nedjelja, 28. listopada 2012.

Čokoladna torta sa mandarinama

Baš nam je nekako naglo zahladilo, i iz lijepe jeseni smo uskočili u zimu.
Neznam za vas ali ja zimu nikako nevolim, kada krene magla, poledica i snijeg, i onda tome nema kraja, ja samo čekam proljeće :)


Za ovu sočnu torticu inspirirala me je Irena sa bloga sweet & salty http://sweetandsalty-irena.blogspot.com/2012/02/cokoladno-pomorandzasti-kolacchoco.html, i krenula sam baš po receptu, a onda malo po malo mjenjala.
Neznam kako je kod vas, ali ja uvijek na koncu odem nekim svojim putem.


Recept :
200gr čokolade
150gr maslaca, omekšalog
100gr šećera
6 jaja, odvojeno
60gr brašna
60gr mljevenih badema
sok jedne mandarine

Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva. Na dno kalupa stavite papir za pečenje, a stranice premažite maslacem.
Otopiti čokoladu na pari i ostaviti da se malo ohladi. Umutiti maslac sa polovicom šećera dok ne bude pjenast, dodati rastopljenu čokoladu, pa jedan po jedan žumanjak.
Zatim dodati pomiješano btašno i bademe i sok mandarine.
Bjelanjke istući sa ostatkom šećera u čvrsti snijeg.
Umiješajte bjelanjke u smjesu kuhačom na dva tri puta.
Peći 30-35 min.
Ostavite da se malo pohladi.



Ganache :
100gr čokolade sa komadićima naranče (72% kakaa)
100gr tamne čokolade (52 %)
250ml slatkog vrhnja

+ 2-3 mandarine, ogulite i očistite bijelu opnu, narežite i stavite da odstoji pola sata u wiskiju ili konjaku ( ja sam kombinirala )


Slatko vrhnje zagrijte do vrenja, i prelijte razlomljenu čokoladu.
Miješajte dok se ne rastopi.
Odvojite malo wiskija od mandarina i pomiješajte sa malo vode, pa poškropite biskvit.
Prelijte ga kremom i stavite u hladnjak da se stisne.
Kada se krema stisne, lagano nožem koji ste uronili u vruću vodu prođite uz rub kalupa, da se krema odvoji.
Za kraj posložite "pijane mandarine" po torti.
Ps. nemojte ju držati u hladnjaku.

Mateja :)

Broj komentara: 11:

  1. Bademi, mandarine, čokolada - ne znam što mi je draže :) Taman za zagrijavanje, jer ni ja zimu ne volim :/

    OdgovoriIzbriši
  2. Fenomenalna torta ! Odlična i divnog izgleda, baš si je super napravila !

    OdgovoriIzbriši
  3. Kombinacija koja mi pase u svako doba godine..ja je cesto pravim u manjem cetvrtastom plehu i slizim kao kocke,kako god nema greske,odlicna je !!

    OdgovoriIzbriši