Za tmurne i maglovite nedjelje idelan desert je kuglof. Pogotovo ako ako ga obogatite mirisnim mandarinama ili narančama.
Blagdani su blizu, već se radi popis kolača :) Kuha se vino i vruča čokolada :)
Ovaj recep je objavljen i na portalu Wall.hr u suradnji sa KitchenAid-om.
Uhvatite domaće mandarine, klementine ili naranče i isprobajte ovaj iznimno sočan kuglof :)
Sastojci:
330g brašna
50g
bademovog brašna (ili 380g brašna)
1 prašak za
pecivo
Cimet
Burbon
vanilija
180g šećera
200g jogurta
3 jaja
170g maslaca
Pire od
mandarina ( 450g mandarina, cimet u kori, zvjezdasti anis, kardamom)
Za početak
napravite pire od mandarina. Svakako koristite nešpricane mandarine. Cijele
mandarine stavite u lonac, ulijte vode koliko je potrebno da ih prekrije,
dodajte začine i kuhajte 20ak minuta, dok ne omekšaju.
Kada su
mandarine omekšale ocijedite ih, ostavite da se malo ohlade i ubacite u KitchenAid Blender Artisan2.
Blanširane
bademe usitnite u brašno.
Pripremite
suhe sastojke. Pomiješajte brašno, bademovo brašno, prašak za pecivo i cimet.
U inox
zdjelu od miksera KitchenAid Artisan
stavite maslac sobne temperature. Miksajte maslac, dodajte šećer i miksajte dok
ne dobijete kremastu smjesu. Dodajte jaje jedno po jedno, između miksajte.
Dodajte pire od mandarina i miksajte dok se ne sjedini.
Na kraju
naizmjenično dodajte suhe sastojke i jogurt, započnite i završite sa suhim
sastojcima.
Pećnicu
zagrijte na 180˚C. Kalup za kuglof premažite maslacem i pobrašnite.
Izlijte
smjesu u pripremljeni kalup i pecite 50ak minuta.
Izvadite iz
pećnice, ostavite 5 minuta i nakon toga preokrenite na pladanj za posluživanje.
Prelijte
čokoladnim ganachem i posipajte bademima.
Čokoladni ganache
70g tamne
čokolade (64% kakaa)
70g slatkog
vrhnja
Zagrijte
vrhnje do vrenja. Prelijte preko čokolade i miješajte dok ne dobijete
jednoličnu smjesu.
Uzmite KitchenAid štapni mikser i izradite
ganache.
Prelijte
čokoladni ganach preko kuglofa i poslužite odmah.
Delicioso pastel.
OdgovoriIzbrišiUn saludo.
Predobro izgleda, baš primamljivo.
OdgovoriIzbrišiOdličan!
OdgovoriIzbrišiAutor je uklonio komentar.
OdgovoriIzbrišiBi li se mogao umjesto pirea od mandarina staviti pire od buće?
OdgovoriIzbrišiizgleda fantastično :)
OdgovoriIzbriši