srijeda, 30. svibnja 2012.

Šarlota...

Opet ja s jagodama, hm.. nemogu si pomoći kada su tako lijepe, crvene i mirisne :)
Moram priznati da sam htjela napraviti štrudlu sa višnjama ali naša višnja ove godine gotovo i nema plodova :(
Tako da je ipak pala šarlota na moj način i štrudla od jabuka, o kojoj cemo drugi put :)
I tako ja jučer gledam jagode i mozgam, i padne mi na pamet ovaj kolač, koji moram priznati nikada nisam radila i bila sam malo skeptična hoće li mi piškote htjeti stajati. Odlučila sam se za kremu u kombinaciji čokolada i vanilija i bacila na posao, i moram priznati da sam zadovoljna.


Ova ljepotica je prilično brzo gotova, ne peče se i nije jako slatka.

Krema :
7,5 dcl mlijeka
5 žlica brašna
5 žumanjaka
5 žlica šećera
puding od vanilije
125 g margarina
1-2 žličice vanilin šećera
70g čokolade za kuhanje

i piškote ( veliko pakiranje 400g)
mlijeko za umakanje
ekstrakt vanilije
500g jagoda



Žumanjke pjenasto izmilksati sa šećerom, dodati brašno, puding i dio mlijeka.
Ostalo mlijeko staviti kuhati, kada zakipi skuhati kremu kao i kada kuhamo puding. Gotovo je za 1min otprilike tj. kada se zgusne.
Kremu staviti u drugu hladnu zdijelu i pustite da se ohladi.
U hladnu kremu umiješati izrađeni margarin sa vanilin šećerom i izmiksati.
Čokoladu otopite na pari, u mikrovalnoj, kako vam je zgodnije.
Podijelite kremu na dva dijela, u jedan dio umješajte čokoladu.



Jagode operite i narežite na tanko.
Mlijeko za potapanje piškota malo zagrijte i dodajte ekstrakta vanilije.
Uzmite tacnu i na nju stavite kolut od kalupa, ja sam koristila 26 cm.
Piškote kratko umočite, da vam se ne razmoče.
Slažite prvo obrub, jednu do druge, a onda dno.
Kada su mokre možete ih lakše rezati za slaganje po dnu.
Preko piškota stavite prvo čokoladnu kremu i preko nje složite jagode. Ako ih narežete na tanko biti će vam kasnije lakše rezati.
Pa preko jagoda opet sloj piškota, za ovaj red piškote močite u malo toplije mlijeko.
Na piškote krema od vanilije pa jagode.
Ako netko želi možete staviti i šlag.
Stavite da se hladi, najbolje preko noći, a onda lagano skinite kolut i uživajte.

Mateja :)


Broj komentara: 7:

  1. Dobrodošli u blogosferu, drago mi je da je još netko osim mene nov u svemu tome :)
    Sviđaju mi se dosadašnji receptići, tako da ću vas pratiti i na mojoj ste listi blogova :)
    Jedva čekam novi post :)

    http://artonmyway95.blogspot.com/

    OdgovoriIzbriši
  2. hvala puno :) pratim i ja vas:)

    OdgovoriIzbriši
  3. Kako dobro izgleda!! Stvarno obožavam šarlote, ali ju nikad nisam radila. Nikad ne bih rekla da ti je prvi put da ju radiš, savršena je i izgledom i sastojcima! :)
    P.S. Naša je višnja ove godine rodila iako nešto slabije, ali tu su :)

    OdgovoriIzbriši
  4. ja volim svašta isprobavati, i većinom sve torte radim prvi put, pa koje se svide ostatku obitelji ponove se :) mama mi često kaže da sam luda:) ali nije ju problem napraviti, samo treba paziti da se piškote ne namoče previše :)
    O blago vama, naša višnja( maraska) koja mi je najfinija je prazna :/

    OdgovoriIzbriši
  5. Bojim se da je ovo utvrda kojoj se ne smije prilaziti koliko izgleda ukusna i zamamna. :))

    OdgovoriIzbriši
  6. Super izgleda, prava poslastica za ljetne dane.

    OdgovoriIzbriši