četvrtak, 20. lipnja 2013.

Tart od čokolade i jagoda / Strawberry Chocolate Tart


                                         





Ljeto je inače moje najdraže godišnje doba, ali kada temperatura dosegne 35, a ja sam u studentskome stanu od 20 kvadrata bez klime, nije mi baš nešto drago.
Evo pišem vam post i doslovce se topim.
Ovaj tjedan zbog vrućina ne kuham, na meniu su salate i puno voća, što i nije tako loše.
Kako se vi borite sa ovim nesnosnim vrućinama?




Sezona jagoda još uvijek traje, iako je na izmaku, ali još uvijek stignete isprobati ovu finu pitu :)
Ja sam uspjela pojesti samo jednu krišku i to onu koju sam fotkala, i spoj prhkog tijesta, čokoladne kreme i jagoda je pun pogodak.


Prhko tijesto ( preuzeto iz kuharice "Tart it up " Erica Lanlarda )
300gr brašna
4 žlice šećera
200gr maslaca
2 žumanjka
2 žlice hladne vode
2 žličice ekstrakta vanilije


Prosijte brašno u veliku zdjelu, umiješajte šećer, dodajte maslac narezan na kockice. Trljajte prstima maslac i brašno dok ne dobijte finu smjesu nalik na krušne mrvice.
Napravite u sredini smjese udubinu, i dodajte ostale sastojke. Zamjesite tijesto.
Oblikujte kuglu, pobrašnite, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku najmanje 30 minuta.

*količina je dovoljna za kalup promjera 28cm ( ako vam ostane viška, slobodno zamrznite ).

Kada je tijesto odstajalo, razvaljajte ga na pobrašnjeloj podlozi.
Premažite kalup maslace, pomoću valjka prenesite tijesto u kalup.
Izbockajte ga vilicom i vratite u hladnjak na 15 minuta ( to će spriječiti skupljanje u pećenju ).

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.

Prekrijte tijesto papirom za pećenje, pa stavite kuglice za pečenje ili rižu ili grah da se tijesto ne napuhne.
Pecite 20 minuta, pa maknite papir i kuglice i pecite još 15 minuta, dok ne pozlati.
Ostavite da se ohladi.





Čokoladna krema
300gr čokolade ( ja sam koristila 52 % kakaa i 70 % kakaa )
80gr šećera
30gr gustina
2 žlice tamnog kakaa
1 burbon vanilin šećer
prstohvat soli
malo cimeta
300ml slatkog vrhnja
300ml mlijeka

+ 500gr jagoda


Slatko vrhnje i 200ml mlijeka ulijte u lonac, dodajte razlomljenu čokoladu, zagrijavajte dok se čokolada ne otopi.
U međuvremenu pomiješajte gustin, šećer, kakao, cimet, burbon vaniliju i sol, dodajte preostalo mlijeko i dobro promiješajte pjenjačom.
Kada se čokolada rastopila, dodajte joj smjesu gustina i miješajte pjenjačom da se ne stvore grudice.
Kuhajte dok ne zakipi i dok ne postigne željenu gustoću.

Premjestite kremu u drugu zdjelu, prekrijte prozirnom folijom ( po samoj kremi, da ju dodiruje ) da vam se ne stvori korica i pustite da se malo ohladi.




Narežite jagode na ploške.
Izlijte kremu u tijesto i poslažite jagode.
Dobro rashladite.



Mi nismo čekali da se skroz ohladi, pa se krema nije skroz stisnula :)


Broj komentara: 11:

  1. uh, bez klime :/ ja pijem jako jako puno tekućine, oko 12 sve pozatvaram i navučem rolete
    tart je predivan

    OdgovoriIzbriši
  2. Mi imamo tu sreću da smo na moru i cijeli život nam se preselio u dvorište i na kupanjac. Isto tako spremamo salate i marinade, što laganije. Tart je super

    OdgovoriIzbriši
  3. That looks fantastic and like it took a long time. Beautiful!

    http://kitchenettecoquette.blogspot.com/

    OdgovoriIzbriši
  4. Malo kasnim - ali prekrasna ti je ova pita, sigurno je i prefina :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nikad nije kasno :) hvala ti puno:) odlična je bila :)

      Izbriši