama.
Dodajte šećer, vanilin šećer i žumanjke, i malo mlijeka, koliko vam je dovoljno da umijesite tijesto.
Oblikujte kuglu, pa spljoštite u disk, omotajte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku pola sata.

Kalup premažite maslacem, tijesto razvaljajte na pobrašnjeloj podlozi i prebacite u kalup, izbockajte vilicom, pa ostavite u hladnjaku jos 15ak minuta, na ovaj način vam se neće stisnuti tijesto u pečenju.

Zagrijte pećnicu na 175C, tijesto prekrijte papirom za pečenje i preko stavite kuglice za pečenje ili grah, rižu, slanutak ( ja znam peći bez svega toga, pa kada vam se malo napuhne, probodite tijesto još koji put i može proći :) ), i pecite 10 min. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi.




Nadjev:
500gr malina
2 jabuke
4-5 žlica meda
sok jednog limuna
pola žličice cimeta
2 žlice gustina

Jabuke ogulite i narežite na sitne kockice, ako koristite smrznute maline nemojte ih odmrzavati.
Pomiješajte sve sastojke i rasporedite preko tijesta.


Crumble:
pola šalice zobenih pahuljica
2 - 3 žlice brašna
3 žlice smeđeg šećera
3-4 žlice maslaca

* ja uvijek radim onako "od oka ", možete dodati i sjeckane bademe

Pomiješajte suhe sastojke i dodajte maslac narezan na kockice, pa ga utrljajte prstima dok ne dobijete mrvičastu smjesu.
Crumble rasporedite preko voća.

Pitu pecite 60min na 175C.

Poslužite toplu ili hladnu, može i uz kuglicu sladoleda :)



24 komentara:

  1. baš je krasna :)
    i super su ovi kalupi s odvojivim dnom

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala draga :) stvarno je super kalup, moram si uzeti i jedan klasican ;)

      Izbriši
    2. Molim te, gdje si nabavila takav kalup za pite s odvojivim dnom?

      Izbriši
    3. ovaj sa amazona :) imate i u Bella Formi i ja sam jedan kupila dosta jeftina u Dubravi u jednom ducanu :)

      Izbriši
    4. Jooj super, hvala =) Ne kupujem prek interneta pa super da ima i po ducanima. A di u dubravi?

      Izbriši
    5. Project Trade, preko puta trgovackog centra dubrava :)

      Izbriši
    6. Hvala puno! =))

      Izbriši
  2. pravila sam,odlična je..........njam,njam

    OdgovoriIzbriši
  3. Super izgleda i vjerujem da je odlična

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala :) evo ja sam ju uspjela samo probati tj ovaj komad koji sam fotkala :)

      Izbriši
    2. 2x pecete donje koru..hmmm

      Izbriši
  4. Izgleda predobro, spremam u folder za isprobati :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Genijalna je draga! Tako sočno izgleda, odlično!

    OdgovoriIzbriši
  6. I ja volim sočne kolače i s puno nadjeva.. obožavam jabuke i stalno bi mogla jesti nešto s njima u kombinaciji. Ova pita izgleda savršeno!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. e bas tako je i kod mene :) vec su mi se javile dvije cure da su ju isprobale i da je odlicna pa eto ;)

      Izbriši
  7. Ovo predobro izgleda kao da si ju radila u malim kalupima , sočna puna okusa.

    OdgovoriIzbriši
  8. savršeno, nemam običaj komentirati nikada kolače koje sam radila, al s ovim su svi oduševljeni, moj je bio s drugim voćem, jagode i kruške prvi put a današnja kombinacija jagode i breskve, sve što sam probala od tvojih recepata bilo je savršeno.
    p.s. domaći puding genijalan☺

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga Marijana, jako mi je drago to cuti :) hvala vam puno <3 ako imas koju sliku slobodno posalji i uvijek mi je drago kada mi se javite sa komentarom, tako da nemojte se suzdrzavati :)

      Izbriši
  9. Gledam kolace koje cu speci za Uskrs, naisla sam na ovaj cini se preefin! Samo imam pitanje koja je dimenzija kalupa kojeg ste koristili?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. oprostite sto tek sada odgovaram, kalup je dimenzija 22cm

      Izbriši