Please, scroll down for English version
Već duže vrijeme tata želi neki jednostavan kolač ( mramorni ).
Kad god ja uđem u kuhinju on pita "što radiš"? i onda krenu pitanja : opet nešto komplicirano? opet neki "skupi" i sl., pa eto danas je samo za tatu zebra kolač:)
Ovo je mramorni kolač u malo drugačijem ruhu. I samo da vam kažem tata je bio jako sretan, ja sam skuhala čaj, svi smo sjeli i kolač je nestao. Ostalo je ravno dvije kriške za sutra ujutro :)
I sada kada pitam što ćemo slatko za vikend, tata uvijek kaže "zebru " :)
Vizualno super izgleda, brzo je gotov i svih sastojaka uvijek ima doma.
To je ništa drugo nego mramorni kolač u malo drugačijeg izgleda.
Recept
250ml ulja
175gr šećera
100ml mlijeka
1 burbon vanilin šećer ili domaći vanilin šećer
4 jaja
300gr brašna
25gr kakaa
4 žličice praška za pecivo
pola žličice soli
korica jedne naranče
( u origainal recept ide 250gr šećera, meni je to preslatko, a vi slobodno povećajte količinu )
Na dno kalupa stavite papir za pećenje i premažite maslacem. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
Umiješajte ulje, šećer, mlijeko i jaja.
Pjenjačom umutite da se dobro sjedini, i razdvojite smjesu u dvije zdjele.
U brašno dodajte prašak za pecivo i sol.
175 gr brašna i burbon vanilin šećer prosijte u smjesu koja će ostati žuta, a ostatak zajedno sa kakaom u smjesu koja će biti tamna. Još dodajte i koricu naranče u tamnu smjesu.
Napunite vrećice obične ili one za dekoriranje sa smjesom ( u svaku jedna ), ili možete žlicom.
Prvo utisnete malo jedno smjese, vidjeti će te da se širi i onda u sredinu drugu smjesu i tako naizmjence dok ne potrošite. Protresite kalup da se smjesa poravna i stavite peći na 35 minuta, provjerite čaćkalicom :)
Poslužite uz čaj, vruću čokoladu, kakao ili kavu i uživajte :)
Zebra Cake ( English version )
Ingredients ( adapted from Lorraine Pascale )
250ml vegetable oil
175gr sugar
100ml milk
1 tsp vanilla extract
4 eggs
300gr self-raising flour
25gr dark cocoa
orange zest
Preheat oven to 180 celsius.
Cover the bottom of the cake tin with baking paper, and grease with butter bottom and the sides.
Whisk eggs, sugar, vanila, oil and milk.
Split batter into two.
In one batter that will remain yellow add 175gr of flour and vanilla.
In other batter and remaining flour, cocoa powder and orange zest.
Now putt each batter in piping bags, snip of the end. To begin, pour litle of the vanilla batter in the centre of the cake tin, and then inside the vanilla batter, pour chocolate batter and so on.
Bake for 35 min.
Preslatko izgleda i fino je sigurno, s tim sastojcima ne možeš fulat, mljac! :)
OdgovoriIzbrišiMa okus je prava klasika, taman sad kad zahladi uz caj :)
IzbrišiVec dugo planiram praviti ovaj kolac, a nikako da dodje na red. Bas super izgleda. :)
OdgovoriIzbrišiJa bih to jos presekla i nafilovala nekim finim cokoladnim kremom.
i ja sam razmišljala o tome i mislim da bi bilo odlično :)
IzbrišiMoram ti reći da i moj tata takav kolač najviše voli i uvijek gunđa kad slažem neke cupcakese itd :D super ti je ispalo :D
OdgovoriIzbrišiHvala:) moj isto gunđa a onda opet sve pojede :) hah
Izbrišibaš je krasan!
OdgovoriIzbrišiPravila sam ovaj kolac prvi put i ispao mi je bas kao na slici. Tako je bio ukusan da je nestao za cas posla. Hvala puno na odlicnom receptu :)
OdgovoriIzbrišiHvala Vam puno na isprobavanju ;) drago mi je da vam se svidio ;) ima slican recept u obliku muffina, moglo bi vam se i to svidati ;)
IzbrišiKolač je predobar...inače baš ne volim takve jednostavne kolače ali ovaj me je jednostavno oduševio,i moji doma ga obožavaju!
OdgovoriIzbriši:) bas mi je drago :) moji doma ga isto obozavaju :)
IzbrišiJao, super ti je mramorni...Ja ga jako volim;)
OdgovoriIzbrišihvala :) moji doma ga jako vole :)
IzbrišiJa sam ga ranije propustila sam me je oduševio!
OdgovoriIzbrišiHvala ti Vesna :) važno da ga sada nisi propustila :*
IzbrišiLajkam zebricu i opcenito takve biskvitaste kolace, mmmmljac! ;)) Nema mi draže nego topli mramorni uz bijelu kavu, uh!
OdgovoriIzbrišiHvala Anja :) ja više volim kremaste, ali volim i toplu zebricu uz caj ;)
Izbrišiajme fotki,prekrasne! :)
OdgovoriIzbrišiHvala :) novi fotic, jos se ucim ;)
Izbrišievo da i ja napišem komentar :) sinoć smo ga seka i ja napravile,ispao je odlično, svima se jako svidio :)
OdgovoriIzbrišii btw u smjesu s kakaom smo dodale extrakt ruma, koji odlično ide uz žutu smjesu s narančama, i na kraju malo ga natopile s mlijekom i rumom, da bude sočniji :D
rum miriše na sreću <3
Drago mi je da vam se svidio :) rum je dobra ideja :)
IzbrišiPravila i mogu da kažem samo da mi je velika, al ivelika greška što sam toliko odugovlačila i kolač nisam do sada pravila, iako mi je na listi još pitaj Boga od kada. Moja deca su oduševljena. Za tri dana sam ga pravila dva puta. Jedu ga za večeru, užinu...oduševljeni su.
OdgovoriIzbrišiHvala za recept.
Hvala Vama :) drago mi je da vam se svidjela, pogotovo djeci, moja mala seka ga isto jako voli a inace rijetko koji kolac hoce :)
Izbrišia za koliko veliku tepsiju je ta količina? :)
OdgovoriIzbrišikalup 26 cm :)
IzbrišiPravila sam i nije mi uspio. Sare se nisu definisale. Kako u tamnu smjesu stavim kakao, automatski smjesa bude teza od zute i samo potone na dno, a vrh bude zut. Da sam htjela takav kolac u dva reda, nikad mi ne bi uspio :)
OdgovoriIzbrišiBas mi je zao da vam nije uspio :( ja sam ga nebrojeno puta radila i uvije bude isti. Tamna smjesa bude mrvicu gusca ali ne jako jer ide manja kolicina brasna bas zbog kakaa. Nadam se da vam se barem okusom dopao :)
IzbrišiKako lepo izgleda! Bravo!
OdgovoriIzbrišihvala :)
IzbrišiMožda je glupo pitanje, ali koje brašno ?
OdgovoriIzbrišimozete koristiti glatko i oštro, ili kombinaciju :)
IzbrišiAutor je uklonio komentar.
OdgovoriIzbrišiHVALA NA RECEPTU! Preukusan je! Magija😍 pozdrav uz Srbije
OdgovoriIzbriši