Malo kasnim sa objavama, rokovi su stisnuli, dan mi je predodređen, pa mi ne ostane baš puno vremena.
Opet sam na staroj lokaciji, u stanu od 18 kvadrata, bez pećnice pa se sladim čokoladom i maštam o kriški ove divne torte. Ova krema me oduševila, ima okus po punč sladoledu ;)
Nadam se da ste se vi bolje zasladili danas.
Vikend nam je na izmaku, ali ova torta bi vam mogla uljepšati već sljedeći.
Mramorni biskvit
(kalup 23cm )
230gr maslaca sobne temperature
400gr brašna
1 prašak za pecivo
prstohvat soli
200gr šećera
4 jaja
1 burbon vanilin šećer
250ml mlaćenice
3 žlice kakaa
3 žlice vruće vode
Zagrijte pećnicu na 180C.
Kalup obložite papirom za pećenje i premažite maslacem.
Miksajte maslac dok ne postane kremast, dodajte šećer i burbon vanilin i miksajte.
Dodajte jaja, jedno po jedno i između miksajte dok se ne sjedini.
Prosijte brašno, prašak za pecivo i sol.
U smjesu malsaca i jaja dodajte naizmjenično brašno i mlaćenicu, započnite i završite sa brašnom.
* ako nemate mlaćenice, u šalicu mlijeka dodajte žlicu bijelog octa i ostavite 5 minuta.
Kakao promiješajte sa vručom vodom.
Žutu smjesu podjelite na dva dijela pa u jednu dodajte kakao i miksajte dok ne postane jednolična.
U pripremljeni kalup žlicom dodajte smjese naizmjenično pa nožem prošarajte.
Pecite 50 min do 1 sat, provjerite čačkalicom.
Biskvit ostavite da se ohladi, pa prerežite na po pola ili na tri dijela, a možete i odmah uživati u sočnom mramornom kolaču ;)
Čokoladna krema sa konjakom
300gr tamne čokolade ( 60 - 70 % kakaa )
250ml slatkog vrhnja
6-7 žlica konjaka ( ja sam koristila Martel )
300ml slatkog vrhnja
Čokoladu nasjeckajte, 250ml slatkog vrhnja zagrijte do vrenja, prelijte čokoladu i miješajte dok se čokolada ne rastopi. Dodajte 3 žlice konjaka i ostavite da se ohladi i stisne.
Ostatak slatkog vrhnja istucite u šlag, ali ne prečvrsto, pa spatulom umiješajte u čokoladnu kremu. Dodajte još 3-4 žlice konjaka i promiješajte.
Premažite tortu kremom i ukrasite po želji.
Ostavite u hladnjaku da se stisne, kasnije može stajati na sobnoj temperaturi. Ako ju ostavite u hladnjaku, izvadite ju barem pola sata prije posluživanja na sobnu temperaturu.
predivna je torta :)
OdgovoriIzbrišiHvala draga :)
IzbrišiDivna mi je ova ogradica, naravno i torta!
OdgovoriIzbrišihvala ti :)
IzbrišiKrasno izgleda!
OdgovoriIzbrišihvala :)
Izbrišiprava torta za tatu!
OdgovoriIzbrišiBas je bila prava :)
Izbriši