četvrtak, 13. lipnja 2013.

Čokoladna Pavlova sa jagodama VOL.2 / Chocolate Pavlova with Strawberries


                                           Please, scroll down for English version





Do sada ste mogli primjetiti da stvarno volim beze kore, i da u sezoni jagoda ove crvene ljepotice stavljam u sve :)
Možda je trebao ovaj post biti objavljen na godišnjicu bloga, pošto je ista torta bila i moj prvi post.
Sada kad ga gledam, toplo mi je kod srca, i nisam ga htjela mjenjati, i stvljati nove slike, pa radije pisem novi post. Mislim da se kod te torte baš vidi koliko sam napredovala u godinu dana :)




Konačno nam se i ljeto osmjehnulo, nakon dugo vremena, danas me probudilo sunce.
I dok zamišljam kako sjedim u hladu, pijuckam ledeni čaj, i gledam u more, zaskoči me stvarnost, a to je knjiga, fax i učenje.
I to je moja rutina do 10.7., a onda zasluženi odmor :)
Uz ovu ljepoticu, očekuje vas još recept za pitu sa mekim čokoladnim punjenjem, a onda praznina dok se ne vratim doma, u drugu stvarnost, u kojoj imam vremena i imam pećnicu.

Sa Pavlovom se nemojte ograničiti sa jagodama, jer je odlična u svim kombinacijama voća.




Čokoladne beze kore 
6 bjelanjaka
250gr šećera
1 žličica bijelog octa
1 žličica gustina
4 žličice gorkog kakaa

Zagrijte pećnicu na 150 stupnjeva.
Na dva lima stavite papir za pećenje i iscrtajte krugove promijera 20cm ( ili pecite jednu veliku koru ), kore će se u pećenju raširiti.
Lagano premažite papir maslacem, da lakše odvojite kore.

Miksajte bjelanjke dok ne postanu pjenasti, pa postepeno dodajte šećer.
Smjesa je gotova kada je gusta, sjajna i čvrstih vrhova i kada se šećer više ne osjeti ( probajte prstima, ako između prstiju još osjetite šećer, miksajte ).
Silikonskom spatulom ili kuhačom lagano umiješajte ocat, pa prosijte gustin i kakao i umiješajte kružnim pokretima dok se ne sjedini.

Ako imate ventilaciju u pećnici, pecite obje kore istovremeno, 1 sat - 1 sat i 15 minuta.
Kore će lagano popucati, ali kada ju dodirnete mora imati čvrstu koru i mekanu unutrašnjost.
Ugasite pećnicu, napola ju otvorite i ostavite kore unutra dok se ne ohlade.




Punjenje
200gr čokolade
1 žlica maslaca
1 litra slatkog vrhnja
1-2 žlice šećera u prahu
1 žličica extrakta vanilije
2 mjerice jagoda


Čokoladu sa maslacem otopite na pari.
Slatko vrhnje sa šećerom i vanilijom istucite u šlag.
Jagode narežite na tanke kriškice ( jednu mjericu ) a drugu na četvrtine.

Uzmite jednu koru, pa prelite polovicom rastopljene čokolade, premažite šlagom, posložite tanke kriškice jagoda, na par mjesta stavite malo šlaga da vam se bolje zaljepi druga kora.
Stavite drugu koru, i ponovite postupak.




_________________________________________________________________________________

English Version


For the chocolate meringue :
6 egg whittes
250gr sugar
1tsp white vinegar
1tsp cornstarch
4tsp dark cocoa powder

Preheat oven to 150 celsius ( 302 F ).
Line a baking sheet with parchment paper and draw an 8 inch ( 20 cm ) circle ( two times ) on the parchment paper.
Beat whites unti foamy, add sugar on a several times. Beat until stiff peaks.
Test to see if the sugar is fully dissolved by rubbing a little of the meringue between your thumb and index finger. The meringue should feel smouth, not gritty, if it fells gritty keep beating until it feels smooth.
Using spatula on wooden spoon fold in the vinegar, sift the cocoa powder and cornstarch and gentlly stir.
Spread the meringue inside the circle drawn on the parchment paper.
Bake for 1 hour and turn the oven off , leave the door slightly open, and let the meringue cool completly.






Filling :
200gr dark chocolate
1 tablespoon butter
1L heavy cream
1-2 tablespoon powdered sugar
1 tea spoon vanilla extract
800gr fresh strawberries

Melt chocolate and butter on double boiler.
Whipp heavy cream with vanilla and powdered sugar.
Half strawberries cut into thin slices, and the other half into quarters.

Take one crust, pour over half of melted chocolare, spread with whipp cream, arrange the slices of strawberry.
Put a spoon of whipped crem ( for better stick ), then another crust, chocolate, whipped cream and strawberries.








Broj komentara: 16:

  1. ah, razumijem te :) plus, obožavam beze kore. sretno, zapet do 10. a onda na odmor!
    prekrasna je ova torta

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti :) jedva cekam "godisnji" :) a te beze kore su bas napast, i to u svim kombinacijama :)

      Izbriši
  2. Nikad nisam radila tortu s beze korama, uglavno radim biskvitne kore. Ova izgleda odlično i ukusno

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Onda svakako probajte :) ja bas volim beze kore, pogotovo u kombinaciji sa vocem :)

      Izbriši
  3. dakle.. ovo je moj iduci pavlova recept koji moram raditi.. u kojoj god to prigodi bilo.. :P
    Ljubim!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. cim dodu jagode probaj :) ovo mi je jedna od drazih torta :)

      Izbriši
  4. Mogu li ove kore 'odležati' preko noći u hladnjaku ili gdje god već pa onda da se torta složi drugi dan?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kore su ti skroz suhe i mogu ostati vani, ne u hladnjaku ;)

      Izbriši
  5. Znači vani. :-) Treba li ih zamotati u neku foliju ili?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ne ;) one su ti skroz suhe, nije kao biskvit, mozes ih krpom cistom prekriti ;)

      Izbriši
  6. dobar dan! veliko poštovanje za sve što radite! molim vas za savet, koje sveže voće bi se lepo uklopilo sa ovim koricama i kremom!? jesen je... a ja bih da izbegnem korišćenje smrznutog voća... unapred hvala i veliki pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala vam puno :) Sada je baš nezgodno, jer nema bas izbora voca, ali jos uvijek po ducanima vidim bobicastog voca :) Mogli biste probati i sa narancama :)

      Izbriši
    2. Hvaala! I ja sam razmišljala o mixu voća, slatke mandarine, naranče i malo grape a... hvala, veliki pozdrav

      Izbriši
  7. mene zanima na ventilator i na koliko stupnjeva?

    Hvalaaa

    OdgovoriIzbriši