petak, 7. lipnja 2013.

Macaronsi :)







Dugo sam bila u strahu od dotičnih.
Čitala sam razna iskustva, uspjehe i neuspjehe, i u međuvremenu ih ostavila skroz po strani.
I probudim se ja na Tijelovo, skužim da sam sama doma i prvo što mi padne na pameten macaronsi.
Doma naravno nemam badema, brzo na interenet provjeriti dali radi uopće koji dućan i u pohod.
Na moje razočaranje lutam dućanom i nema blanširanih badema, pih mislim si nema šanse da ih još i blanširam i sušim, i ugledam mljevene bademe. To je to, znak, danas je ipak dan za macaronse :)




Bila sam uvjerena da smjesu pre miješala, da od "stopala " nebude ništa i da će na kraju za desert biti neka vrsta eton messa :) Ali na moje veliko iznenađenje pojavilo se stopalo, je da su bili svih veličina, ali ja sam bila zadovoljna, i navećer se bacila na još jednu turu koja je ispala još bolje:)
Zato bez straha, probajte :)
Radila sam po receptu sa Coolinarike by Dajana, i možete ga pronaći na ovom linku.
Tihana aka Just Cake Girl ih je radila po tom receptu, i ispali su joj krasni, pa sam se i ja odlučila za taj.




Osnovni recept :
70gr bjelanjaka ( 2 jaja, ja sam ziheraški vagala )
80gr sitno mljevenih blanširanih badema
120gr šećera u prahu
50gr kristal šećera
prehrambena boja po želji ( najbolje u prahu, ja sam prve obojala gorkim kakaom )


Ganache od tamne čokolade i bućinog ulja :
100gr tamne čokolade ( 52 % kakaa )
100ml slatkog vrhnja
1 jušna žlica domaćeg bućinog ulja


Ganache od bijele čokolade i kardamoma :
150gr bijele čokolade
100ml slatkog vrhnja
nekoliko zrna kardamoma ( zdrobljenih u mužaru )


ps. nisam mogla odoljeti pa sam u neke punjene bijelom čokoladom stavila i jagode :)



Bjelanjke ( odvojene od žumanjaka ) sam ostavila 3 sata na sobnoj temperaturi.
Kod nas nema za kupiti bademovog brašna, pa ako se odlučite možete kupiti mljevene bademe ( jedino što oni nisu prethodno blanširani pa ima kožice od badema, pa vam macaronsi budu ovako malo točkasti ).
Možete kupiti obične bademe, pa ih blanširati ili kupiti već blanširane.
Najvažnije ih je što sitnije samljeti, u mlincu za kavu ili u multipraktiku.
Sad, ja sam kupila ove mljevene, i na oko će vam se činiti da su jako sitni, ali..
Uzmite 100gr mljevenih badema i zajedno sa šećerom u prahu stavite u multipraktik i meljite.
Kada se smjesa ujednači prosijte, a veće komade koji vam ostanu bacite, i ponovo prosijte kad dodajete u smjesu bjelanjaka i šećera, i opet veće komadiće koji vam ostanu bacite, taman će vam biti 20gr viška :)




Postupak :
Miksajte bjelanjke dok se ne počnu pjeniti, onda počnite dodavati kristal šećer na 3 navrata.
Miksajte dok smjesa ne očvrsne. Sada dodajte željenu boju.
U međuvremenu pripremite bademe i šećer u prahu ( onako kako je gore objašnjeno ).
Sada dolazimo do onog problematičnog dijela tzv. macaronizacija.
Bitno je da smjesu promiješate taman koliko treba, ni premalo ni previše.
Smjesa mora sa spatule kliziti u jednom mlazu, kao lava, a ne smije ostajati oštri vrhovi.
Pogledajte u ovom filmiću koji sam i sama gledala kod Tihane.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=qS4DJgFmNFM

Na lim stavite papir za pećenje ili silikonsku podlogu za pećenje ako imate.
Možete iscrtati krugove željene velićine.
Stavite smjesu u dresir vrećicu sa okruglim nastavkom ili u vrećicu za zamrzavanje kojoj odrežite vrh.
Rasporedite ih po papiru, ostavite mjesta između jer se malo rašire.
Lupite limom tri puta od radnu površinu da izađu mjehurići zraka.
I ostavite ih da se suše na zraku 30min do 1 sat, spremni su za pećenje kada ih dotaknete prstom a stvorila se korica tj. ne love vam se za prst.

Zagrijte pećnicu na 150 stupnjeva i pecite 13-15 minuta, oko 5te minute se počne stvarati stopalo :)
Gotovi su kada ih dodirnete i oni su čvrsti i ne miču se.

Kada ih izvadite iz pećnice, odmah ih maknite sa lima. Pustite ih da se skroz ohlade, a tek onda odvajajte od papira.



Dok se hlade pripremite punjenje.

Ganache od tamne čokolade i bućinog ulja
Nasjeckajte čokoladu, slatko vrhnje zagrijte do vrenja, prelijte preko čokolade i miješajte dok se ne sjedini.
Dodajte žlicu bućinog ulja ( ako želite ).
Ostavite da se dobro ohladi.


Ganache od bijele čokolade i kardamoma
Nasjeckajte čokoladu, u slatko vrhnje dodajte zdrobljene sjemenke kardamoma i zagrijte do vrenja.
Procijedite i prelijte preko čokolade. Miješajte dok se ne sjedini i dobro ohladite.





Macaronse možete puniti po vlastitom guštu, nutellom, lemon curdom, karamelom ili bilo kojom drugom kremom.
Ostavite ih preko noći u zatvorenoj posudi u hladnjaku i uživajte :)

Na blogu traje jedno krasno darivanje, pa ako već niste, klik na link i sretno :))






Broj komentara: 11: