utorak, 28. listopada 2014.

Tart od mandarina





Ovdje je završio ostatak već spomenutih mandarina.
Taman za jedno druženje sa prijateljima, svi su bili zadovoljni, tražile su se repete i meni je ostala kriška za fotkanje.
Još prošle godine sam jednom dragom prijatelju obećala citrusan desert, ovo je samo početak dok nam ne stignu domaći limuni i naranče.
Tart je prilično nježan i kremast, prava poslastica za ove jesenske dane.




Tijesto

250gr oštrog brašna
125gr maslaca
dvije žlice šećera u prahu
prstohvat soli
2 žumanjka
pola žličice burbon vanilije, ili domaćeg vanilin šećera 
malo hladne vode za umijesiti tijesto ( par žlica )


U posudu stavite brašno, šećer i sol, dodajte maslac narezan na manje kockice i trljajte maslac u brašno dok ne dobijete smjesu nalik krušnim mrvicama. Dodajte žumanjke i malo vode pa umijesite tijesto. Oblikujte ga u kuglu, spljoštite u disk, omotajte prozirnom folijom i stavite u hladnjak na pola sata.

Kalup premažite maslacem i pobrašnite.
Pećnicu zagrijte na 180C.

Tijesto razvaljajte, prebacite u kalup, lagano utisnite i izbockajte vilicom.
Vratite tijesto u hladnjak na 10ak minuta.
Tijesto za početak pečemo na slijepo, znači bez nadjeva 10ak minuta. 
Možete ga prekriti papirom za pečenje i preko papira staviti slanutak, grah ili keramičke kuglice za pečenje kao uteg ako imate. Ako nemate, nema veze, možda vam se malo napuhne tokom pečenja ali će se spustiti, samo dobro izbockajte vilicom.
Nakon 10 minuta, premažite tijesto razmućenim bjelanjkom i vratite u pećnicu na 5 minuta. Premazivanje bjelanjkom sprečava da vam tijesto postane gnjecavo kada imate jako tekuće punjenje.




Punjenje

korica 5 mandarina
100ml soka od mandarine
4 jaja
150ml slatkog vrhnja
4 mahune kardamoma ( izvaditi sjemenke i usitniti ih ) ili mljeveni 1/4 žličice mljevenog kardamoma
150gr šećera

Miksajte jaja i šećer dok ne postanu svijetla i udvostruče volumen, dodaje koricu i sok mandarine, kardamom i slatko vrhnje.

Smanjite pećnicu na 150C.

Nadjev stavite na laganu vatru i ugrijte tek toliko da bude toplo, nemojte da vam zakuha jer će vam se jaja zgrušati. 
Lagano zagrijanu kremu ulijte u tijesto i pecite 30ak minuta.
Nadjev će biti još mekan, hlađenjem će se stisnuti a ostati će fino kremast.

Ja sam tart ukrasila i mandaricinima, šteta je baciti koricu :)
Radila sam ih po Andreinom receptu koji možete pronaći ovdje. Samo sam smanjila količinu šećera za 50gr i naravno radila duplu dozu :) 

Broj komentara: 14:

  1. Prekrasno izgleda, a sigurna sam da i okusom osvaja!

    OdgovoriIzbriši
  2. koje veličine kalup da upotrijebim za ovu količinu? I molim te objasni mi što je to kardamom???

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ove mjere su za klasicni kalup za tart, ako imate manji punjenje ostaje isto samo vam je potrebno manje tijesta :) a kardamom vam je zacin, mljeveni imate u svakom vecem supermarketu. Nadam se da sam pomogla :)

      Izbriši
  3. Odlično izgleda, jedino što bih morala sakriti mandarine da ga napravim , kod mene doma nestaju.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala :) hahaha pa kada su fine i slatke, tesko im je odoliti :)

      Izbriši
  4. bas sam htjela jedan simpa recept sa mandarine... moze umjesto kardamoma ici cimet ili muskatni orascic?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Naravno, slobodno koristite zacine koji vama odgovaraju :)

      Izbriši
  5. Koricu mandarina usitnimo ili ostavimo u komadicima? Hvala

    OdgovoriIzbriši