četvrtak, 28. studenoga 2013.

Gostovanje u Bistrou RougeMarin + recept za Lemon curd cheesecake




Nekoliko dana pokušavam napisati ovaj post, ne znam od kuda da krenem, kako da vam prenesem moj doživljaj tog dana, priču, mirise ...

Svi se mi bojimo promjene u životu, kada se sve okrene naglavačke i nestane rutina koju poznajemo.
Ali promjene mogu biti dobre, otvaraju se nova vrata, nove prilike, nova iskustva.

Možete zamisliti moj izraz lica kada mi je Chef Mario Mihelj uputio poziv za gostovanje, prvo sam mislila da se šali :) Ja, neiskusna, kolače radim doma, sebi za dušu, da dođem i pečem nešto u stvarnom svijetu, meni posebnom dragom RougeMarinu ... šok, nevjerica, ushićenje, sreća, strah, takav miks osjećaja i misli se slio kroz moju glavu. Odmah sam rekla "da", tako nešto se ne propušta.
I sada gotovo tjedan dana nakon izvjesne večere, ne vjerujem da sam bila tamo, sa druge strane stakla, u kuhinji, sa pregačom i samom centru zbivanja.
Ne moram vam reći koliko sam bila uplašena, kako će to izgledati, hoće li cheesecake uspijeti, i zašto uopće  radim taj cheesecake kad ga ne volim, milijun pitanja bez odgovora u mojoj glavi, a ja večer prije kao antistres terapiju radim macaronse. Pa zašto Mateja, mislim si, mama me blijedo gleda, ja meljem bademe i to je to, ti mali pjenasti kolačići me oraspolože uvijek, pa zašto ne :)
Sav strah je nestao kada sam ušla u RougeMarin, Mario me dočekao sa osmijehom, bistro je bio pun, kuhinja užurbana. 
Stavila sam svoju bijelu pregaču, svezala kosu, i ušla u jedan sasvim novi svijet.
Svijet u kojem su mi svi pružili ruku uz osmijeh i bili jako dragi, u toj kuhinji vlada jedna jako pozitvna energija, užurbanost, toplina, mirisi i ja bih rekla sreća.
Svidjelo mi se biti djelom tako nečega, možda vama koji čitate ovo to zvuči smiješno, ali ...
Na kraju je sve prošlo dobro, ja sam zadovoljna, nadam se i svi ostali.

*******************
I još jednom, po stoti put valjda zahvaljujem Mario što si me pozvao, hvala i Marinu Medaku koji je tu ideju pozdravio, cijelom osoblju jer su bili nevjerojatno dragi, nadam se da ćemo se družiti opet.
Hvala i Pameli i Domagoju što su došli na večeru i druženje.
Hvala opet PameliTihani i Anji, mojim dragim blogericama na pomoći i podršci, i sad fali samo hvala svima u studiju i režiji :) 




Predstavljam vam glavom i bradom Chefa Maria Mihelja, sliku sam mu posudila sa profila, jer se nismo sjetili poslikati zajedno, to je nešto što ćemo sljedeći put :)
Mario je pripremio jedan odličan menu, ja sam uspjela na brzinu pofotkati da vidite o čemu pričam.

                                    raviol od orade sa kremom od češnjaka i keksima od oraha


                      Confitirana hobotnica na kremi od komorača i kurkume sa cherry rajčicama i
                                                                 klicama kupusa






                Poširani losos s rosti krumpirom, sviježom potočarkom, sabajonom i koprom



I za kraj moj Lemon curd cheesecake :) 



Cijena ovakvog Set menua je 95kn, pratite facebook stranicu bistroa na kojoj izlaze sve obavijeti i ponude, kako set menua tako i dnevnih ponuda. Uvijek ćete pronaći nešto fino i za više nego pristojnu cijenu.
Nemojte misliti da reklamiram zato što sam ja tamo bila, ja vam toplo preporučam jer sam tamo jela nekoliko puta i uvijek sam otišla zadovoljna.

I za kraj, naravno recept :)


Lemon Curd Cheesecake

*sastojci za kalup promijera 28cm

Podloga:
300gr keksa ( petit, digestiv, ili nekih po vašem izboru )
130gr maslaca ( otopljenog )
1 žlica šećera 

Dno kalupa prekrijte papirom za pečenje, stranice i dno premažite maslacem
Kekse sameljite u multipraktiku, dodajte šećer i otopljeni maslac.
Smjesu utisnite u kalup, neka ide i iznad ruba po stranicama.
Stavite peći 5 minuta na 180C ili ostavite u zamrzivaču ili hladnjaku dok pripremate punjenje.
Ovo vam ostavljam na izbor, ako se keksi peku biti će kasnije izraženiji, ja nisam pekla podlogu.




Krema od sira :
750gr krem sira ( ja sam koristila vivis, može bilo koji drugi, samo pazite da ne kupite mliječni namaz )
180gr šećera
400gr kiselog vrhnja
mahuna vanilije ili 2 burbon vanilin šećera
4 jaja 

Pećnicu zagrijte na 170C.
Miksajte sir dok ne postane kremast, dodajte mu šećer, pa vrhnje, miksajte.
Nakon vrhnja dodajte sjemenke vanilije ili burbon vanilin i miksajte. Sada dodajte jaja, jedno po jedno, izmežu miksajte na maloj brzini tek toliko da se sjedini.
Smjesu izlijte preko podloge i pecite 60min.
Kolač će se poprilično dići, i ostati će drhtav iliti hladetinast, neka vas to ne brine, tako treba i biti :)
Ostavite ga jos 15ak minuta u pećnici, sa malo odškrinutim vratima, ovo će spriječiti naglo hlađenje i pucanje, kada ga izvadite odmah odvojite rubove kolača sa tankim nožem, opet iz istoga razloga, da nebi pucao.
Ostavite ga da se ohladi na sobnoj temperaturi pa ga stavite u hladnjak na nekoliko sati.
Ako vam se žuri, kao meni, slobodno ga stavite u zamrzivač dok se ne ohladi :)
Kada je hladan, odvojite kolut od kalupa i stavite na tanjur za posluživanje.




Lemon curd :
3-4 limuna ( domaća, nešpricana ) - 250ml soka odprilike i korica
200gr šećera
70gr maslaca
3 jaja
1 žumanjak

Naribajte koricu, pa iscijedite limune, dodajte šećer i jaja koja ste ramutili vilicom.
Kuhajte na pari ( pazite da vam voda ne dodiruje zdjelu u kojoj kuhate kremu ) dok se ne zgusne, 10-15 min, stalno miješajte drvenom kuhačom ili pjenjačom.
Kada krema dobije željenu gustoću, maknite ju sa vatre i dodajte maslac narezan na kockice.
Maslac dodajte malo po malo, neka se prethodni otopi prije dodavanja novog.
Kremu možete čuvati u steriliziranoj staklenci tjedan dana u hladnjaku.






To je to, do nekog sljedećeg puta, gostovanja, druženja ... 

Broj komentara: 17:

  1. Mateja, drago mi je da si bila u svom omiljenom bistrou i još mi je draže da si pripremila ovaj predivan Cheesecake, kojeg, uzgred, ja veoma volim. Zaslužila si da ti se ostvari i ono što nisi sanjlala jer ti je poslastica super :) Sve najbolje ti želim pa opet, isto to u nekom drugom bistrou ;)

    OdgovoriIzbriši
  2. Jooooj kako si to lijepo napisala, vidis da ti to mozes <3 Bas me dirnulo i onda tek dodem do dijela gdje nas tri spominjes i to me dotuklo :) Drago mi je da sam bar malo mogla pomoci kad vec nisam mogla doci :/ Ali zato se veselim tvom sljedecem gostovanju i cestitam ti jos jednom na hrabrosti i divnoj izvedbi deserta :***

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti draga <3 vasa moralna podrska mi je puno znacila :)

      Izbriši
  3. mateja, svaka čast, čiz odrađen fenomenalno! ja sam ovo ljeto prvi put bila u rougemarinu, stavila sam bila fotku na facbook da sam oduševljena. i moje tople preporuke idu ljudima da odu tamo na klopu.
    drago mi je što si dobila ovu priliku, vidim, super si se snašla!
    nadam se da ćemo se napokon okupiti svi na nekoj kavi, možda sad u ovo blagdansko vrijeme, ili na kakvom kuhanom vinčeku

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti :) ma druzenje svakako, imam nesto i u planu, javim ti jos ;)

      Izbriši
  4. Drago mi je da sam barem malo sudjelovala u svemu te se nadama da su naši savjeti pomogli :) Jako sam ponosna na tebe i žao mi je što nismo mogli doći da vidimo i rpobamo ali vjerujem da je cheese i cijeli meni bio fantastičan :) You go girl ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti draga :) i hvala na savjetima, biti ce jos prilike, nadam se :) :*

      Izbriši
  5. Krasno, prekrasno. Znam točno kakav je osjećaj kad ti se pruži prilika, takva prilika koju čekaš dugoo, dugo i konačno se isplati rad i trud. I ljubav :)
    Čestitam ti, vidim da je sve odrađeno baš kako treba. Šaljem ti puse i nadam se da ćemo na kavu uskoro:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti draga :) neko druzenje svakako, imam nesto u planu ;)

      Izbriši
  6. Super prilika, mogu misliti kakav je to doživljaj...čestitke!

    OdgovoriIzbriši
  7. Znala sam da ćeš se odlično snaći i vidim da je to bilo neprocjenjivo iskustvo. Divno si napisala ovo o promjenama i strahu od promjenama ali i činjenici da kad se suočimo sa strahom dolaze nove lijepe stvari i otvaraju se nova vrata. Želim ti još puno ovakvih uspjeha. Vjerujem da si bila sretna i uzbuđena ali si sve napravila savršeno! Ponosna sam :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Bravo Mateja! Bas sam se obradovala!!! :) Verujem da ce biti jos takvih prilika...

    OdgovoriIzbriši
  9. Ovaj cheesecake je fantastican.. odlican recept..

    OdgovoriIzbriši