petak, 6. lipnja 2014.

Quiche sa mladom blitvom





Evo dogodilo se i to, prvi slani recept je ugledao svjetlo dana:)
Nakon puno propitkivanja da li ja uopće znam skuhati nešto slano, ili jedem sendviče stiže moj prvi odgovor :)
Iako moja mama kaže da je njoj i ovo kolač ( haha ). Od sada će biti i slanih recepata, ali bez brige i dalje će prevladavati slatki.
Ovaj quiche sam radila za jedan babinjak sa mojim curama, i nas 3 smo ga skoro cijelog riješile, baš je legao uz koju čašicu ;) Ostao je samo ovaj komadić koji sam sutradan pofotkala i pojela za doručak :)




Quiche sa mladom blitvom


Tijesto ( za kalup 20cm )
150gr oštrog brašna
75gr maslaca
1 jaje
prstohvat soli
po potrebi malo hladne vode za umijesti tijesto

U zdjelu sa brašnom dodajte maslac narezan na male kockice i prstohvat soli ( dobar prstohvat ).
Trljajte maslac u brašno dok ne dobijete smjesu nalik krušnim mrvicama.
Dodajte jaje i ako vam je presuho koju žlicu vode da možete umijesiti tijesto.
Oblikujte tijesto u kuglu, pa spljoštite u disk i stavite u hladnjak na pola sata.
Zagrijte pećnicu na 200C.
Na pobrašnjel podlozi razvaljajte tijesto pa prebacite u kalup koji ste prethodno premazali maslacem i posipali sa malo brašna. Izbockajte ga vilicom pa pecite na slijepo 10min.




Nadjev

250gr mlade blitve
1 mladi češnjak ( ili 1 češanj )
2 mlada luka
pola šalice suhih vrganja ( ili sviježih ako imate )
100gr ementalera
100gr dimljene šunke
100gr feta sira
2 jaja
100ml kiselog vrhnja
200ml vrhnja za kuhanje
par grančica sviježeg timijana
sol 
papar
maslinovo ulje
+ po želji nekoliko cherry rajčica, ja sam ih drugi put izostavila i napravila salatu ;)

Ako koristite suhe vrganje, prelijte ih toplom vodom tako da ih prekrije i ostavite 15ak minuta.
Blitvu operite i naržite na trakice ( bez stabiljki ), mladi luk i češnjak nasjeckajte.
Sir naribajte, šunku narežite na trakice.

Na maslinovo ulju kratko propržite mladi luk, češnjak i par grančica timijana, dodajte ocijeđene vrganje pa pirjajte nekoliko minuta. Dodajte blitvu i posolite. Kratko pirjajte dok blitva ne povene.
Miksajte jaja sa kiselim i vrhnjem za kuhanje, posolite i popaprite.
Preko tijesta rasporedite blitvu, šunku, ementaler i na kraju razmrvljeni feta sira, pa sve prelijte jajima i vrhnjem.
Po želji preko stavite koju rajčicu.
Pecite na 180C 30ak minuta, dok se lijepo ne zapeče.
Poslužite toplo ili hladno uz salatu i uživajte :)

*ako koristite kalup 26cm , za tijesto uzmite 250gr brašna, 125gr maslaca i 2 žumanjka ili jedno cijelo jaje i jedan žumanjak. Za nadjev dodajte još malo šunke i sira, slobodno i malo više blitve, i uzmite 200ml kiselog vrhnja i 300ml vrhnja za kuhanje.




Broj komentara: 6: