nedjelja, 16. ožujka 2014.

Čokoladna ljepotica / Chocolate Meringue Cake





Sreća je u pojedinom trenutku...
Trenutak kad se pronađem u njegovom blagom pogledu, i tom trenutku ništa ne postoji.
Trenutak kada zavlada smijeh cijelom kućom, kada prošetam prvim proljetnim suncem i ne radim apsolutno ništa.
Sreća je pogled na procvalu marelicu, sreća je i kada mi se javi netko od vas i kada ste zadovoljni receptom, e to je isto posebna sreća :)
Trenutak kada kuća zamiriše na čokoladu i kada probate ovu tortu i to je sreća, sočna, čokoladna i mirisna sreća.




Čokoladna ljepotica ( bez brašna )

adaptirano sa bloga Tartelette

150gr maslaca
50gr smeđeg šećera
6jaja
350gr tamne čokolade ( min 60% kakaa )
1 burbon vanilin šećer
1 žlica kakaa (kraš )
2 žlice viskija, može i ruma
dobar prstohvat soli

Zagrijte pećnicu na 175C.
Kalup 26cm obložite papirom za pečenje i premažite maslacem.
Čokoladu otopite na pari, omekšali maslac miksajte sa šećerom dok ne postane kremast, dodajte žumanjk, jedan po jedan, između miksajte dok se ne sjedini.
Dddajte rastopljenu čokoladu, miksajte na lagano dok smjesta ne postane jednolična, pa dodajte burbon vaniliju, viski, kakao i sol.
Bjelanjke miksajte u snijeg, pa dodajte u čokoladnu smjesu na nekoliko puta, miješajte spatulom, lagano kružnim pokretima.
Ulijte smjesu u kalup i pecite 20 minuta, kolač će poprilično narasti.





Meringua sa prženim lješnjacima

120gr tamne čokolade, grubo sjeckane
120gr lješnjaka, prženih, grubo sjeckanih
1 žlica gustina
4 bjelanjka
150gr šećera
1 burbon vanilin šećer
Pržene oljuštene lješnjake nasjeckajte na grubo, isto tako i čokoladu pa dodajte žlicu gustina i burbon vanilin šećer.
Bjelanjke mikasjte dok se ne zapjene, pa dodajte šećer na nekoliko puta i miksajte dok ne postanu čvrsti.
U bjelanjke umiješajte spatulom čokoladu i lješnjake tek toliko da se sjedini.

Odmah kada izvadite tortu iz pećnice, prkrijte smjesom bjelanjaka, budite brzi i stavite natrag u pećnicu i pecite još 30minuta.
Bjelanjci će se jako napuhniti, ali bez brige kasnije će se spustiti.
Kada tortu izvadite iz pećnice odmah rubove odvojite tankim nožem i ostavite da se malo ohladi prije degustacije :) Mi smo navalili dok je još bila topla.






 

Broj komentara: 12:

  1. Uh što ovo dobro izgleda, da bar mogu probati :)
    I divno si napisala u uvodu što je za tebe sreća i složila bi se da je sreća kad cijeli stan divno miriši po čokoladi, kolačičima itd.

    OdgovoriIzbriši
  2. predivna torta..., proba nadam se uskoro ;)....

    OdgovoriIzbriši
  3. isprobano... preeesavršeno. Pekla sam u manjoj tepsiji i rezala kao štangice. Zbilja super. Kakao je obavio dobar posao zamijenivši brašno.
    lijep pozdrav,
    Anita

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga Anita, bas mi je drago da vam se svidjelo :) hvala na isprobavanju :)

      Izbriši
  4. Meni ovo izgleda savrseno. Divne slike i recept. Jedino imam problem sto ne volim ni rum ni viski u kolacima. Cime bih mogla da zamenim? Ili jednostavno da izbacim? Hvala veliko unapred!

    Pozdrav svim damama !

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala vam puno :) slobodno izbacite ako ne volite ;)

      Izbriši
  5. jao uvod je presladak,a torta izgleda fenomenasticno. sljedeca je naa redu,obecavam! a sto se cokolade tice,mislim da bi moj zivot bez nje imao jednu veeeliku crnu rupu,ipak je ona neizostavni zacin koji zaokruzuje ,kako si lijepo objasnila srecu. uh uh, sve voda na usta,brisem :P

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti :) nadam se da ce ti se svidjeti, svakako javi dojmove :)

      Izbriši