srijeda, 30. svibnja 2012.

Clafoutis sa trešnjama

Dakle, da vam se i ja predstavim. Ja sam Marko, muški dio ovog dvojca, i nisam baš jak na riječima, pa ću odmah prijeći na djelo.
Već nekoliko dana gledam trešnje na drvetu u dvorištu (da se razumijemo, nije da samo gledam već ih i nemilice jedem :D). Palo mi je na pamet kako nema baš puno recepata u kojima se koriste trešnje, uglavnom veći dio slave tu odnose višnje.  Zbog toga sam se odlučio baciti u pretraživanje interneta, kako bih našao neku slasticu gdje bi trešnje igrale glavnu ulogu. Nakon pregledanih recepata, odlučio sam da bi ih nekako najbolje bilo utopiti u jedan sočan clafoutis. Najveći dio inspiracije potekao je sa bloga „Da mi je nešto slatko...“. Dakle, ovako su izgledale moje žrtve prije nego što sam krenuo mesariti po njima i vaditi koštice.

Odmah da napomenem da je to zasigurno najveći dio posla, ostatak je stvarno jednostavan i ne zahtjeva neku ne znam koliko kompliciranu tehniku.
Pa da prijeđemo na sastojke.
Za jedan clafoutis u kalupu promjera 26 cm potrebno je:
-          trešnje (količina je u potpunosti proizvoljna, ja sam stavio toliko da mi pokriju dno kalupa)
-          150 ml mlijeka
-          60 g glatkog brašna
-          60 g šećera u prahu
-          2 žličice vanilijinog šećera (ja pravim sam svoj, ukoliko nemate, sasvim će dobro poslužiti jedna vrećica kupovnog vanilin šećera)
-          3 – 4 jaja (ovisno o veličini)
-          50 grama maslaca
Upalite pećnicu na 180°C.
Trešnje poslažite na kalup koji ste prije namazali sa malo maslaca i malo pobrašnili.
Zagrijte mlijeko i u njemu rastopite maslac, te dodajte jedno po jedno jaje miješajući. Pripazite da temperatura mlijeka ne bude previsoka, kako ne bi došlo do koagulacije jajeta.
Suhe sastojke pomiješajte zajedno, te dodajte sve skupa u smjesu mlijeka, jaja i maslaca.
Sve skupa dobro izmutite, sasvim je dovoljno pjenjačom, samo pripazite da ne ostanu grudice.
Izmućenu smjesu prelijte preko trešanja, te pecite 40ak minuta.


Nakon pečenja možete, a i ne morate posipati šećerom u prahu.



Poslužiti možete i toplo i rashlađeno, ja sam osobno skloniji toploj verziji, jer tko će čekati da se to još sve i ohladi :D



Dobar tek!

4 komentara:

  1. Mmmmmmm! Fantastično izgleda, pošalji jedan komad do mene ako je išta ostalo. :D Isto kao i s jagodama, obožavam isto sve što dolazi s trešnjama ... bananama ... šumskim voćem ... itd. da ne počnem nabrajati. :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Slažem se, jako je dobra i sa drugim voćem, no meni je ipak posebna sa trešnjama, nekako me one najviše asociraju na clafoutis :)

      Izbriši