nedjelja, 16. prosinca 2012.

Sacher torta / Sacher Cake


Please, scroll down for English version



Rođendanska torta za T. On je pravi obožavatelj zaherice, ja osobno baš i ne, više volim torte bogate kremom. Ovo je ujedno bila i prva torta koju sam radila, prije 4 godine.
Bila sam u strahu kakva će biti, pošto sam ju radila pod temperaturom, onako blago dezorjentirana i usporena.
I naravno vagu još nisam kupila, pa sam sve morala vagati kod bake (sva sreća pa do bake imam 5 koraka).
U normalnim okolnostima torta je brzo gotova i zbilja jednostavna.




Biskvit :
8 jaja ( odvojeno žumanjci i bjelanjci )
140gr maslaca
60gr šećera u prahu
100gr kristal šećera
180gr tamne čokolade
120gr brašna
350gr pekmeza od marelice

Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva, na dno kalupa ( 26 cm ) stavite papir za pečenje i namažite maslacem i stranice i dno.
Čokoladu otopite na pari. Maslac pjenasto izmiksajte, dodajte mu otopljenu čokoladu, miksajte.
Dodajte smjesi maslaca i čokolade jedan po jedan žumanjak i između miksajte, dobiti će te gustu smjesu kao mousse krema. Dodajte na 2-3 puta šećer u prahu i miksajte.
Bjelanjke miksajte dok se ne zapjene pa im malo po malo dodajte kristal šećer ( na 3-4 puta ) i miksajte dok se šećer ne otopi.
U smjesu maslaca i čokolade prosijte brašno, umiješajte brašno gumenom spatulom ili kuhačom.
Na kraju umiješajte bjelanjke, isto na 2-3 puta, gumenom spatulom.
Smjesu usipajte u kalup i poravnajte, pecite 40 minuta.



Kada se biskvit ohladi, prerežite ga po sredini.
Pekmez zagrijte nad srednje jakom vatrom, dok ne postane tekuć.
Ja sam uzela jednu dasku i preko nje stavila alu foliju i na njoj slagala tortu i prelila ju čokoladom a kada se ohladila, premjestila sam ju na tacnu.
Znači uzmete jednu koru ( za dno gornju, a za gornju onu sa dna, jer vam je ravnija ) i premažite pekmezom, stavite gornju koru i nju premažite pekmezom, morate biti brzi dok vam se pekmez ne stisne.




Glazura :
250gr čokolade
120gr maslaca
1 žlica ulja

Sve zajedno zagrijte, da se rastopi i prelijte tortu.
Ukrasite po želji. Kada se torta dobro ohladi, bolje ju držite van hladnjaka, meni je tako finija.
Poslužite je sa tučenim slatkim vrhnjem uz šalicu crne kave.



...................................................................................................................................................................
English version

Cake :
8 eggs ( separated )
140gr butter
60gr powdered sugar
100gr sugar
180gr dark chocolate
120gr flour
+ 350gr apricot jam

Preheat oven to 170 celsius ( 338 F ).
Prepare springform pan ( 26 cm ), line the bottom with parchment paper, grease the bottom and the sides with butter.
Melt the chocolate on double boiler. Beat butter until foamy, add melted chocolate, beat.
Add egg yolks one at a time, beat. Ad on 2- 3 times powdered sugar and beat.
Beat egg whites until foamy, gradually mix in sugar until dissolves.
In a mixture butter and chocolate sift flour, gently stir with spatula.
In the end gently stir whites into chocolate mixture with spatula ( at 3 - 4 times ).
Bake for 40 min.
Let cool completely. Cut the cake horizontally into two equal layers.
Put the first layer on plate.
Heat the jam over medium heat until liquid. Brush the top of the cake layer with the apricot jam, place the second cake layer on top and brush again. Brush the top and sides of the cake.

Chocolate glaze :
250gr dark chocolate
120gr butter
1 tablespoon oil

Heat all together until it melts.
Pour warm chocolate glaze over the cake.
Refrigerate until glaze is completely set, remove cake from refrigerator and hold at room temperature.
Serve with whipped cream and coffee.



Broj komentara: 8:

  1. Savrseno! Sutra cu da napravim ovu tortu samo da bih se izlecila od jucerasnjeg neuspeha svog japanskog deserta!
    Obozavam sacher!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala :) a svakome se dogodi da nešto ne uspije kako treba :)ne kaže se bez veze na greškama se uči :)

      Izbriši
  2. Ma neću ni govorit koliko volim sachericu jer bi mogla ispisat bar 15 stranica teksta u kojem joj izjavljujem ljubav :D Zato ću samo reći da ti je divna i meni jedna od omiljenih :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala :) eto meni je fina, ali ipak više nekako volim kremastije torte ;)

      Izbriši
  3. Ja ipak volim sachercu! Jest da je klasik, ali tesko je naci dobar recept.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pa tu tortu ili volis ili ne volis :) ja ju nisam nikad po drugom receptu radila, samo sam sada sastojke mjesala redosljedom kakav je pokazala Petra Jelinic na gastroakademiji :) svi koji su ju probali bili su zadovoljni:) pa eto, probajte jednom po ovom receptu :)

      Izbriši
  4. Draga, torta ti savršeno izgleda! Ja ju jako volim :)
    Ne mogu virovat da si je radila pod temperaturom :)
    Btw, ni ja nemam vagu :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Majo :) A ja kad nešto obećam onda to tako mora biti :)
      Srećom, mama je pronašla neku staru vagu, kupili baterije i radi :)

      Izbriši