ponedjeljak, 4. ožujka 2013.

Kuglof sa malinama i borovnicama / Blueberry - Raspberry Bundt Cake


                                                 Please, scroll down for English version




Konačno ova zima jenjava, i sunce nam se ukazalo.
Ne pamtim kada je zadnji put bila ovako hladna, snježna i siva zima, nikako da joj dođe kraj.
Ne znam za vas, ali ja čim vidim sunce, odmah sam bolje volje, imam više energije i elana.
I naravno kao i svi vi jedva čekam jagode i sve ostalo voće :)
Eto u nedostatku svježega voća, ja posegnem za smrznutim, jer taman da i ima sada u dućanu malina i borovnica to je takav otrov i umjetno da mu ja ne bih prišla.
Kada u sezoni imate viška voća, slobodno ga smrznete, ipak je slađe i bolje od ovog kupovnog.
Mi smo prošle cijele zime jeli štrudlu od višanja ;)
Sada vam tipkam post, a sljedeći će biti izvještaj iz Istanbula :)
Eh, i to me usrećuje kao i ovo zubato sunce.



Recept ( preuzeto sa Smitten Kitchen )

355gr brašna + 2 žlice za voće
10gr praška za pecivo
1/4 žličice soli
225 gr maslaca, sobne temperature
340gr šečera ( ako radite sa svježim voćem, smanjite količinu )
korica jednog limuna
3 jaja
žličicu extrakta vanilije
3/4 šalice mlaćenice
400gr bobićastog voća po izboru

* ako nemate mlaćenice, u jednu šalicu mlijeka dodajte 1 žlicu bijelog octa i ostavite 5 minuta, pa iskoristite koliko vam je potrebno


Preljev od limuna 
sok jednog limuna
200gr šećera u prahu
15gr maslaca, omekšalog
1 žlica meda




Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
Namastite veći kalup za kuglof.
U jednoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol.
Miksajte maslac, šećer i koricu limuna ( 5 minuta ), dok ne postane kremasto.
Smanjite brzinu na lagano i dodajte jedno po jedno jaje, miksajte između, dodajte i extrakt vanilije.
Dodajte 1/3 brašna, miksajte kratko, tek toliko da se sjedini, možete i pjenjačom.
Kada se sjedini, dodajte pola mlaćenice, još 1/3 brašna, ostatak mlaćenice i ostatak brašna.
Smjesa će biti prilično čvrsta.
Stavite smrznuto voće u posudu di je bilo brašno i posipajte sa 2 žlice brašna, dobro promiješajte da se brašno zalijepi za voće ( znači nemojte odmrzavati voće ).
Sa spatulom lagano umiješajte voće u tijesto.
Rasporedite tijesto u kalup i pecite 50 minuta do 1 sat, provjerite čačkalicom.




Za preljev od limuna pomiješajte sok limuna, med i dodajte šećer u prahu ( nemojte se držati mjera za šećer nego probajte, pa po ukusu ) i na kraju maslac.
Možete preljev preliti preko cijelog kolača, što je vizualno lijepo, ili ovako da si svako sam stavi :)





..................................................................................................................................................................
English version ( adapted from Smitten Kitchen )

Cake
355gr + 2 tablespoon flour
10gr baking powder
1/4 teaspoon  salt
225gr butter at room temperature
340gr sugar
zest of one lemon
3 eggs
1 teaspoon vanilla extract
3/4 cup buttermilk
400gr berries

Glaze
juice of one lemon
200gr powdered sugar
1 tablespoon butter, soft
1 tablespoon honey




Preheat oven to 180 celsius ( 365 F ).
Generously grease bundt pan.
In a medium bowl whisk flour, baking powder and salt, set aside.
In the bowl cream together the butter, sugar and lemon zest until light and fluffy ( 5 minutes ).
Then with the mixer on a low spead, add your eggs one at a time, beat between each addition.
Beat in vanilla. Add 1/3 flour mixture to batter, beating until just combined, followed by half the buttermilk, another 1/3 flour, the remaining buttermilk and remaining flour mixture.
Scrape down from time to time and don't mix any more then you need to.
In the bowl where you mixed dry ingredients, toss the berries ( if you use frozen, dont defrost them ) with the 2 tablespoon of flour.
With a silicon spatula, gently fold the berries into the cake batter.
Spread cake batter in the prepared baking pan.
Bake for 50min - 1 hour.
The cake is done as soon as a tester comes out clean of batter.

For the glaze whisk together sugar, lemon juice, honey and butter.




Broj komentara: 14:

  1. Da, napokon više i to sunce, zima mi se činila kao da traje godinu dana i nikako da prođe. Da ti budem iskren fotografije kuglofa zrače mirisom i okusom do mene. ;) Sviđa mi recept.Pozz

    OdgovoriIzbriši
  2. Rado bih se počastila kriškicom, ipak je u njemu moje omiljeno voće!

    OdgovoriIzbriši
  3. Takve i ja volim, sočne i voćne :)

    OdgovoriIzbriši
  4. mmmm fino...ja isto čekam proljeće mada volim i snijeg i zimu...

    OdgovoriIzbriši
  5. Divno izgleda, a sastojci obecavaju...

    OdgovoriIzbriši
  6. Jako fino ! krasno iskombinirani sastojci, pa još i preljev od limuna, ovaj kuglof tako dobro izgleda !

    OdgovoriIzbriši
  7. Kako sam na fejsu napisala, ovo je ODLIČAN kolač, svi su se oduševili tko ga je probao!
    Hvala na ovako lijepom i detaljnom receptu (jer sam ja inaće antitalent za kolače)radila po naputcima i super mi uspio!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Terezija hvala ti jos jednom :) jako mi je drago da vam se svidio ;) trudim se sto detaljnije sve opisati da se svi mogu okusati u pripremi! Nadam se da je ovo samo pocetak :)

      Izbriši