ponedjeljak, 11. ožujka 2013.

Ultra čokoladna beze torta / Ultra Chocolate Meringue Cake


                                                 Please, scroll down for English version




Evo vratila sam se iz Istanbula, puna dojmova, umorna, bolnih nogu i praznog novčanika :)
O svemu će te više znati kad natipkam izvještaj, mislim da neće sve ni stati u jedan post.
Ova torta je bila na stolu taman prije puta, pojela se odmah :)
Ali samo da naglasim, ovo je torta samo za istinske ljubitelje čokolade i kremastih kolača.
U mojoj glavi je ona drugačije izgledala, bila je visoka, sa pufastim debelim korama, ali eto dođe mama u kuhinju i krenu pitanja : " kaj tak mala bude ?" , "pa to tata sam pojede ", " nebudeš ju malo veću ?" i tako sto pitanja, lakše popustit, i tako su nastale ove tanašne korice :)
Ja vama preporučam svakako male kore promjera 20 cm.
A okus, hmm, slatko, gorkasto, čokoladno, topi se u ustima, odličan 5 !




Kore :
6 bjelanjaka ( veće jaja )
250gr šećera
1 žličica bijelog octa
1 žličica gustina
4 žličice gorkog kakaa

Zagrijte pećnicu na 150 stupnjeva.
Lim obložite papirom za pečenje, iscrtajte krugove željene veličine, preokrenite papir.
Papir malo premažite maslacem, lakše će te odvojiti koru kada bude pečena.

Miksajte bjelanjke dok ne postanu pjenasti, pa postepeno dodajte šećer uz stalno miksanje.
U ovom dijelu uvijek poželim samostojeći mikser, jer me ruka obavezno boli.
Smjesa je gotova kada je gusta, sjajna čvrstih vrhova i kada se više ne osjeti šećer ( probajte prstima, ako između prstiju osjetite šećer, još miksajte ).
Kuhačom umiješajte ocat, pa prosijte  gustin i kakao pa umiješajte nježno kružnim pokretima.
Pecite sat vremena.
Ugasite pećnicu, otvorite ju napola i ostavite kore unutra da se ohlade.




Krema od nutelle :
250gr mascarponea
300gr nutelle
70ml slatkog slatkog vrhnja

Mascarpone razblažite sa slatkim vrhnjem, dodajte nutellu i dobro izmješajte.


Krema od čokolade:
250gr tamne čokolade ( ja sam koristila čokoladu sa  74% i 52 % kakaa )
300ml slatkog vrhnja
1 žličicu instant kave


Čokoladu naribajte ili nasjeckajte, vrhnje zagrijte do vrenja, prelijte preko čokolade, dodajte kavu i miješajte dok se dobro ne sjedini.
Stavite u hladnjak da se malo stisne, ili u zamrzivač ako vam se žuri.

+ 200ml slatkog vrhnja
   1 žličica arome vanlije
   1 žlica šećera u prahu
    šaka prženih lješnjaka
    nekoliko kockica milka noissete ili mousse čokolade
Slatko vrhnje ulijte u zdjelu, dodajte aromu vanilije i šećer i istucite u šlag.


Slaganje torte :
Na tacu stavite prvu koru, premažite kremom od nutelle, stavite drugu koru i lagano pritisnite, možete prvo namazati tamnu kremu, pa gore šlag ili ovako kombinirati sa nastavkom za ukrašavanje.
Posipajte tortu sjeckanim prženim lješnjacima i komadićima čokolade.



..................................................................................................................................................................
English version

For the chocolate meringue :
6 egg whittes
250gr sugar
1tsp white vinegar
1tsp cornstarch
4tsp dark cocoa powder

Preheat oven to 150 celsius ( 302 F ).
Line a baking sheet with parchment paper and draw an 8 inch ( 20 cm ) circle ( two times ) on the parchment paper.
Beat whites unti foamy, add sugar on a several times. Beat until stiff peaks.
Test to see if the sugar is fully dissolved by rubbing a little of the meringue between your thumb and index finger. The meringue should feel smouth, not gritty, if it fells gritty keep beating until it feels smooth.
Using spatula on wooden spoon fold in the vinegar, sift the cocoa powder and cornstarch and gentlly stir.
Spread the meringue inside the circle drawn on the parchment paper.
Bake for 1 hour and turn the oven off , leave the door slightly open, and let the meringue cool completly.




Nutella cream :
250gr mascarpone chesse
300gr nutella
70ml heavy cream

Whisk mascarpone and heavy cream, add nutella and stir until well combined.


Chocolate cream :
250gr dark chocolate ( 74% and 52 % cacao )
300ml heavy cream
1tsp instant coffee

Grate or chopp the chocolate, bring cream to boil, pour over the chocolate, ad coffee and stir until well combine.


+ 200ml heavy cream
  1tsp vanilla extract
  1tbsp povdered sugar
  handful of toasted hazelnuts
  few squares milka noissete or mousse chocolate, chopped

Whipp heavy cream with vanilla and powdered sugar until soft peaks form.




Assembling the cake :
Put first meringue crust on serving plate, spread the nutella cream, put second meringue on cream and gently press, spred dark chocolate cream and whipped cream ( you can use decorate tips ).
Sprinkle with chopped toasted hazelnuts and chocolate.

Broj komentara: 14:

  1. Divna je! Inače, točno takva pitanja i moja mama ima kad ja radim kolače :D Kod nje uvijek sve mora bit veliko :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti Anja :) moja uvijek ima sto pitanja hah

      Izbriši
  2. Savršeno izgleda i potpuno po mom ukusu!

    OdgovoriIzbriši
  3. mmmmm divna je!! :) Ja sam sva nekako u beze korama u zadnje vrijeme! Ovo će biti uskoro na stolu ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Tihana :) ja ih obozavam, i jedva cekam jagode jer su mi u toj kombinaciji najdraze :) bilo bi mi drago da isprobas :)

      Izbriši
  4. Super izgleda bez obzira što je tanka!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti Ingrid :) a bila bi još ljepša da je viša :)

      Izbriši
  5. Super za Istanbul ! A torta je san snova, mala ili velika ovakav zalogaj je dragocjen , predobro izgleda !

    OdgovoriIzbriši
  6. Joj, kako je divna! Sočna i čokoladasta, milina. :)

    OdgovoriIzbriši