utorak, 30. prosinca 2014.

Torta od čokolade i naranče




Još jedna godina je na izmaku. Ne znam za vas, ali ja se nisam ni okrenula a ona je proletila.
U novoj vam želim sve najbolje, puno smijeha,sreće, ljubavi i zdravlja.
Da vam se ostvare snovi, da se odvažite i izađete iz sigurne zone i isprobate nešto sasvim novo.
Mi se i dalje družimo u ovome slatkome kutku, zajedno pečemo i kuhamo i komentiramo :)
Za kraj ove naše godine dijelim sa vama recept za ovu divnu tortu, savršeno sočnu sa jednom od najboljih kombinacija naranča -  čokolada :)





Torta od čokolade i naranče

2 srednje naranče ( 400gr ) cijele
200gr mljevenih badema
7 jaja ( manjih do srednjih )
200gr šećera
1 poravnata žličica praška za pecivo
pola žličice cimeta
pola žličice kardamoma 
po želji malo zvjezdastog anisa
50gr tamnog kakaa
60gr tamne čokolade (min 50% kakaa )


Naranče (cijele ) stavite u hladnu vodu i kuhajte sat vremena, dok ne omekšaju.
Pećnicu zagrijte na 170C.
Naranče stavite da se malo ohlade, pa ih usitnite u pire u multipraktiku.
Miksajte jaja sa šećerom dok ne postanu blijeda i pjenasta i udvostruče volumen.
Čokoladu otopite na pari.
Dodajte otopljenu čokoladu u smjesu jaja i miksajte.
Bademima dodajte prašak za pecivo i začine.
U smjesu jaja i čokolade dodajte pire od naranče i miksajte i na kraju dodajte suhe sastojke i miksajte da se sjedini.
Kalup 26cm, dno obložite papirom za pečenje i maslacem premazati dno i stranice.
Smjesu uliti u kalup i peći oko 45min.

*ovaj kolač čuvajte na sobnoj temperaturi





Broj komentara: 14:

  1. Torta je savršena, čokolada, naranča, začini, ....miriše mi do ovdje i osvaja izgledom, a sigurno i okusom !
    Sretnu Novu Godinu i sve najbolje ti želim !

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala na ovom i ostalim lepim receptima, ulepšala si nam godinu!
    Sve najbolje Mateja!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala tebi od <3 i vama sve najbolje :)

      Izbriši
  3. Torta izgleda savršeno!
    Tebi i tvojima želim sve najbolje u Novoj godini :)

    OdgovoriIzbriši
  4. ovaj tip torte je slican u 95 posto sastojaka koje sam i sam radio ,,,,,ali moje iskustvo nalaze da se ovakva torta posluzuje hladna iz jednog razloga ,,,njena socnost koju daju narance uz dodatak čokolade cine onaj fenomenalan okus

    OdgovoriIzbriši
  5. Poštovana Mateja,
    na početku... MNOGO SREĆE U NOVOJ!!!
    Imam par pitanja u vezi ove divne tortice... Da li mogu bademe zameniti orasima ili lešnicima, da li će to bitno izmeniti kvalitet, teksturu i ukus? Šta predlažete umesto kardamoma? I... cele narandže, sa korom se kuvaju, pa verovatno i blendaju!?
    Unapred hvala, Bojana

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala i vama takoder :) mozete bademe zamijeniti lješnjacima ili orasima:) vec mi se javila jedna citateljica koja je koristila ljesnjake :) ako nemate kardamom jednostavno ga izostavite, mozete dodati mrvicu vise cimeta:) narance se kuhaju cijele, sa korom i onda blendaju :)

      Izbriši
  6. Olá, gostaria de registrar que gostei de mais desse site.
    Já virei um seguidor. Aproveito para convidá-lo a conhecer também
    o nosso blog. Ficaremos felizes por vossa visita e mais ainda se
    seguir-nos.

    Mensagem edificante para alma.
    Josiel Dias
    http://josiel-dias.blogspot.com
    Rio de Janeiro

    OdgovoriIzbriši
  7. Torta je odlicna. Hit!!! Sutra je radim opet!

    OdgovoriIzbriši
  8. Torta je odlicna. Hit!!! Sutra je radim opet!

    OdgovoriIzbriši