petak, 22. veljače 2013.

Preokrenuti kolač od ananasa / Upside down pineapple cake


                                                 Please, scroll down for English version



Hoće li ovaj snijeg prestati padati, meni ga je stvarno dosta, jedva ćekam proljeće.
Nema sunca, ali evo donosim kolač koji izgleda kao sunce :)
Preokrenuti kolači su super, jednostavni, brzi i fini :) uz kuglicu sladoleda savršeni.
U jesen sam radila preokrenuti od dunje, recept možete vidjeti ovdje, i svima se svidio.
Pa sam odlučila isprobati jedan klasičan, od ananasa.




Preljev:
70gr maslaca
pola šalice smeđeg šečera
1 konzerva ananasa
kandirane trešnje, ili smrznute, ili pekmez crvene boje

Rastopite maslac i šečer, ulijte u kalup i pustite da se malo pohladi.
Poslažite kolutove ananasa i u centar svakog ananasa stavite trešnju.

Biskvit:
100gr brašna
1 žličica praška za pecivo
1/4 žličice sode
100gr šečera
3 jaja - odvojeno
sok jednog limuna
1/3 šalice ulja
extrakt vanilije ili vanilin burbon šečer


Zagrijte pečnicu na 180 stupnjeva.
Umiješajte brašno, 60gr šečera, prašak za pecivo i sodu, dodajte žumanjke i ulje i miksajte, dodajte i sok limuna.
Istucite bjelanjke sa 40gr šečera, ali ne da budu pre čvsti.
Spatulom ili kuhačom umiješajte bjelanjke u prvu smjesu.
Pecite pola sata.
Pustite da se malo ohladi, prije nego odvojite kalup.
Poklopite kolač tanjurom ili tacnom i preokrenite.
Poslužite sa sladoledom od vanilije :)




...................................................................................................................................................................
English version

For the topping :
70gr butter
1/2 cup of brown sugar
1 can pineapple
glace cherry


For the cake :
100gr flour
1 tsp baking powder
1/4 tsp soda
100gr sugar
3 eggs - separated
juce of one lemon
1/3 cup oil
vanilla extract




Preheat oven to 180 celsius ( 365 F ).

For the topping, melt butter and sugar, pour into the baking tin.
Arrange the pineapple rings on top, then place cherries in the centers of the rings.

For the cake, mix flour, 60gr of sugar, baking powder, soda, add egg yolks and oil and beat.
Add lemon juice.
Beat egg whites with 40gr sugar.
Gently stir ( with spatula ) egg whites into first mixture.
Pour batter over the pineapples.
Bake for 30min.
Leave to stand for 5 min, remove ring, put plate over the cake and turn the cake.
Serve warm with scoop of ice cream.



Broj komentara: 9:

  1. pošto sam prva hoću prvo parče sa extra kuglom vanil sladoleda. I ja ih obožavam... laki za pravljenje i izuzetno ukusni.

    OdgovoriIzbriši
  2. Eh, mljac! Ananas mi je puno draži u kolačima nego svjež pa je ovo super :)

    OdgovoriIzbriši
  3. obožavam ananas, pitam se kako ovaj kolač još nisam isprobala??!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. uvijek stigneš :) ja imamam pune bilježnice recepata, i još kuharice i na laptopu, pa mislim da u 3 zivota necu sve isprobat :)

      Izbriši
  4. Super izgleda, dugo nisam radila kolač od ananasa, obično radim onaj sa šlagom

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala :) hmm sigurno je i taj tvoj odličan :)

      Izbriši
  5. Koja je veličina kalupa u kojem se torta peče? Hvala :D

    OdgovoriIzbriši