srijeda, 25. srpnja 2012.

Pita sa ribizlima

Ovo ružno vrijeme nikako da prođe, bura nas je skoro otpuhala:)
Valjda će sutra konačno zasjati sunce, da se malo okupamo.
Već sam o nestašici voća pisala, pa eto moja draga prijateljica Martina je došla u nedjelju i donjela mi ribizle pa sam napravila ovu pitu. A eto sada smo lagano prošetale dobrih pola sata do kafića sa internetom da vam napišem post:)



Ovo je jedna starinska pita sa ribizlima, onako prava domaća.
Moram vam se pohvaliti da imam ovdje jako dobre susjede iz Švedske ( Hrvate ) koji su jako ljubazni, i sa gospođom Z. izmjenjujem recepte:)
Radila je jedna peciva nešto kao cinnamon rolls ali sa smjesom badema koju oni imaju za kupiti tamo, i to jenšto prefinoo, ali nažalost toga kod nas nema za kupiti.



Tijesto :
125g maslaca
100gr šećera u prahu
250gr brašna
malo soli
2 žutanjka
1 žlica mlijeka
1 žlica kiselog vrhnja

Zamjesite tijesto, razvaljajte i stavite u kalup za pečenje, popikajte vilicom i pecite 20 minuta na 180 stupnjeva.


i još :
4 bjelanjka
200 gr šećera
400gr ribizla

Bjelanjke miksajte dok ne postanu pjenasti, postupno dodajte šećer i miksajte dok ne postane smjesa glatka i sjajna i dok se više ne osjeti šećer. U smjesu umiješajte žlicom ribizle i premažite polupečeno tijesto.
Stavite peći još 40ak minuta na 150 stupnjeva.



Mateja:)

Broj komentara: 12:

  1. Pita je odlično ispala. I dobro je imati nekoga s kojom se mogu razmjenjivati recepti :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala:) ma to je prava stvar, najbolji recepti se nađu na taj način:)

      Izbriši
  2. Odlična pita i ovako vizuelno, a vjerujem i okusom! Super!

    OdgovoriIzbriši
  3. Ovakve pite mi se sviđaju, pogotovo kada su tu ribizle pa je okus onako slatko-kiselkast. Odlično izgleda !

    OdgovoriIzbriši
  4. Pita je odlično ispala! Volim ovaj starinski štih pita :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala puno:) starinske pite su meni najbolje, kao i bakina štrudla i buhtle:) to je klasika;)

      Izbriši