utorak, 12. studenoga 2013.
Kuglof od jabuke / Apple bundt cake
Dobila sam nešto domaćih jabuka, pa ih je valjalo potrošiti, ovaj put poželjela nešto sočno, za uz čaj a ovaj kuglof je baš to.
Nestao je na brzinu a nastao uz manje poteškoće.
Bez nekog recepta, ulazim ja u kuhinju i u glavi imam samo da bude puno jabuka.
U samo trenu prije stavljanja tijesta u kalup, prođe mi kroz glavu : "a ulje "? i šta sad, a ništa, dodati ću ulje sada, pa valjda će biti dobro :)
Problem 2. je nastao jer sam ja odlučila koristiti silikonski kalup koji doma stoji odavno, nikada korišten, malo tvrđi, i nije meni nešto dalo mira, pa ajde da ga isprobam. Iz nekog razloga se u tom kalupu kolač nije digao kako bi trebao, i naravno da se zalijepio kod vađenja. na kraju znate gdje je kalup završio :)
A kuglof je bez obzira na njegove vizualne nedostatke nestao u rekordnome roku.
Sastojci :
300gr brašna
2 žličice praška za pecivo
pola žličice sode
dobar prstohvat soli
1 žličica cimeta
pola žličice đumbira
malo svježe ribanog muškatnog oraščića
pola šalice ulja
170gr smeđeg šećera
2 žlice meda
3 jaja
1 burbon vanilin šećer
pire od jabuka ( 2 srednje jabuke )
2-3 jabuke ( dvije naribati a jednu malu narezati na kockice ili ako imate velike jabuke, jednu i pol naribati i polovicu narezati na kockice )
60gr sjeckanih lješnjaka
Prvo si pripremite jabuke.
Za pire od jabuka, jabuke ogulite i narežite na četvrtine ( očistite sredinu ), u lončić stavite žlicu maslaca, kada se rastopi dodajte jabuke i 50ml vode i pustite da krčka 15ak minuta dok jabuke ne omekšaju, napravite pire štapnim mikserom.
Ostale jabuke naribajte i narežite na kockice.
Zagrijte pećnicu na 180C.
Pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu, sol i začine.
Jaja miksajte sa šećerom, vanilin šećerom i medom dok ne postanu pjenasta, dodajte ulje i miksajte.
Umiješajte jabuke.
Suhe sastojke dodajte na dva, tri puta i ručno umiješajte, i na kraju dodajte lješnjake.
Ulijte smjesu u kalup koji ste prethodno premazali maslacem i pobrašnili.
Pecite 50ak minuta, provjerite nožem.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
slasno izgleda :) baš sam dobila za rođendan kalup za kuglof i mogla bi isprobati ovaj recept,a uz to sam i veliki ljubitelj jabuka :)
OdgovoriIzbrišiHvala ti :) eto onda je prava prilika da isprobas, meni bi bilo jako drago :)
Izbriši
OdgovoriIzbrišikako god, kuglof je prekrasan, sviđa mi se što je s jabukama :)
Hvala draga :)
IzbrišiJa mu ne vidim nikakve nedostatke. Dapace, slasno bi ga maznula,)
OdgovoriIzbrišihah, zakamuflirala sam ga ;) ali je nestao isti dan, sto je najbitnije :)
IzbrišiIzgleda sočno i nema nedostataka
OdgovoriIzbrišiHvala ti Ingrid :)
IzbrišiUpravo ispečen! Odličan! Obožavam ove kombinacije začina u ove zimske dane! Nismo dočekali da se ohladi. Inače imam mali kalup, taman za dva od te smjese, ali napravila sam muffine i isto su odlični! Hvala na inspiraciji!
OdgovoriIzbrišihvala vama na isprobavanju :)
IzbrišiJabuke su uvijek dobitna kombinacija. A recept je stvarno za brzinski i odličan kolač!
OdgovoriIzbrišimoja preporuka su vam onda muffini od jabuke i cimeta, nasi omiljeni :)
Izbriši