petak, 8. veljače 2013.

Arancini / Candied orange zest ( Arancini )


                                            Please, scroll down for English version


U unutrašnjosti Hrvatske je prilično teško doći do nešpricanih naranči, blago našim dalmatincima :)
U Bio&bio su cijene prilično visoke, i to za strano voće, sramota da našega nema.
No slična je situacija kod svog voća i povrća, pa je najbolje imati svoj vrt, naravno oni koji imaju mogućnosti. Ali eto koga zanima na Dolcu ima za kupi domaćih dalmatiskih naranči, barem tako tvrdi gospođa koja ih prodaje. Ja sam joj rekla za šta mi trebaju, pa ako me slagala njoj na dušu.
Ali mislim da nije, jer naranče su tako divno mirisale, bile su pune lišća i nisu bile onako masne ko kupovne.



Moji doma ( pravi turopoljci ) su me blijedo gledali kad sam rekla šta ću raditi, mi da jedemo koru naranče kad ima naranči ?? Eh, kako su se prevarili :) Čak i moja Maja koja slatko uopče ne jede, čokolada kraj nje može stajati tjednima a tortu je probala iz pristojnosti, se oduševila arancima :)



Recept :
4 korice nešpricane naranče
po potrebi vode za kuhanje
350gr šečera
250ml vode
šečer za ukrašavanje
 + po želji 2 zvjezdasta anisa, štapić cimeta

Koru naranči izrežite na tanke trakice, ulijte u lonac vode tek toliko da ih prekrije i zakuhajte ju, kada zavrije
dodajte korice naranče i kuhajte oko 2 minute, ovaj postupak ponovite tri puta, svaki put mijenjajte vodu ( na ovaj način se izvlači gorčina ).
Stavite na vatru 350gr šečera i 250ml vode i začine ( po želji ), promiješajte  i pusite da zakipi da se šečer otopi.
Dodajte korice naranče, smanjite vatru i kuhajte oko 50 minuta, korice će postati lagano staklaste.
Na dasku, radnu površinu ili lim stavite papir za pečenje i posipajte ga šečerom, uvaljajte korice u šečer i odvojite da vam se ne zalijepe.
Ostavite ih da se suše par sati.

PS. možete ih umakati i u čokoladu, u tom slučaju ih ne valjate u šečer nego ih ostavite da se malo posuše pa umačite u rastopljenu čokoladu sa visokim udjelom kakaa ( oko 70 % ).


 A sada jedna novost :)
U suradnji sa portalom http://www.frendice.hr/, svaki tjedan će na poralu biti objavljen moj recept :)
Portal je pravi mali raj za žene, pun korisnih tema, savjeta a i darivanja, pa ih svakako pratite i  FB stranici :)
Želim vam ugodan vikend :) Ja isto bježim doma, ipak je ovaj vikend Čokofest, prošle godine sam ga propustila, ove nikako nesmijem :) pa ako ste u blizini svratite svakako :)

...................................................................................................................................................................
English version

Recipe :
4 organic orange ( zest )
water for boiling
350gr sugar
250ml water
sugar for decorating
+ optionally 2 star anis and one cinnamon stick

Orange zest cut into thin stripes.
Bring the pan of water to the boil and simmer the orange stripes for 2 min. Strain and repeat twice.
For the syrup bring 250ml water, 350gr sugar and spices to the boil in a large saucepan, stirring occasionally to dissolve the sugar. Put the orange stripes into the hot syrup, reduce heat and simmer for 50 min.
Sheath will become glassy.
Baking parchment sprinkle with sugar and roll orange sheath and separated that they do not stick.
Leave them to dry for several hours.


Broj komentara: 12:

  1. Ma divota su ti arancini, pasu uz sve

    OdgovoriIzbriši
  2. Obožavam ih. I limunovu koricu sam isto tako radio. Nažalost ove današnje agrume što kupujemo su špricani kojekakvim pesticidima i voskom, pa kad se odlučim za bilo koji recept u koji trebaju ići sve vrste agruma moram ih nekoliko sati, dan,dva topiti sa solju i sodom bikarbonom kako bih to uklonio.Ostalo mi je još od prošle godine arancina pa sam ih samljeo u onom malom mlinu za kavu i dobio fini prah od njih koji se može dodavati u bilo koje vrsta krema, biskvitnih tijesta ... ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. truju nas sa svim i svačim :/ ovi su nestali pa sam ih jedino par u čokoladnu tortu ubacila :)

      Izbriši
  3. Prekrasno izgledaju :) Slike su ti fantasticne. Svraticu do Frendica :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Iskreno, kod nas duboko na kontinentu doći do nešpricanih narandži je ravno naučnoj fantastici. Nisam nikad probala arančine (ne računam kupovnu kandiranu narandžu, to nije to) ali ne sumnjam da bi mi se dopalo jer volim sve od narandž (osim sladoleda).

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. nažalost eto, stvarno ih je teško nabaviti :/ arancini su meni odlični, kao gumeni bonboni :)

      Izbriši
  5. čestitam na saradnji. Ovo si perfektno napravila .Ja često koristim ušećerenu koru u kolačima , a kod nas je nemoguće naći. A bio narandže pogotovu . Pa posegnem za kupovnim oranžatom , kad odem preko.

    OdgovoriIzbriši
  6. Obožavam arancine!! Ja ih obično umočim u čoksu pa su fino čokoladno narančasti :) mmmmm

    OdgovoriIzbriši