ponedjeljak, 22. listopada 2012.

Upside down kolač od dunja

Stgla je jesen sa svim svojima bojama, plodovima ali i jutarnjim maglama.
Još samo čekam prvi mraz da pečem buče ( sad dali je babska priča ili ne, ali buče postanu slatke nakon prvog mraza ), tako da mi svake godine ove obične buče pečenice pečemo tek nakon mraza. Bilo same, bilo u bučnici...
Tema današnje priče je dunja. Po meni dosta zapostavljena kod nas, voćka neodoljivog mirisa i okusa.
Do sada sam ju jela samo pečenu ( moja prabaka je sve pekla, buče, dunje, jabuke ).
Malo sam istraživala i otkrila da se dunja može koristiti u jako puno recepata.
Meni je za početak odabir pao na upside down iliti preokrenuti kolač.
Uz dunje ovih dana će biti i recept sa mandarinama i kruškama citronkama koju imamo doma, i uvijek je tako bogata plodovima da joj grane pucaju.



I tako sam ja guglala i guglala dok si nisam u glavi složila recept, haha, u stanju sam provesti 5 sati za laptopom.
Kolač je jednostavan, ne oduzima puno vremena, sočan i pravi jesenski.
Ako želite da bude viši pecite u manjem kalupu, moj je od 26cm.

Poširane dunje
4 srednje dunje
4 šalice vode
1 šalica šećera
1 štapić cimeta
4 zvjezdana anisa
4 klinčića
1 limun

Dunje oguliti, očistiti koštice i izrezati na četvrtine. U međuvremenu  zakuhati vodu, šećer, začine i limun, limun prerezati na pola. Kada zakipi dodati dunje, prekriti, smanjiti vatru i pustiti da krčka.
Kuhati ih dok ne omekšaju, pazite samo da vam se ne raskuhaju.
Ocijedite ih i ostavite sastrane da se ohlade.



Preljev
2/3 šalice smeđeg šećera
1/2 šalice maslaca ( 115 gr)

Maslac otopite, dodajte smeđi šećer i kuhajte 1minutu, ulijte u kalup i pustite da se ohladi par minuta.
Narežite kuhane dunje da ploškice i posložite u krug po smjesi maslaca i šećera, pazite da sve prekrijete.




Biskvit
85gr brašna
60gr šećera plus 45gr šećera
3/4 žličice praška za pecivo
1/2 žličice sode bikarbone
3 jaja, odvojeno
1/3 šalice ulja
sok jednog limuna

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
Umiješajte brašno, 60gr  šećera, prašak za pecivo i sodu, dodajte žumanjke i ulje i miksajte, dodajte i sok limuna.
Istući bjelanjke sa 45gr šećera.
Prvo dodati malo smjese bjelanjaka u prvu smjesu i promiješati, a onda dodati ostatak, miješati kuhačom.
Izliti smjesu na dunje i poravnati.
Peći otprilike pola sata, provjerite čačkalicom.
Ohladite barem pola sata, da se sirup malo stisne, a onda nožićem odvojiti rubove biskvita, maknuti kolut, poklopiti tanjurom ili tacnom na koju mislite poslužiti kolač i okrenuti.
Nemojte se bojati, neće vam ispasti:)
Meni je jednako fina i topla i hladna, možete ju poslužiti sa sladoledom, tučenim slatkim vrhnjem kremom od mascarponea ali i ovako samu;)


Biskvit vam možda izgleda suho ali nije, popije preljem i sok dunja i ima tako neobičan okus, po karameli i cimetu i svim začinima iz poširanja.

Mateja :)



Broj komentara: 10:

  1. Jako fino, dunje su prekrasne, a rijetko ih koristim u desertima. Popravit ću to, sviđa mi se recept :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pa mislim da ih svi slabo koristimo, a to je sreta jer su stvarno fine:)
      Hvala ti:)

      Izbriši
  2. Divno je ispalo, miris dunja me jako privlači <3 odličmno!

    OdgovoriIzbriši
  3. Moram priznati da sam do sad dunje probala samo obične, kao voće i nije me nešto oduševio njihov okus ali što više gledam ove tvoje fotke sve me više privlači isprobati nešto s njima :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. one su malo kiselkaste ali predivne arome koja se ovim začinima još naglasi, meni su inače pečene dunje fine, tako da je ovo bio pun pogodak, ostaalo ih je još i mislim da ću ih ispeći i pojesti sa sladoledom:) probaj svakako:)

      Izbriši
  4. Ovo mora biti fantastično ! Dunje jako volim, kada mi zamiriše odmah sam nekako dobro, a biti ću još bolje kada isprobam ovaj prekrasni kolač.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala:) nadam se da ce vam se svidjeti:)

      Izbriši
  5. Kolač izgleda divno! Otkad dunje nisam vidila tu kod nas, šmrc :( Još im se iz djetinjstva sjećam mirisa i okusa...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala:)imaju baš poseban miris :)
      ps. ja sam ih vidjela danas u konzumu ;)

      Izbriši