Marko će vam se predstaviti u svom prvom postu, a kao pravo žensko ja probijam led :)
Ideja o ovom blogu je nastala na jednoj kavi, kada smo se ulovili da samo pričamo o kolačima, pečenju, tortama i sl. Opsjednutosti slasticama je pridonjela naša bogata kulinarska blogosfera i ovim putem vas sve pozdravljam, i moram priznati da vam se divim :) Mi smo još uvije male bebe prema vama, ali potruditi ćemo se :)
Eto ja obožavam čokoladu pa tako i sve deserte s tim kraljevskim sastojkom.
Mislila sam kao prvi post staviti našu "vruću" tortu, al ipak je prevagnula želja za jagodama, iako nisu to još one prave. Svako malo škicnem bakin vrt, al jagodice nikako da dozrele, a valjda će se ovo vrijeme unormaliti i sunce zasjati, pa će i jagode biti prave, slatke i mirisne.
A "vruću" koja je tatina omiljena sa preljevom od malina ćete upoznati u jednom od sljedećih postova :)
Ajmo mi na Pavlovu :)
Beze kore obožavam, i ne znam zašto ih se puno ljudi ne usudi raditi? Eto ja vam garantiram da će uspijeti i da ćete biti zadovoljni krajnjim rezultatom.
Kore :
6 bjelanjaka ( izaberite veća jaja)
250 g kristal šećera
1 žličica bijelog octa
1 žličica gustina
4 žličice kakao praha bez šećera
Od ove smjese možete napraviti kao ja jednu srednju tortu, promjera 23cm, ili 6 manjih, ili jedu veliku, eto kako vam više odgovara :)
Postupak :
Zagrijte pećnicu na 150 stupnjeva, i ako imate stavite na ventilaciju.
Lim obložite papirom za pečenje i iscrtajte krugove da bi vam bilo lakše, eto moja i uz crtanje nije baš skroz okrugla :)
Malo namastite papir maslacem da vam se kore ne zalijepe.
Tucite bjelanjke mikserom dok ne postanu pjenasti, a onda postupno dodajte šećer uz stalno miksanje. Miksajte dok smjesa ne postane sjajna, glatka i gusta, i ne smije se osjetiti šećer.
Kada smjesa bude gotova dodajte ocat i umiješajte ga kuhačom, pospite kakaom i gustinom i lagano umiješajte isto kuhačom dok se ne sjedini.
Ako pečete manje kore dovoljno je 35-40 min a za velike 1 sat do 1 i 15 min ovisno o pećnici.
Kada je gotovo kore će biti lagano ispucale i hrskave.
Isključite pećnicu i ostavite kore unutra dok se ne ohlade (vrata od pećnice lagano otvorena).
Punjenje :
500ml slatkog vrhnja
1-2 mjerice jagoda, po želji , ja sam jedu i pola potrošila
100g čokolade 52 % kakaa
Čokoladu rastopiti na pari, slatko vrhnje istući u šlag, po želji dodati extrakta vanilije, a jagode oprati i narezati.
Ako radite male tortice svaku premažite rastopljenom čokoladom, pa šlagom i na kraju jagodice poslažite.
Ista je stvar i sa ovakvom velikom, samo kada stavljate drugu koru lagano je utisnite i premažite šlagom da se ne odvaja. Stavite ju da se dobro ohladi, najbolje par sati a onda navalite :)
Naša je nestala isti dan :)
Iako sam na blogu ostala sama, nekako mi je žao mijenjati ovaj prvi post :)
Možda ga promijenim kada ću sa slika micati naziv 2cocoNuts, i stavljati M's Bakery...možda :)
Ljubi vas vaša Mateja :)
Diivan receptić! Obožavam Pavlovu, i moram priznat da mi cure sline na vašu :)) Puno uspjeha vam želim u našoj blogosferi i pratimo se :))
OdgovoriIzbrišiHvala na podršci, i naravno, pratimo se i dalje :)
IzbrišiDivna je, želim Marku i tebi srećno blogovanje :)
OdgovoriIzbrišiPuno sreće,radujem se budućem druženju!
OdgovoriIzbrišihvala :)
IzbrišiDobrodošli :)
OdgovoriIzbrišihvala puno :)
IzbrišiUffff! Koja divna torta! :) Obožavam sve što dolazi s jagodama. :)
OdgovoriIzbrišii ja isto, jučer sam ju radila u XXL izdanju, jer ovu pojedemo odmah:)
OdgovoriIzbrišiJedva cekam tu vrucu sa malinama, sve torte su ti super! Ja za sada nisam pravila ni jednu, ali cim das recept za malinu, bicu prva da probam! (pozuri dok je sezona :))) Pozdrav za Marka, nista lepse od kuvanja i pecenja u paru! :) Srecno!
OdgovoriIzbrišihvala ti :) imama sad u pripremi jedu sličnu tortu sa malinama, gdje idu baš svježe, a za ovu vruču ide samo preljev od malina koji je super i sa smrznutima:) ali biti će uskoro i ona:)
IzbrišiA stigla je vidim ova malina! Thanx
Izbrišistigla:) nadam se da ćeš ju isprobati:)
Izbriši