srijeda, 16. prosinca 2015.

Žerbo pita





Slika sa prošlogodišnjeg blagdanskog stola :)
Klasičan kolač, recept moje tete Verice koja je inače prava majstorica što se tiče kolača.
Znam da je Božić blizu, i da je teško odlučiti što peći, ja još uvijek nisam ni počela smišljati plan i program :) Ali vam predlažem ovaj kolač, jednostavan, brzo gotov i izdašan.
Što je isto zanimljivo može stajati pa ga slobodno možete napraviti nekoliko dana unaprijed.






Žerbo pita

  ( količina dovoljna za manji lim za pečenje, ako želite peći u onom najvećem od pećnice poduplajte sastojke ) 


Tijesto:

200g maslaca
400g brašna
1 jaje
burbon vanilija
1 prašak za pecivo
2 žlice šećera
prstohvat soli
malo kiselog vrhnja ili hladne vode

Umijesite prhko tijesto, podijelite ga na 3 dijela, oblikujte u kugle, spljoštite u disk i stavite u hladnjak na 15ak minuta.

U međuvremenu lim premažite maslacem i pobrašnite, možete staviti i papir za pečenje.


Nadjev:

250g mljevenih oraha
200g šećera
rum za poškropiti 
pekmez od marelice ili po želji ( nemojte štedjeti )

* orahe i šećer pomiješajte i podijelite na 2 dijela

Zagrijte pećnicu na 180C.

Razvaljajte prvu kuglu tijesta, valjkom prebacite u lim. izbodite vilicom, premažite pekmezom, posipajte orasima i poškropite rumom. Ako ne volite rum ili ne želite alkohol, prilagodite sebi ali svakako treba poškropiti inače se sljedeća kora neće dobro zalijepiti i odvajati će vam se prilikom rezanja.
Ponovite postupak. Izbodite i zadnju koru.
Pecite dok se ne zazlati, oko 30 minuta.

Kada se ohladite prelijte čokoladnom glazurom.

Glazura:

200g čokolade
3 žlice ulja

Rastopite na laganoj vatri i prelijte. 




3 komentara:

  1. Krasno izgleda, ja baš volim žarbo pitu.

    OdgovoriIzbriši
  2. Pa ne znam koliko puta sam zamislial d apravim ovu pitu i nikako. Eto sad me ti podseti a gledajući ove tvoje fotke , biće da ću je sad i napraviti!

    OdgovoriIzbriši