petak, 12. travnja 2013.

Torta od vanilije sa pjenastom kremom od malina i limuna / Vanilla cake with raspberry and lemon mousse


                                            Please, scroll down for English version



Do sada ste mogli primjetiti da je čokolada moja omiljena namirnica, pa kad je doma izglasano da radim nešto ne čokoladno prvo nisam imala nikakvu ideju.
Ali gledam novi stalak, i zamišljam mini torticu, visoku i punu kreme.
Problem drugi, nema voća, jedva čekam da dođu jagode i sa njima svo ostalo voće jer ova zima je dosadna ne samo zbog hladnoće već i zbog toga.
I tako mućkam ja po kuhinji, dolazi mama i pita što radim, kakav je recept?
Hm, nema recepta, imam nešto u glavi i radm to po osjećaju, ona je svaki put u šoku, hah, neznam za vas, ali ja i kad radim po receptu, ne slijedim ga slijepo :)



Biskvit ( preuzet sa Bakerella )
230gr maslaca, sobne temperature
400gr šećera
4 jaja
380gr brašna
237ml mlijeka
1 burbon vanilin šećer
4 žličice praška za pecivo
žličica soli


Miksajte maslac dok ne postane kremast, dodajte šećer i miksajte 7 minuta.
Dodajte jaje, jedno po jedno i miksajte između.
Dodajte naizmjenično brašno i mlijeko, miksajte između ( počnite i završite sa brašnom ).
Dodajte burbon vanilin šećer i miksajte na lagano, samo da se sjedini.
Podijelite tijesto u 3 kalupa promijera 20cm ( kalupe prethodno premažite maslacem ).
Lupite kalupom od radnu površinu da bi izašli mjehurići zraka.
Pecite 25-30 minuta, provjerite čačkalicom.
Pustite da se ohlade u kalupu 5 minuta, pa izvadite iz kalupa i zamotajte svaki u prozirnu foliju.
Ostavite biskvite da se potpuno ohlade prije slaganja torte.

*bakarellin trik za dodatnu vlažnost biskvita - pomiješajte šalicu šećera i dvije šalice vode, pustite da zakipi i kuhajte 3minute. Ohladite i ulijte u bocu sa špricom.




Krema od malina :
300gr smrznutih malina
2 žlice šećera

1 grčki jogurt ( 150gr )
1 puna jušna žlica meda
1 žličica želatine ( 2 žlice vode )
250ml slatkog vrhnja


Prvo pripremite coulis od malina.
Smrznute maline stavite u lončić, posipajte sa šećerom i kuhajte na laganoj vatri 10ak minuta.
Procijedite ih kroz sito da se riješite koštica.
Pripremite želatinu.

Pomiješajte jogurt i med, dodajte coulis od malina i dobro promiješajte.
Želatinu rastopite na pari. Dodajte ju smjesi od jogurta i malina miksajući, miksajte žustro još minutu dvije.
Stavite smjesu u hladnjak na 5 minuta otprilike, kada se počne želirati onda umiješajte šlag.

Slatko vrhnje istucite u šlag i nježno umiješajte u smjesu jogurta i malina.

Ostavite kratko u hladnjaku prije slaganja torte  ( ili poslužite u čašama sa svježim malinama i drobljenim puslicama npr. )




Krema od limuna
sok i korica jednog većeg limuna ( ili dva manja )
1 grčki jogurt ( 150gr )
1 puna jušna žlica meda ( možete dodati više ako vam je kiselo )
1 žličica želatine ( 2 žlice vode )
250ml slatkog vrhnja

Pomiješajte jogurt i sok i koricu limuna, dodajte med ( probajte, ako vam je kiselo dodajte meda, ako vam se čini premalo limuna, dodajte još limunovog soka ).
Pripremite želatinu.
Istucite slatko vrhnje u šlag.
Želatinu rastopite na pari i dodajte smjesi miksajući. Ostavite u hladnjaku otprilike 5 minuta, kada se počelo želirati umiješajte šlag.




Slaganje torte 
Odmotajte biskvite iz folije.
Stavite prvi biskvit na stalak, poprskajte dva tri puta smjesom vode i šećera.
Premažite kremom od maline. Stavite drugi biskvit, lagano pritisnite i poprskajte, premažite kremom od limuna, stavite zadnji biskvit, poprskajte i premažite kremom od malina. Ukrasite po želji.
Kreme ima dovoljno ako želite i cijelu tortu premazati kremom, a meni je baš bila zgodna ovako gola.
POsipala sam ju bijelom čokoladom i pistaciom, pošto nema svježih malina.


................................................................................................................................................................
English version arrives tomorrow :) 

Broj komentara: 8:

  1. Odlične i fine kreme, grčki jogurt mi je stalno u frižideru i okus je božanstven... Baš je lijepa :))))

    OdgovoriIzbriši
  2. Savršena za nadolazeće tople dane. S grčkim jogurtom još nisam radila kolače, trebalo bi probati :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Btw. našla sam te i na fejsu, sad ću te redovito pratiti :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti :) probaj, ova krema bi bila super i u casama sa vocem, bas za tople dane da se ne pali pecnica :)
      ja tebe pratim ;)

      Izbriši
  4. Odlično! Preukusno...radila sam samo sa malinama, nisam kupila limune..na vrh sam stavila čokoladni ganache i ukrasila malinama. Hvala na odličnom receptu!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala vama na isprobavanju :) i sto ste me podsjetili na ovaj recept :)

      Izbriši
  5. Pozz da li se moze raditi ova torta u normalnom kalupu, da nije ovako mala ? :/

    OdgovoriIzbriši