subota, 17. kolovoza 2013.

Frangipane pita sa borovnicama i breskvama / Blueberry Peach Frangipane Tart





Godišnji je i službeno završio.
Vrijeme je za učenje, obaveze i sve ostalo, uvijek me iznenadi kako ljeto brzo prođe.
Ovo ljeto je kod mene donijelo i promjene u privatnom životu.
Neću u detalje, ali promijene mogu donijeti dobre stvari.
Ne kaže se bezveze, kada se jedna vrata zatvore, otvore se nova.
Neki ljudi nas razočaraju, drugi ugodno iznenade, sve u svemu jedno nadasve zanimljivo ljeto je na izmaku.





Provela sam i jedan obiteljski dan u prekrasnom Primoštenu.
Družili smo se i jako fino jeli u restoranu Staro Selo, restoran je od jednog tatinog prijatelja i moju toplu preporuku :)


















A da se sada vratimo na pitu :)
Odlična kombinacija, samo što meni pećnica na moru slabije peče, pa je nadjev u sredini bio pre mekan, ali nam to nije previše smetalo.


Pita sa borovnica i breskvama sa nadjevom od lješnjaka
recept prilagođen sa bloga Sweet Sensation



Tijesto
70gr omekšalog maslaca
3 žumanjka
prstohvat soli
190gr brašna
1 žlica šećera
1-2 žlice hladne vode

U zdjelu stavite maslac, dobro ga izradite mikserom ( može i u multipraktiku ), dodajte jedno po jedno jaje.
Dodajte sol, brašno i šećer i promiješajte žlicom.
Smjesu prebacite na lagano pobrašnjenu podlogu i umijesite rukama, dodajte vode koliko je potrebno da dobijete jednoliko tijesto. Oblikujte ga u kuglu, dlanom malo spljoštite, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na pola sata.

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.

Tijesto razvaljajte, pa valjkom prebacite u kalup koji ste premazali maslacem.
Utisnite tijesto u kalup, i ostavite u hladnjaku 15 minuta prije pečenja.
Prije pečenja na tijesto stavite papir za pečenje, i stavite na papir kuglice za pečenje ili rižu, da vam se tijeto ne napuhne.
Pecite 15 minuta, maknite papir i kuglice i ostavite ga da se ohladi dok pripremate nadjev.




Frangipane nadjev 
115 gr omekšalog maslaca
115 gr meda
100gr mljevenih pečenih lješnjaka
2 jaja
50ml slatkog vrhnja


+ 250gr borovnica

2-3 breskve
1 paketić burbon vanilije
pola žličice cimeta
sok pola limuna
žlica meda

Postupak

Breskve operite i narežite na kriške, pospite ih sokom od limuna, burbon vanilin šećerom i cimetom.

Na polu pečeno tijesto stavite borovnice.

Maslac, med lješnjake i jaja izradite mikserom, žlicom umiješajte slatko vrhnje.

Borovnice prelijte nadjevom, a na nadjev poslažite breskve i prošarajte žlicom meda.
Pecite 30 minuta.




Broj komentara: 6:

  1. jako lijep recept i drago mi je da su ti se dogodile dobre stvari :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti :) ma dogodlo se nesto ajmo reci "lose " ali onda otkrijes koliko dobrih ljudi ima na ovome svijetu, ali i sve pozitivne stvari koje te vesele :)

      Izbriši
  2. Joj što ovo dobro izgleda!! Mora da je jako fino :))

    OdgovoriIzbriši