ponedjeljak, 21. siječnja 2013.

Chocolate cloud cake ili uleknuta čokoladna torta


                                               Please, scroll down for English version



Ovo je moj tip kolača, u svim varijacijma, bilo to više čokolade, kombinacije čokolada, i dodatci aroma po raspoloženju :) Meni nema boljeg.
Čokolada je moja najveća ovisnost, i neznam kada je zadnji put prošao dan bez čokolade, hm..
U ničemu nisam zahtjevna, samo mi dajte čokolade ili još bolje komad ove torte koja se topi u ustima i ja sam u raju :) Ovaj put sam posudila recept od Nigelle, orginal možete pronaći ovdje.




Recept :
300gr tamne čokolade ( ja sam koristila 74 % )
125gr maslaca
6 jaja ( 2 cijela jaja, 4 odvojena )
175gr šećera ( ako koristite čokoladu sa manjim postotkom kakaa, smanjite količinu šećera
korica jedne naranče
1 vanilin burbon šećer ili 2 žličice arome vanilije
1 žlicu konjaka ( ili još bolje ako imate liker od naranče )

+ 300ml slatkog vrhnja
   2 žlice šećera u prahu
   malo korice naranče
   kakao za posipanje

Zagrijte pečnicu na 180 stupnjeva.
Pripremite kalup od 23cm, na dno stavite papir za pečenje i premažite maslacom.
Čokoladu rastopite na pari, kada se rastopi dodajte joj maslac i miješajte dok se ne rastopi.
Miksajte 2 cijela jaja i 4 žutanjka sa 75gr šećera, dok ne poblijede i nebudu pjenasta.
Ulijte smjesu čokolade i maslaca u žumanjke i miksajte na laganoj brzini, dodajte i koricu naranče, vaniliju i konjak.
U drugoj posudi miksajte bjelanjke dok se ne zapjene pa im postepeno dodajte 100gr šećera, nemojte da budu prečvrsti ( od kada je Petra Jelinić to rekla na Masterchefu, ja se toga držim ).
Gumenom spatulom umiješajte bjelanjke u čokoladnu smjesu ( na 3 puta, lagano, kružnim pokretima ).
Pecite 35-40 minuta.
Ako će te stavljati šlag, ostavite da se ohladi, ako nećete, jedite još toplu ( ne mogu se odlučiti jel mi bolja topla ili hladna ).

Slatko vrhnje miksajte sa šećerom u prahu, na kraju stavite malo narančine korice, premažite tortu i posipajte ju kakaom i uživajte.



...................................................................................................................................................................

Recipe :
300gr dark chocolate ( 74 % )
125gr butter
6 eggs ( 4 separated )
175gr sugar
1 orange zest
1 vanilla burbon sugar or 2tsp vanilla extract
1 tablespoon cognac ( or orange liqueur )

+ 300ml heavy cream
   2 tablespoon confectioners sugar
   orange zest
   dark cocoa powder for sprinkling

Preheat the oven to 180 celsius ( 356 F ).
Line the bottom of a 23 cm cake tin with baking parchment, and grease with butter.
Melt the chocolate in double boiler, add butter to the chocolate and stir until it melts.
Beat the  2 whole eggs and 4 eggs yolks with 75g sugar until pale and foamy.
Add chocolate mixture into eggs, then add orange zest, vanilla and cognac.

In another bowl whisk the 4 egg whites until foamy, then gradually add the 100g sugar and whisk until the whites are holding their shape but not too stif.
With a rubber spatula stir the egg whites into chocolate mixture ( to 3 times, gently, in a circula motion ).
Bake 35-40 min. If you will put the whipping cream, let the cake cool, if not eat while still warm.

Whip the cream with sugar until the cream is firm, and then add orange zest.
Fill the crater of the cake with the whipped cream, and dust the top lightly with cocoa powder.




Broj komentara: 6:

  1. Joj baš je sočna... i moćna :) Odlično!

    OdgovoriIzbriši
  2. Do sad sam pravila dosta sličnih torti, ali OVA je baš ono što sam zapravo cijelo vrijeme tražila! Topi se u ustima, bezobrazno je dobra! :)

    OdgovoriIzbriši