nedjelja, 6. prosinca 2015.

Kuglof od mandarina





Za tmurne i maglovite nedjelje idelan desert je kuglof. Pogotovo ako ako ga obogatite mirisnim mandarinama ili narančama.
Blagdani su blizu, već se radi popis kolača :) Kuha se vino i vruča čokolada :)
Ovaj recep je objavljen i na portalu Wall.hr u suradnji sa KitchenAid-om.

Uhvatite domaće mandarine, klementine ili naranče i isprobajte ovaj iznimno sočan kuglof :)



Sastojci:

330g brašna
50g bademovog brašna (ili 380g brašna)
1 prašak za pecivo
Cimet
Burbon vanilija
180g šećera
200g jogurta
3 jaja
170g maslaca
Pire od mandarina ( 450g mandarina, cimet u kori, zvjezdasti anis, kardamom)

Za početak napravite pire od mandarina. Svakako koristite nešpricane mandarine. Cijele mandarine stavite u lonac, ulijte vode koliko je potrebno da ih prekrije, dodajte začine i kuhajte 20ak minuta, dok ne omekšaju.
Kada su mandarine omekšale ocijedite ih, ostavite da se malo ohlade i ubacite u KitchenAid Blender Artisan2.
Blanširane bademe  usitnite u brašno.
Pripremite suhe sastojke. Pomiješajte brašno, bademovo brašno, prašak za pecivo i cimet.
U inox zdjelu od miksera KitchenAid Artisan stavite maslac sobne temperature. Miksajte maslac, dodajte šećer i miksajte dok ne dobijete kremastu smjesu. Dodajte jaje jedno po jedno, između miksajte. Dodajte pire od mandarina i miksajte dok se ne sjedini.
Na kraju naizmjenično dodajte suhe sastojke i jogurt, započnite i završite sa suhim sastojcima.

Pećnicu zagrijte na 180˚C. Kalup za kuglof premažite maslacem i pobrašnite.
Izlijte smjesu u pripremljeni kalup i pecite 50ak minuta.
Izvadite iz pećnice, ostavite 5 minuta i nakon toga preokrenite na pladanj za posluživanje.

Prelijte čokoladnim ganachem i posipajte bademima.



Čokoladni ganache
70g tamne čokolade (64% kakaa)
70g slatkog vrhnja
Zagrijte vrhnje do vrenja. Prelijte preko čokolade i miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
Uzmite KitchenAid štapni mikser i izradite ganache.
Prelijte čokoladni ganach preko kuglofa i poslužite odmah.




Broj komentara: 6: