četvrtak, 16. srpnja 2015.

Kolač od sira i borovnica





Iskreno, nisam mislila objavljivati ovaj recept, nešto slično već postoji na blogu i kolač je poprilično jednostavan ali...
Ova fotografija je izazvala u kasne noćne sate pomamu na fb stranici, i stigla su mnoga pitanja kada će recept pa eto samo za vas dragi moji :)

Taman za ove dane kada je toliko vruče da je svaki dugotrajan boravak u kuhinji muka, a paljenje pećnice vam nije u planu.




Potragu za borovnicama sam završila, došla sam do kontakta lokalnih proizvođača, pa eto uz malu razliku u cijeni odlučila sam kupiti borovnice iz okolice Velike Gorice. Još jednom hvala Manueli ;)
Malinama se još nisam opskrbila, ali valjda ću uspjeti kupiti koju kilu za hladne dane.





Cheesecake sa borovnicama 

Podloga (kalup 24cm )

180gr speculaas keksa 
90gr maslaca (sobne temperatute )

Pripremite tacnu za posluživanje i kolut od kalupa, možete koristiti veći ali povećajte količinu kreme, ili koristite manji, u tom slučaju vam je dovoljno 120-150gr keksa. 

Znači kolut od kalupa stavite na tanjur za posluživanje.
Kekse sameljite, dodajte maslac sobne temperature i povežite.
Utisnite kekse na podlogu ( pazite da utisnete previše, biti će previše tvrda podloga ).

Krema 

400gr svježeg sira
200gr krem sira ( vindija classic, nije reklama, to je najbolji krem sir za kolače )
250ml slatkog vrhnja
2 žlice šećera u prahu
burbon vanilija
malo cimeta
3 lista želatine 
100gr borovnica

Želatinu potopite u hladnu vodu da nabubri.
Miksajte sir, slatko vrhnje, šećer i začine ( probajte kremu, po želji dodajte još šećera ), dok ne dobijete čvrstu kremu.
Želatinu rastopite na laganoj vatri.
Dodajte ju u kremu uz miksanje.
Na podlogu od keksa rasporedite borovnice, preko rasporedite kremu i stavite u hladnjak.



*Po želji napravite i žele od borovnica ili preljev od borovnica ( borovnice, malo šećera, vode i cimeta i kada pusti sok žličica gustina ).

Žele od borovnica 

200tinjak gr borovnica
žlica šećera ( ili više, po želji )
sok limete
50ak ml vode
malo cimeta
5gr želatine ( ja sam koristila u prahu jer mi je ponestalo ove u listićima )

Na laganu vatru stavite borovnice, dodajte šećer, sok limete i vodu i kuhajte dok ne puste sok i omekšaju. Usitnite ih sa štapnim mikserom, trebali bi imati 250ml tekućine.
Dodajte želatinu koju ste pripremili prema uputama na pakiranju.
Ostavite da se ohladi ( neka bude toplo a ne vruće ) pa prelijte preko kolača.
Ostavite kolač u hladnjaku nekoliko sati, najbolje preko noći.




Broj komentara: 6: