četvrtak, 20. prosinca 2012.

Božićni keksići / Christmas cookies


Please, scroll down for English version



Božić nam je tu, iza ugla. Posla puno, vremena malo.
Zato neću previše duljiti, čeka me i tijesto za medenjake koje treba ispeći :)
Ovo su klasični prhki keksići, sa dodatkom badema u tijestu, jer ako dodate bademe, lješnake ili orahe keksi se mogu odmah jesti, ne moraju odstajati.




Recept :
300gr brašna
200gr maslaca
100gr šećera
150gr badema, lješnjaka ili oraha
1 burbon vanilin šećer
malo ribane korice naranče
2 žumanjka
+ ako vam se mrvi i presuho je za zamijesiti dodajte žlicu kiselog vrhnja
   marmelada, pekmez, nutella i šećer u prahu za posipanje.



Bademe sameljite, dodajte brašnu, maslac narezan na listiće dodajte smjesi i trljajte prstima dok vam se ne stvore mrvice, onda dodajte ostale sastojke i zamijesite tijesto. Oblikujte kuglu, umotajte prozirnom folijom i ostavite pola sata u hladnjaku.
Razvaljajte tijesto i modlicama izrezujte oblike po želji.
Poslažite keksiće na papir na pečenje i pecite 10min na 175 stupnjeva.
Ja sam ih punila pekmezom i nutellom ( za seku ).
Keksići su prhki i mogu se odmah jesti :)
A sada ja odoh, treba danas ispeći medenjake i krešente :)

...................................................................................................................................................................
English version

Recipe :
300gr flour
200gr butter
100gr sugar
150gr ground hazelnuts, almonds or walnuts
1 burbon vanilla sugar ( or 1tsp vanila paste, extract )
orange zest
2 egg yolks
+ if is too dry or crumbly ad 1 tablespoon sour cream )
   marmelade or jam, powdered sugar for sprinkling

Combine almonds and flour,add butter ( chopped ), combine until the mixture is crumbly, then add other ingredients and knead the dough. Wrap in it plastic wrap and refrigerate for half an hour.
You can also combine all ingredients in a food processor.
Preheat oven to 175 celsius ( 347 F ).
Roll out the dough on a lightly floured surface. Using cookie cutters, cut out desired shapes. Using mini cookie cutters, cut shapes out of the center of half cookies ( for the top ).
Line baking sheet with parchment paper, transfer cookies.
Bake for 10min.
Coat the bottom cookie with marmelade, sprinkle cookie tops with powdered sugar and put them on the bottom cookies.

4 komentara:

  1. Fino, fino, a i lijepo izgleda :)

    OdgovoriIzbriši
  2. ipak budem ove napravila :)drea :*

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. :) uslikaj i tagiraj :) a raspuknuti su isto fini i jos jednostavniji;) sutra ujutro cu stavit recept :)

      Izbriši