utorak, 29. siječnja 2013.

Čokoladna torta / Chocolate layer cake


                                                  Please, scroll down for English version


Evo mene, godinu dana starija, ništa pametnija, samo još bedastija :)
Svi se mi oko rođendana preispitujemo, kalkuliramo što smo postigli, a što smo mislili da ćemo postići to 25, 30, 50, svejedno koje. Dobro je imati ciljeve, to nas gura da idemo dalje, da se borimo i ostvarimo svoj maksimum.
Ali ne treba se previše opterećivati, jer slučajne, neplanirane stvari su najbolje, one začine život :)
Ove godine je bio pravi babinjak, nas osam cura ( one koje nisu uspjele doći, ne znaju što su propustile ).
Nazdravljalo se domaćom medicom, vinom, pekle su se pizze i uživalo u ovoj torti.
Do sada ste mogli primjetiti da je čokolada moja omiljena namirnica, i nema meni torte do čokoladne.
Ova je baš takva, bogata, mirisna i ultra čokoladna.



Biskvit :
8 jaja
300gr šećera
2 vanilin burbon šećera
400gr maslaca
200gr tamne čokolade
100gr kakaa
8 žlica brašna
1 žličica praška za pecivo
1dcl vručeg mlijeka ili vode

Zagrijte pečnicu na 180 stupnjeva.
Kalup za torte 26cm ( ili 28 cm ), dno obložite papirom za pečenje i premažite maslacem.
Čokoladu i maslac rastopite na pari. Žumanjke miksajte sa šećerom i burbon šećerom dok ne postanu pjenasti, dodajte smjesu čokolade i maslaca, miksajte na laganoj brzini.
Bjelanjke izmiksajte izmiksajte, ali ne skroz čvrsto.
Kakao, prašak za pecivo i prašno promiješajte, pa na nekoliko puta prosijte u čokoladnu smjesu, mješajte kuhačom ili spatulom. Dodajte vruče mlijeko, dobro promiješajte.
Na kraju lagano spatulom umiješajte bjelanjke ( na 3-4 puta, nikada odjednom ).
Pecite 45-50 minuta, provjerite čačkalicom. Kada se ohladi, prerežite na 3 ili 4 kore.



Čokoladna krema sa konjakom :
350gr tamne čokolade
250ml slatkog vrhnja
3-4 žlice konjaka
300ml slatkog vrhnja

Čokoladu naribajte ili nasjeckajte, 250ml slatkog vrhnja zagrijte do vrenja, prelijte čokoladu i miješajte dok se ne rastopi. Dodajte konjak i promiješajte.
300ml slatko vrhnja istucite u šlag pa lagano spatulom ili kuhačom umiješajte u čokoladnu kremu.





Čokoladna krema sa narančom :
250gr tamne čokolade
200ml slatkog vrhnja
korica jedne naranče
nekoliko arancina
250ml slatkog vrhnja

Čokoladu naribajte ili nasjeckajte, 200ml slatkog vrhnja zagrijte do vrenja, prelijte preko čokolade i miješajte dok se ne rastopi.
Dodajte narančinu koricu i sitno sjeckane arancine.
250ml slatkog vrhnja isticite u šlag, pa ga kuhačom ili spatulom lagano umiješajte u čokoladnu kremu.




Slaganje torte :

Biskvit prerežite na 3 jednake kore, stavite prvu na tacnu, poprskajte sa malo mlakog mlijeka, premažite ju polovicom kreme od konjaka, stavite drugu poprskajte mlijekom i premažite kremom od naranče, stavite zadnju koru, poprskajte mlijekom i premažite ostatkom kreme od viskija.

Čokoladna ograda :

100gr čokolade otopite na pari, pa ostavite da se malo ohladi. Izrežite papir za pečenje u visini i obujmu torte. Prerežite ga na pola, ako nemate nekoga da vam pomogne prenijeti na tortu. Papir premažite čokoladom ili stavite u vrečicu, odrežite joj vrh i napravite raznolike šare po papiru, ili određeni uzorak. Ostavite da se još malo stisne, čokolada više neće biti onako sjajna, pa prenesite na tortu i stavite tortu u hladnjak na 5-10 minuta i odlijepite papir za pečenje.


...................................................................................................................................................................

English version

Sponge cake :
8 eggs
300gr sugar
2 vanilla burbon sugar or 2 tsp vanila paste
400gr butter
200gr dark chocolate
100gr cocoa
8 tablespoon flour
1tsp baking powder
1dcl hot milk or hot water

Preheat oven to 180 celsius ( 356 F ).
Prepare springform pan ( 26cm- 28 cm ), line the bottom with parchment paper, grease with butter.
Melt butter and chocolate on double boiler.
Beat yolks with sugar and vanilla until pale and fluffy. Ad mixture of chocolate and butter, and beat on low spead.
Beat egg whites until stiff peaks forms.
Mix cocoa, flour and baking powder, and sift into chocolate mixture. Gently stir with ruber spatula.
At the and gently stir whites with spatula ( at 3-4 times ).
Bake 45-50 minutes. Let cool completly. When cool , cut into 3 equal parts.



Chocolate cream with cognac :
350gr dark chocolate
250ml heavy cream
3-4 tablespoon cognac
300ml whipping cream

Grate or chop chocolate, 250ml heavy cream bring to boil, pour over  chocolate and stir until combine.
Ad cognac. Gently stir whipped cream into chocolate cream with wooden spoon or spatula.


Chocolate cream with orange :
250gr dark chocolate
200ml heavy cream
zest one orange
several candied orange zest ( arancini )
250ml whipping cream

Grate or chop chocolate, 200ml heavy cream bring to boil, pour over chocolate and stir until combine.
Ad orange zest and finely chopped orangette.
Gently stir whipped cream into chocolate mixture.

Assembling the cake :

Put first sponge layer on serving plate , sprinkle with milk, cover with half chocolate cognac creme. Put second sponge layer, sprinkle with milk, cover with chocolate orange creme. Put third layer, sprinkle and cover and decorate with the rest of the filling.

Chocolate fence :
100gr chocolate melt on double boiler, let cool slightly.
Cut parchment paper strips in the measurements of the cake. Coat paper with chocolate or draw with chocolate ( use small frezzing bag and cut tiny hole on the top and fill it with chocolate ).
Let it cool on the room temperature.
Transfer the paper on the cake. Put the cake in the refrigerator and leave it for 10min.
And then peel the paper off.





22 komentara:

  1. to što nismo mogle doći na rođendan ne znači da nam nećeš napravit ovu tortu jednom da i mi probamo ? :D čokolada, konjak, naranča, di ćeš bolje :))Dre

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Dre prvom prilikom:) odlicna je bila:)

      Izbriši
  2. Srećan ti rođendan! Mnogo je lepa ova tortica. A rođendan ko rođendan, samo jedan razlog više da se bude u dobrom društvu. :)

    OdgovoriIzbriši
  3. O pa super si mi zgodna na ovoj zadnjoj slici :)))) Želim ti, kao prvo, najviše sreće i da uživaš i dalje u kuhanju :)

    A torta je prava poslastica, krema s konjakom je sigurno odlična, ma krasno!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti puno :) torta je bas za ljubitelje cokolade :)

      Izbriši
  4. Draga Mateja, srećan ti B-day, želim ti sve najnajbolje :) Torta ti je odlična, baš mi se dopada a ti si mi preslatka. Nadam se da ti se zastavice nisu zapalile kao meni. :)
    P.S
    Ja sam ove godine proslavila svoj 21 rođendan (opet) :p i baš mi je bilo lepo :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Hvala ti puno :) nisu se zapalile jer sam zaboravila kupiti svjećice :) haha, mislim da ću sljedeće godine i ja 21. :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Torta odlično izgleda, a i kreme su mljac!
    Sretan ti rođendan! Ona zadnja fotka je prekrasna!

    OdgovoriIzbriši
  7. Srećan rođendan!
    Divna torta, a ti si preslatka :-)

    OdgovoriIzbriši
  8. Srecan rodjendan!!! Bas si slatka, stvarno! :)
    Torta je genijalna. Jako mi se svidja. Pazi samo da ti ne sklizne sa tanjira na poslednjoj fotki... :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvalaa :) joj teška je jako bila, nikud se nije micala ;)

      Izbriši
  9. Sretan ti rođendan uz najljepše želje !!
    Tortica je izvrsna, jako dobra i jako lijepa !

    OdgovoriIzbriši
  10. Lajkam babinjak, a tortu još i više :D Predobro izgleda! Sretan ti rođendan ;))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Babinjak je prava stvar ;) Hvala ti puno :)

      Izbriši
  11. Da ovo nije famozna torta Americana? :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. prvi puta cujem za tu tortu :) tako da nije ;) ako imate link za tu tortu, posaljite mi :)

      Izbriši