subota, 25. kolovoza 2012.

Čokoladna beze torta

Eto mene opet na kontinentu, i to baš u vrijeme toplotnog udara. I sami znate kakav je pakao vani, a kada se upali pećnica.... e pa onda je baš super :)
Dogovor za roštilj je pao još davno, a ja sam obećala donijeti kolač, pa bez obzira na vrućinu on je morao biti.
A ja sam se tako zaželjela prave čokoladne torte, pa sam krenula u mozganje i guglanje.
I tako je nastala ova jednostavna, pjenasta čokoladna torta ( jako čokoladna ).
Samo da vam kažem tražio se je komad više:) a to je meni najveća nagrada.
A slikanje torte je bilo u 5 sekundi, jer kada sam ju izvadila iz frižidera i kada sam rekla da ju moram uslikati, samo su se pojavili upitnici i zabrinutost, kao da ću ju ukrasti, hahha.



I da ovo je moj novi stalak za tort ( konačno stalak a ne tacna ), koju sam kupila na Jakuševcu za 20kn, nakon bezuspjesnog hodanja po dučanima, eto to je bilo best buy:)

Beze kore :

5 bjelanjaka
250 gr šećera
1 žličica bijelog octa
1 žličica škrobnog brašna

Bjelanjke tuči dok se ne zapjene, pa postepeno dodavati šećer.
Najbitnije je dobro izmiksati bjelanjke, ruka obavezno zaboli i uvijek mislim kako bi mi dobro došao samostojeći mikser:) Gotovo je kada se osjetite šećer na dnu, niti pod prstima ako dodirnete smjesu.
Tada dodajte ocat i škrobno brašno i promiješajte kuhačom.
Nacrtajte na papiru za pečenje 2 kruga promjera 26cm, trebati će vam dva pleha, smjesu stavite u vrečicu običnu ako nemate onu za ukrašavanje i ispunite krugove, zagladite ih i stavite peći u pećnicu zagrijanu na 150 stupnjeva sat vremena sa ventilacijom, a duže ako je bez ventilacije.
Kada je pečeno, ostavite koru da se hladi u odškrinutoj pečnici.




Krema :

700gr čokolade ( ja sam koristila od 62%, 74% i milku noissete, možete mliječnu )
7 dcl vrhnja za šlag
1 krem fix
kakao
+ po želji prženih sjeckanih lješnjaka

Čokoladu otopiti na pari, vrhnje umutiti sa krem fixom da bude onako gusto ali ne previše čvrsto.
Umiješajte čokoladu u šlag, i dodajte lješnjake.




Slaganje : stavite jednu koru na tacnu, premažite polovicom kreme, pa drugu koru i ostatak kreme. Posipajte kakaom i ukrasite po želji :)
Staviti hladiti barem 3 sata i uživajte.


Mateja :)

Broj komentara: 6:

  1. Sviđaju mi se dodani lješnjaci, ko domaća nutella :))) I kremasta je, ma super :)

    OdgovoriIzbriši
  2. I mene podsjetilo na nutellu. Izgleda jako fino!

    OdgovoriIzbriši
  3. Jako dobro izgleda ! Malo je reći da obožavam beze kore, pa onda još u ovoj čokoladnoj kombinaciji, odlično !

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala :) i ja obožavam beze kore, u ovoj kombinaciji su odlične :)

      Izbriši