nedjelja, 13. travnja 2014.

Mramorna torta sa kremom od konjaka




Malo kasnim sa objavama, rokovi su stisnuli, dan mi je predodređen, pa mi ne ostane baš puno vremena.
Opet sam na staroj lokaciji, u stanu od 18 kvadrata, bez pećnice pa se sladim čokoladom i maštam o kriški ove divne torte. Ova krema me oduševila, ima okus po punč sladoledu ;)
Nadam se da ste se vi bolje zasladili danas.
Vikend nam je na izmaku, ali ova torta bi vam mogla uljepšati već sljedeći.




Mramorni biskvit

(kalup 23cm ) 
230gr maslaca sobne temperature
400gr brašna
1 prašak za pecivo
prstohvat soli
200gr šećera
4 jaja
1 burbon vanilin šećer
250ml mlaćenice
3 žlice kakaa
3 žlice vruće vode

Zagrijte pećnicu na 180C.
Kalup obložite papirom za pećenje i premažite maslacem.
Miksajte maslac dok ne postane kremast, dodajte šećer i burbon vanilin i miksajte.
Dodajte jaja, jedno po jedno i između miksajte dok se ne sjedini.
Prosijte brašno, prašak za pecivo i sol.
U smjesu malsaca i jaja dodajte naizmjenično brašno i mlaćenicu, započnite i završite sa brašnom.
* ako nemate mlaćenice, u šalicu mlijeka dodajte žlicu bijelog octa i ostavite 5 minuta.
Kakao promiješajte sa vručom vodom.
Žutu smjesu podjelite na dva dijela pa u jednu dodajte kakao i miksajte dok ne postane jednolična.
U pripremljeni kalup žlicom dodajte smjese naizmjenično pa nožem prošarajte.
Pecite 50 min do 1 sat, provjerite čačkalicom. 
Biskvit ostavite da se ohladi, pa prerežite na po pola ili na tri dijela, a možete i odmah uživati u sočnom mramornom kolaču ;)




Čokoladna krema sa konjakom

300gr tamne čokolade ( 60 - 70 % kakaa )
250ml slatkog vrhnja
6-7 žlica konjaka ( ja sam koristila Martel )
300ml slatkog vrhnja 

Čokoladu nasjeckajte, 250ml slatkog vrhnja zagrijte do vrenja, prelijte čokoladu i miješajte dok se čokolada ne rastopi. Dodajte 3 žlice konjaka i ostavite da se ohladi i stisne.
Ostatak slatkog vrhnja istucite u šlag, ali ne prečvrsto, pa spatulom umiješajte u čokoladnu kremu. Dodajte još 3-4 žlice konjaka i promiješajte. 
Premažite tortu kremom i ukrasite po želji. 
Ostavite u hladnjaku da se stisne, kasnije može stajati na sobnoj temperaturi. Ako ju ostavite u hladnjaku, izvadite ju barem pola sata prije posluživanja na sobnu temperaturu.



Broj komentara: 8: