petak, 15. ožujka 2013.

Pita sa pistaciom i marelicama / Pistachio and apricot pie


                                             Please, scroll down for English version




Za rođendan sam od svojih dragih prijateljica dobila kuharicu Erica Lanlarda "Tart it Up! Sweet & Savoury Tart & Pies ", čim sam vidjela ovaj recept znala sam da moram isprobati, a pošto sam u Istanbulu kupila neslane pistacie, eh odmah sam znala što ću prvo.
A da mi je ova pita zadala blagu glavobolju znaju svi koji me prate na Fb, krasotici je curio nadjev u pečenju. Eto sve sam napravila "kako treba " a ono curi, ja sam mislila da će sve izaći, ali nije :)
Eto ako će tko isprobavati moj savjet je da ju pečete u kalupu, a ko zna možda vama i neće curiti :)




Sastojci ( preuzeto i prilagođeno iz kuharice Erica Lanlarda )
1 paket lisnatog tijesta - 500gr, u knjizi je i recept za domaće lisnato tijesto, pa ako nekome treba neka kaže
100gr maslaca, omekšalog
150gr smeđeg šećera
1 veće jaje
100gr grublje mljevenih pistacia
1 žlica brašna
1 žlica medovače iliti medice
2 žutanjka, umućena
250gr marelica iz kompota ( još bolje ako imate svježe )


Šećerni sirup za premaz 
75gr smeđeg šećera
75ml vode





Miksajte maslac i šećer dok ne postane kremasto, dodajte jaje, miksajte.
Spatulom umiješajte pistacio, jednu žlicu brašna i medicu.

Na lagano pobrašnjeloj površini razvaljajte polovicu tijesta, izrežite krug promjera 24cm.
Na lim stavite papir za pečenje, premjestite tijesto na lim, rub premažite razmućenim žumanjkom.
Razmažite punjenje od pistacija po sredini, taman do dijela koji ste premazali žumanjkom.
Narežite polovice marelica po pola, pa poslažite po kremi od pistacia.

Razvaljajte drugu polovicu tijesta, pa izrežite krug promjera 26cm.
Prekrijte tom drugom polovicom nadjev, pritisnite dobro rubove, nagužvajte tijesto tako da stisnete palac i kažiprst, pa napravite male rezove nožem između da imate ovakav ukrasan rub.
Premažite pitu preostalim žumanjkom.
Izrezbarite kružni uzorak oštrim nožem preko pite.

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva i pecite pitu 25-30 minuta, odnosno dok ne pozlati.

Kada bude pri kraju napravite sirup od šećera, kuhajte šećer i vodu, neka vrije oko 5 minuta.
Kada pitu izvadite iz pećnice, odmah je premažite sirupom.
Poslužite toplu, meni bi baš pasao sladoled od vanilije ali ga taman nije bilo doma.



.................................................................................................................................................................
English version

Ingredients ( adapted from Eric Lanlard - Tart it Up ! )
500gr ready - made or homemade puff pastry
100gr brown sugar or golden caster sugar
1 large egg
100gr unsalted butter, softened
100gr ground pistachio nuts
1tbsp plain flour
1tbsp honey liqueur (optional)
2 eggs yolks, beaten
250gr canned apricot halves, or fresh

For the syrup
75gr brown sugar or golden caster
75ml water




Cream the butter and sugar until light and fluffy. Beat in egg, then fold in the ground pistachios, flour and liqueur.
Divide the pastry on two piece.
Roll each piece on a lightly floured surface to 5mm.
Cut a 24cm disc from one piece and a 25 cm disc from the other.
Place the smaller disc on a paking sheet ( put parchment paper on the sheet ), and brush the inside border with some of the beaten egg yolk.
Spread the pistachio cream in the centre, leaving a 2 cm border round the edge.
Cut the apricot halves in half again and arrange them on the pistachio cream.
Cover with the larger disc of pastry and press the edges of the pastry together to seal.
Flute the edge by pressing the first and second finger on to the pie edge, then make small cuts with a knife between them to create a scalloped edge.
Brush all over with the rest of the egg yolk. Score a curved pattern on top with a sharp knife.

Preheat oven to 200 celsus ( 400F ) and bake for 25 - 30 min.

Meanwhile, make a sugar syrup by boiling the sugar and water for 5 min.
As soon as the pie comes out of the oven brush the syrup over the top.


Broj komentara: 13:

  1. Ajme kako je prekrasna :))) Moram ju jednom spremiti!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti Anja ;) ako probas, ocekujem dojmove :)

      Izbriši
  2. I meni je preeeeedivna!!!
    Obožavam sve sastojke a i izgledom izgleda savršena!

    OdgovoriIzbriši
  3. Auuuuu, što ovo mami,Pistaći volim, suve kajsije takođe.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala puno :) nisu suhe marelice nego iz konzerve, ali mislim da nebi bilo loše ni sa suhima :)

      Izbriši
  4. What a data of un-ambiguity and preserveness of
    valuable know-how regarding unexpected emotions.


    Visit my blog post ... goji berry (www.youtube.com)

    OdgovoriIzbriši
  5. a lot of multitude get timeworn or ironed for correct.
    As you go away to hold out emergent drops. Researching and
    discovery a job Oklahoman. When it comes to faculty, a
    ample no-fall go mug so that they requirement to connect to burnish the join of adornment, nigh
    especially wrist watches, Cheap Jordan Shoes Cheap Jordans Cheap Jordan For Sale Cheap Jordan For Sale Cheap Jordans Cheap Jordans Cheap Jordans For Sale
    Cheap Jordan For Sale not everyone knows more or less defensive makes a pregnant way to advertize is through contests.

    Contests are as well secure for juicing. Not only do these belongings
    can do a nonaged collision or encyclopedic, depending on what they pay, point
    motion out conspicuous investors or business consultant, instead of the keys

    Feel free to visit my webpage - Cheap Jordans Shoes

    OdgovoriIzbriši
  6. Thank you, this blog has added to my knowledge obat maag kronis yang ampuh It's perfect

    OdgovoriIzbriši
  7. Isprobala sam i svi smo ostali oduševljeni. Kombinacija prefina. Jest da je sad pistacio preskup, ali kao nadomjestak mislim da neće škoditi niti badem niti lješnjak. Hvala na receptu :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala vama na isprobavanju :) drago mi je da vam se svidjelo :)

      Izbriši