petak, 4. listopada 2013.

Čokoladni tart / Baked Chocolate Tart




Nekako mi se čini da nas je ove godine jesen zaobišla i odmah došla zima. Nema onih ugodnih jesenskih dana kao stvorenih za šetnju i uživanje, a staza je puna lišća.
Ovdje u Osijeku je danima baš hladno, hladan vjetar prodire kroz kosti, i gricka obraze.
Ja se potajno nadam da će nas iznenaditi još toplih dana.
Uz to kišno i hladno vrijeme, dodatno me muče moji akademski uspjesi ( čitaj neuspjesi ), diploma tako blizu a na kraju tako daleko.
Na pamti mi je samo bijeg, neko putovanje u nepoznato, to mi je ultimativna hrana za dušu, uz naravno čokoladu.





Naša kontinentalna smokva je svake godine sve veća, prilično rodna, ali pošto joj ove godine fali sunca, nisu toliko slatke smokve. Moj plan je bio zapeći ih sa medom, jako brzo i fino i poslužiti uz ovu finu pitu, ali...
desilo se i to da je u tom trenu nestalo meda. To se kod nas inače ne događa, meda ima uvijek i ja ga jedem u velikim količinama ali...
Tako zapečene smokve odlično idu uz sladoled, i to vam je isto jedan brzinski desert bez puno muke :)




Punjenje za ovu pitu je okvirno po receptu Jamiea Olivera, zapisano u bilježnici još davno, mislim još iz epizoda " The Naked Chef ", isprobana je više puta, i uvijek odlična.


Prhko tijesto :
300gr brašna
150 gr maslaca
100gr šećera u prahu
2 žumanjka
2 žlice hladnog mlijeka

Prosijte brašno u zdjelu, dodajte šećer, i maslac narezan na kockice.
Trljajte maslac sa brašnom i šećerom dok ne dobijete smjesu nalik na krušne mrvice.
Dodajte jaja i malo mlijeka koliko vam je dovoljno da umijesite tijesto.
Oblikujte kuglu i spljoštite u disk, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku sat vremena.

Kalup premažite maslacem, tijesto razvaljajte na dobro pobrašnjeloj podlozi, prebacite pomoću valjkau kalup, izbockajte vilicom i stavite u hladnjak na 15ak minuta.

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, tijesto prekrijte papirom za pečenje, pa stavite kuglice za pečenje ili rižu, da vam se tijesto ne napuhne ( ja sam znala i bez toga, malo se napuhne ali se hlađenjem spusti ).
Pecite 15ak minuta.
Izvadite i ostavite da se ohladi dok pripremate punjenje.



Punjenje :
150 gr maslaca
200gr čokolade ( 100gr 52 % kakaa i 100gr 70 % )
8 žlica kakaa
prstohvat soli
pola žličice cimeta
4 jaja
200gr šećera
3 žlice meda
3 žlice kiselog vrhnja ( punomasnog )
3 žlice slatkog vrhnja


Na pari otopite maslac, čokoladu, kakao, sol i cimet.
Ostavite da se malo ohladi.
Miksajte jaja i šećer, pa dodajte med i kiselo i slatko vrhnje.
U smjesu jaja dodajte čokoladnu smjesu i dobro promješajte spatulom dok ne postane jednolična.
Ulijte čokoladnu smjesu na polu pečeno tijesto.
Pecite na 150 stupnjeva 45 minuta.
Ostavite da se ohladi pa posipajte sa kakaom.
Poslužite samu, toplu, hladnu, sa tučenim slatkim vrhnjem, sladoledom, pečenim smokvama, kako god vam paše, meni je u svakoj kombinaciji odlična :)


Broj komentara: 14:

  1. Privukao me je tart, razume se, ali sam uvod čitala u čudu jer nisam ni sad sigurna da li sam ga ja napisala XD. Od hladnoće i nade da će ipak doći neko kratko otopljenje do diplome koja samo što nije, a nikako da bude moja XD do smokve koja je mnogo rodila i nama, ali plodovi takođe nisu baš slatki.
    Tart ti je divan ali ja nisam znala za smokve zapečene u medu. Idem kod mojih ovih dana i uživaćemo u toj kombinaciji + nešto fino i kremasto .Hvala ti i na tome i na ovom receptu i na osećaju da nisam sama na svetu sa svojim mukama :-).

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. :) hvala tebi na ovom komentaru, znaci ima nas vise :) probaj zapecene smokve, narezi ih na polovice i stavis malo meda i najblize gornjem grijacu u pecnici na 7 min :) uz nesto kremasto, uh, cista uzivancija :)

      Izbriši
    2. Već koliko sutra, idem kod mojih pa kad se vratim javljam kako nam se dopalo :-))))).

      Izbriši
  2. mother od all tarts! :)) izgleda izvrsno i pisem recept za isprobavanje.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. :) hvala ti :) isprobaj, stvarno je dobar :)

      Izbriši
  3. evo upravu ju pecem i nadam se da ce ispasti dobro jer na zalost u Francuskoj nema slatko vrhnje kao kod nas ima samo vrhnje
    javim kakva je bila i idem smokve pripremiti :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ma biti ce odlican :) mogla si creme fraiche staviti :) javi svakako, i posalji slikicu ako nije problem na mail ili fb :)

      Izbriši