četvrtak, 13. veljače 2014.

Kuglof od naranče i badema / Orange Almond Bundt Cake





Ostalo mi je još nekoliko domaćih naranči, i mislila sam napraviti neki kolač sa cijelim narančama, prokuhanim ili odmah pire od sviježih ali... još u 12.mj mi se strgao food procesor, naravno, i nikako da kupim drugi, pa je ta opcija umrla na samom početku.
A kuglofe voli, jednostavni su za napraviti, super izgledaju, samo moraju biti sočni.
A kako moji doma baš vole takve kolače, da ih iznenadim prije odlaska nastao je ovaj ljepotan.
Mirisan, sočan, nama je popravio tmurnu subotu, nadam se da će i vama uljepšati dan.




Kuglof od naranče i badema + čokoladni preljev sa konjakom i medom

Sastojci:
125ml soka od naranče
korica 4 naranče
180gr šećera
120gr badema ( mljevenih )
3 jaja
1 puna žličica praška za pecivo
3/4 šalice mlaćenice
1 burbon vanilin šećer
300gr brašna
prstohvat soli
225gr maslaca ( omekšalog )
1 žličica kardamoma ( ja sam koristila zeleni, sjemenke iz 4 mahune, usitnjene )




Zagrijte pećnicu na 175C.
Kalup za kuglof premažite maslacem i pobrašnite.
Miksajte maslac i šećer dok ne postane kremasto,dodajte burbon vanilin i miksajte.
Dodajte jaje, jedno po jedno, između miksajte dok se ne sjedini. Dodajte i koricu naranče.
Prosijte brašno, prašak za pecivo i sol.
Pomiješajte mlaćenicu i sok od naranče.
Dodajte brašno i mješavinu soka od naranče i mlaćenice naizmjenično u smjesu sa jajima, tako da započnete i završite sa brašnom, između miksajte na laganoj brzini.
Prebacite smjesu u kalup i pecite 50min do 1 sat, provjerite čačkalicom.




Čokoladni preljev

150gr tamne čokolade ( min 52 % kakaa )
150ml slatkog vrhnja
1 žlica meda
1-2 žlice konjaka

Čokoladu nasjeckajte, vrhnje zagrijte do vrenja, prelijte preko čokolade, pa promiješajte dok se ne sjedini.
Dodajte med i konjak pa ostavite da se ohladi.
Ja sam još prilično toplo prelila preko kolača, pa se još nije stisnilo skroz, a vi možete čekati, i nemorate :)




Broj komentara: 15:

  1. Previše dobro da bi bilo realno! :) Predivna kombinacija sastojaka, a još i taj preliv... Mnogo mi se dopada, svaka čast! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti Milice puno :) nama se isto jako svidio :)

      Izbriši
  2. Bas fino... I ja volim kuglove, ali moj dragi nije ljubitelj pa ih retko pravim. Ali, mislim da bi i kod njega prosao sa ovim prelivom. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pa ovaj je bas socan a preljev mu daje ono nesto :) probaj, mozda mu se bas svidi :)

      Izbriši
  3. Ne volim kuglofe, ali ovaj preljev mi je zanimljiv.

    OdgovoriIzbriši
  4. Mozda bi ti se onda sa ovim preljevom i svidio ;)

    OdgovoriIzbriši
  5. Kad vidim ovaj tvoj sočan kuglof, pitam se zašto ga ja još nisam radila.
    Izgleda njamiii :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jos stignes ;) meni je do sada ovo najbolji kuglof koji sam jela :)

      Izbriši
  6. pozdrav! a kad umiješati bademe? :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga Mateja, tek sada vidim svoj propust:/ ispricavam se, bademe pomiješaj sa brašnom i tako ih dodajes zajedno :)

      Izbriši
  7. Hi there, You've done an incredible job. I will definitely digg
    it and personally suggest to my friends. I'm
    confident they will be benefited from this site.

    My blog post; Single Women In Manhattan New York

    OdgovoriIzbriši
  8. A gdje se stavljaju bademi? pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Dodajte u brasno :) tek sada vidim da nisam napisala :)

      Izbriši