petak, 24. svibnja 2013.

Rolada od nutelle i jagoda i prvi rođendan bloga / Nutella strawberry roulade



                                                 Please, scroll down for English version




I prođe godina...
Za prvi rođendan Vas častim jednom brzom roladom, taman za vikend :)
Hvala vam svima koji prate blog, komentiraju i isprobavaju recepte, ja sam tu zbog Vas i jako mi je drago čuti vaše pozitivne kritike :)
Iza mene je 62 posta, 30000 pregleda, 379 nas je na facebooku i 48 na stranici bloga, i od srca vam hvala svima :)
Sljedeći tjedan vas očekuje jedno krasno darivanje, poklon je u izradi i za sada neka ostane iznenađenje, samo ću reći da je to nešto što krasi svaki prostor :)




A sada rolada, brzo gotova, nježna, topi se u ustima, a o spoju nutelle i jagoda su riječi suvišne.
Sezona jagoda je na vrhuncu, naš vrt se fino zacrvenio, i pokušavam ih što više iskoristiti.
Inače je naša najdraža kombinacija čokoladna Pavlova sa jagodama ( mislim to na kraju nema veze sa istoimenom tortom jer ju radim od duple smjese, dvije kore veličine lima od pećnice, pa su to na kraju kocke ) i nestane odmah. Rolada je već na izmaku, pa nas ove beze kocke očekuju u nedjelju.
Seka je odma za vrijeme fotografiranja pojela dva komada i bila je prilično zadovoljna :)




Biskvit :
4 jaja
80gr šećera
100gr brašna
žličicu domaćeg vanilin šećera ili burbon vanilin šećer

+ nutella za premazivanje
   mjerica jagoda
   šećer u prahu
Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva.
Na lim od pećnice stavite papir za pećenje i malo premažite uljem.

Odvojite žumanjke i bjelanjke.
Žumanjke miksajte sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu pjenasti i blijedi.
Bjelanjke istucite sa prstohvatom soli u snijeg.
Lagano kružnim pokretima umiješajte snijeg u smjesu žumanjaka ( na 3 puta ), pa prosijte brašno u smjesu i umiješajte ga također ručno, polako kružnim pokretima.

Razmažite tijesto po papiru za pećenje i pecite 6-7 minuta.

Odmah koru stavite na vlažnu krpu, skinite papir za pećenje i urolajte, ostavite da se pohladi.




U međuvremenu jagode operite i narežite na tanke ploške za punjenje rolade, a dio na polovice ili četvrtine.
Odrolajte biskvit, premažite nutellom i posložite jagode na ploške, zarolajte, posipajte šećerom u prahu i ukrasite nutellom i jagodama ( ovima koje ste narezali na polovice ili četvrtine ).





..................................................................................................................................................................
English version 


Ingredients :
4 eggs
80gr sugar
100gr flour
1 teaspoon vanilla sugar

+ nutella for filling
  fresh strawberries
  powdered sugar




Preheat oven to 200 celsius ( 392 F ).
Cover baking sheet with parchment paper and lightly grease.

Separate the yolks and whites.
Beat yolks with sugar and vanilla sugar until pale and foamy.
Beat whites with pinch of salt unti firm peaks.
Gently stir whites into yolks, with spatula ( to three times ).
Sift flour into mikture, and gently stir with spatula.
Spread the dough on parchment paper and bake for 6-7 min.
Immediately place the crust on damp cloth, remove the parchment paper and roll it in, let it cool.




In the meanthime, wash the strawberries and cut them into thin slices, and some cut into halves.
Spread the nutella over cake, arrange strawberries, roll the cake.
Sprinkle with powdered sugar, garnish with remaining strawberries and some nutella.


22 komentara:

  1. Mateja, pa sline mi cure dok vidim jagode u ovoj kombinaciji. :D
    Sretan blogoročkas! :)))

    OdgovoriIzbriši
  2. Jao, izgleda savršeno...Još puno rođendana ti želim;)

    OdgovoriIzbriši
  3. Srećan blogorođendan i još dugo ih slavila!
    Rolat je divan.

    OdgovoriIzbriši
  4. I tebi je rođendankovic :) Sretan sretan! Sad ces me ubiti, al ne volim nutelu osim u kombinaciji sa slanim stapicima :D ali kad sam vidjela slike rolade predomislila sam se ;))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Anja :) mm i ja ju volim sa stapicima, ali vjeruj mi u ovoj kombinaciji je odlicna :)

      Izbriši
  5. Srećan rođendaaaan!
    Da nastaviš sa ovakvim divnim fotkama i delicijama da nas inspirišeš:)

    OdgovoriIzbriši
  6. Sretan blogorođendan, rolada je super

    OdgovoriIzbriši
  7. a, divote! ja bi ovo odmah i sad :) i sretan blogoroćkas, sa zakašnjenjem

    OdgovoriIzbriši
  8. sretan blogorođendan i još puno divnih recepata :D
    Ova rolada savršena kao i mnogi dosadašnji kolači :D lp

    OdgovoriIzbriši
  9. eh sad vidim datum al ipak nisam vidjela ovu roladu :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. za cestitke nikada nije kasno :) hvala vam puno :)

      Izbriši
  10. Njami.... Ob priliki poizkusim. Hvala za recept.

    OdgovoriIzbriši
  11. Njami.... Ob priliki poizkusim. Hvala za recept.

    OdgovoriIzbriši